Universitatea din Petroșani / Sesiune de dezbateri C.R.E.S.C.
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
La finele săptămânii trecute a avut loc la Universitatea din Petroșani sesiunea de dezbateri, analiză și transfer intitulată: „Libertate încatușată: Dincolo de gratii – speranța libertății”.
Sesiunea a fost derulată în cadrul proiectului „Centrul Remedial Educațional al Studenților Capacitați ai Universității din Petroșani - C.R.E.S.C. – UPET”, câștigat prin competiție națională, finanțat de către Ministerul Educaţiei Naționale, prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă, din Programul ROSE, Schema de granturi pentru universități - Centre de învăţare (SGCU-CI).
Proiectul C.R.E.S.C. – UPET vizează îmbunătățirea gradului de participare activă la procesul educațional, al studenților din anul I ai Universității din Petroșani, în perioada 2019 - 2021, în vederea creșterii șanselor acestora la o calitate a vieții mai bună.
În cadrul sesiunii de dezbateri, invitați au fost câțiva membri ai echipei multidisciplinare a Penitenciarului din Deva, instituție care este parteneră în „rețeaua partenerială SUCCES” rețea constituită în cadrul Proiectului CRESC.
„Membrii echipei multidisciplinare au prezentat aspecte generale referitoare la mediul carceral al persoanelor private de libertate, la modalitatea de intervenție multidisciplinară în vederea reintegrării sociale a acestor categorii de persoane, prezentând și un model de bune practici în acest domeniu. Tematica abordată a fost complexă și a vizat prezentarea cadrului legal de organizare și funcționare a penitenciarelor din România, realizată de directorul penitenciarului din Deva, Florin Aurel Berar”, ne-a declarat conf. univ. dr. habil. Felicia Andrioni, unul dintre dascălii universității de pe Dealul Institutului și cel care se ocupă îndeaproape de acest proiect.
O altă temă susținută de doamna comisar de poliție penitenciară, asistent social Anuța Burdușel a fost aceea legată de modul de organizare al Departamentului de Reintegrare Socială din cadrul penitenciarului.
Tabloul general al activităților penitenciarului a fost completat și de către doamna comisar de poliție penitenciară, asistent social Ionela Ciorogar, fiind evidențiate atribuțiile asistentului social în mediul carceral, sesiunea finalizandu-se cu o scurtă incursiune asupra rolului psihologului în cadrul echipei multidisciplinare realizată de comisarul de poliție penitenciară, psiholog Florin Tirian.
„Evenimentul de azi se încadreazã într-un proiect mare, ROSE, care este destinat studenților noștri care se pregãtesc pentru specializarea de asistenți sociali, una extrem de cãutatã în România. Este o întâlnire ineditã, deoarece noi ne familiarizãm și cu o categorie de cetățeni aparte, cei din penitenciare. Aflãm cum gândesc ei, cum vãd activitatea lor de acolo și cea de după perioada de penitenciar”, a conchis prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.
La sesiunea de dezbateri au participat 60 de studenți și cadre didactice ale Universității din Petroșani. Studenții participanți au perceput favorabil acest eveniment, Diana Dodoi, student-tutore în cadrul proiectului CRESC considerând că „acest eveniment reprezintă oportunitatea de a descoperi tainele nescrise ale probațiunii. De asemenea, participarea la acest eveniment este un plus în domeniul meu profesional, ca viitor asistent social”.
Sesiunea de dezbateri a mai însemnat o „oportunitate de a cunoaște specialiști care lucrează într-un penitenciar și activitatea pe care o desfășoară aceștia”. „Am fost impresionat de echipa multidisciplinară a penitenciarului din Deva”, a declarat Adolf Denes, student al programului de studii „Asistență Socială”.
Considerând utilă această dezbatere, doamna Lucica Achim a declarat: „Am fost impresionată de acest eveniment, care a însemnat o oportunitate de a afla lucruri noi în ceea ce privește privarea de libertate. M-a impresionat echipa care a prezentat și dorința acesteia de a realiza lucruri bune, de a schimba oameni și destine”.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
