21.10.2019,  21:14:02 | 0 comentarii | 1913 vizualizari
Dorel Vișan - oaspete al Salonului Hunedorean al Cărții
de Ziarul Vaii Jiului

Printre evenimentele cele mai așteptate la Salonul Hunedorean al Cărții din acest an a fost întâlnirea cu îndrăgitul actor Dorel Vișan, prezent la Deva în ipostază de poet și eseist, pentru a-și lansa două volume: „Cântece pentru glas și toacă” (versuri) și, în premieră națională la Deva, volumul de eseuri „Cine-i păzește pe paznici? Gânduri de zi și de noapte”, ambele apărute la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca. 

Binecunoscut publicului românesc, dar și celui de dincolo de granițe, ca un actor de teatru și film de mare valoare, creatorul unor roluri memorabile care au rămas în inimile celor care știu să aprecieze un veritabil talent actoricesc, Dorel Vișan a devenit un nume important și în peisajul literar românesc din zilele noastre. Talentul său artistic remarcabil a trecut dincolo de personajele întruchipate pe ecran și pe scenă, dincolo de replică și de jocul actoricesc, și s-a materializat în vers și în proză. 
Remarcat de multă vreme ca poet de mare talent, cu o sensibilitate și o profunzime excepționale, Dorel Vișan ne prezintă o poezie străbătută de un puternic filon religios, rod al credinței puternice a autorului în Dumnezeu și în tot ce este sfânt.  
Cei care vor citi poeziile lui Dorel Vișan din volumul „Cântece pentru glas și toacă” vor înțelege adevărul aprecierii criticului literar Constantin Cubleșan care spune că actorul, „intră (...) în rândul atâtor iluștri animatori ai scenei naționale, care și-au dublat argumentele pentru un loc în Panteon prin cultivarea versului, cu toată profesionalitatea unui scriitor autentic.”
Poezia lui Dorel Vișan, scrisă cu talent și cu o sensibilitate impresionantă, este poezia unui om profund credincios, care trăiește întru dragostea nemărginită față de Dumnezeu, față de divinitate. Sufletul poetului se deschide în fața atotputerniciei Creatorului căruia i se adresează direct, prin cuvinte ce îi exprimă toate trăirile, cuvinte ce cuprind mii de întrebări legate de lumea în care ne este dat să trăim. Cititorii acestor poezii vor avea satisfacția de a-l descoperi pe poetul Dorel Vișan și de a-l prețui la fel ca pe actorul pe care îl îndrăgesc. 
În premieră la Deva, am avut bucuria de a lansa și volumul de eseuri al lui Dorel Vișan, intitulat „Cine-i păzește pe paznici? Gânduri de zi și de noapte”, volum prefațat de scriitorul Mircea Radu Iacoban. Este un veritabil buchet de gânduri, de meditații profunde, de multe ori amare, despre lumea de azi, despre societatea românească. Așa cum aflăm încă din prefață, „două sunt temele care-l solicită constant, de-a dreptul obsesiv: libertatea și desțărarea. Amândouă dureros de actuale (...)”. Remarcabile sunt portretele și evocările făcute unor mari personalități ale culturii românești, așa cum remarcabile sunt confesiunile pe care scriitorul Dorel Vișan le face în finalul volumului, confesiuni care ni-l apropie și mai mult, ne fac să-l îndrăgim și să-l apreciem o dată în plus. 
De aceea, bucuria întâlnirii noastre cu maestrul Dorel Vișan a fost dublată de faptul că acest volum se întâlnește pentru prima oară cu publicul cititor aici, la Deva. Și aici, la Deva, îl vom aștepta și îl vom întâmpina cu drag pe maestrul Dorel Vișan ori de câte ori va mai scrie o carte. Iar cărțile Domniei Sale ne arată că, așa cum el însuși spune, „artistul este mare și nemuritor prin bucuria și înțelepciunea cuvântului său plin de umanitate”. 
Publicul, aflat în număr foarte mare la lansare, a apreciat așa cum se cuvine prezența la Deva a maestrului Dorel Vișan pe care l-am cunoscut acum și în calitate de talentat scriitor.  
La final, actorul și scriitorul Dorel Vișan a oferit autografe pe cele două volume lansate la Deva.
Ioan Sebastian BARA


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter