08.12.2019,  20:11:48 | 0 comentarii | 1601 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Sub bagheta magică a doamnei Felicia Andrioni, / Încă o acţiune de mare valoare profesională şi ştiinţifică 
de Marian BOBOC

Remarcăm implicarea directă a Universităţii din Petroşani, prin persoana rectorului, prof.univ.dr., Sorin Radu, în susţinerea unei activităţi profesionale şi ştiinţifice de mare ţinută. Organizarea unei conferinţe multidisciplinare, dar în care toate contribuţiile ştiinţifice au aceeaşi ţintă: persoanele cu risc infracţional, nu ar fi fost posibilă fără deschiderea de care a dat dovadă conducerea Universităţii din Petroşani. La nivel de universitate, doamna Felicia Andrioni, conf.univ.dr.habil, a reuşit să coordoneze întreaga activitate care a avut ca rezultantă această conferinţă, eveniment care face parte dintr-un proiect mai larg, cel de normalizare a societăţii prin unirea tuturor forţelor într-un proiect comun transdisciplinar.  

Vineri, 29 noiembrie, a avut loc Conferinţa Naţională de Asistenţă Socială - „Incluziunea socială a persoanelor cu risc infracțional la confluența dintre prevenția și intervenția socială” - într-o locaţie cu valenţe culturale şi istorice deosebite: Teatrul de Artă din Deva. Conferinţa a vizat o abordare holistică asupra incluziunii sociale a persoanelor cu risc infracţional şi asupra modalităţilor de prevenţie şi intervenţie socială în diverse sectoare de activitate.
Peste 300 de profesionişti şi reprezentanți ai diverselor instituții publice și organisme private au dat curs invitaţiei de a participa la secțiunile primei ediţii a conferinţei naţionale, unde au fost dezbătute aspecte multiaxiale ale incluziunii sociale a persoanelor cu risc infracţional. Conferinţa, de o înalta ţinută academică şi profesională, a realizat o punte de legătură între mediul academic naţional românesc (Universitatea din Petroşani, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, Universitatea din Reșita, Universitatea Vasile Goldis din Arad, Universitatea Ovidius din Constanţa, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea din Craiova) şi mediul profesional având ca slogan „Schimbarea începe cu noi!”. Conferinţa a fost posibilă datorită pasiunii şi entuziasmului organizatorilor de la Penitenciarul Deva - Serviciul de Asistență Psihosocială; Centrul Remedial Educațional al Studenților Capacitați ai Universității din Petroșani; Universitatea din Petroșani - Facultatea de Științe - Departamentul de Științe Socio-Umane; Colegiul Național al Asistenților Sociali din România.
În cadrul evenimentului au susținut prelegeri, rectorul Universității din Petroșani – prof.univ.dr. ing. Sorin Radu, prefectul județului Hunedoara – Tiberiu Fabius Kiszely, cât şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. 
Dincolo de prelegeri și dezbateri, Conferința Națională de Aistență Socială „Incluziunea socială a persoanelor cu risc infracțional la confluența dintre prevenția și intervenția socială” a avut și o componentă artistică. În cadrul acesteia, cei prezenți au avut ocazia de a-i urmări și aplauda pe cîțiva dintre tinerii artiști de top ai județului Hunedoara, în cadrul unui concert de pian derulat sub semnul excelenței. În concert au evoluat elevii: Radu Torok  (clasa a VII-a, prof. coord. Ilina Camelia) și Frank Ecaterina  (clasa a II-a, prof. coord. Epuraș Aurelian) de la Școala Gimnazială „I.G. Duca” Petroșani.

Organizatori
Au fost Penitenciarul Deva - Serviciul de Asistență Psihosocială; Centrul Remedial Educațional al Studenților Capacitați ai Universității din Petroșani; Universitatea din Petroșani - Facultatea de Științe - Departamentul de Științe Socio-Umane; Colegiul Național al Asistenților Sociali din România.

Cadrul contextual
Obiectivul Guvernului României este ca toţi cetăţenii să aibă oportunităţi egale de a participa în societate, să fie apreciaţi şi valorizaţi, să trăiască în demnitate, iar nevoile lor elementare să fie satisfăcute şi diferenţele respectate. În acest context, incluziunea socială a grupurilor vulnerabile și reducerea numărului de persoane expuse riscului infracțional sau riscului excluziunii sociale reprezintă una dintre țintele asumate de Romania în vederea îndeplinirii obiectivelor Strategiei Europa 2020. 

Scopul conferinței
Pentru a preveni şi combate excluziunea socială a persoanelor aflate în situații de risc, pentru a oferi egalitatea de şanse tuturor cetăţenilor români în realitatea socială, fără discriminare, conferința a contribuit la înțelegerea și aprofundarea fenomenului incluziunii sociale a persoanelor cu risc infracțional în ansamblul său, atât din perspectiva segmentului de prevenție socială, cât și din perspectiva segmentului de intervenție multidisciplinară și a conferit posibilitatea de identificare a unor modalități de acțiune și sustenabilitate psiho-socio-educațională, precum și a unor modele de bune practici având ca finalitate incluziunea socială a persoanelor cu risc infracțional.

Tematica
În cadrul conferinței au fost abordate aspecte privind: facilitarea reinserției sociale a persoanelor private de libertate, elemente din teoria și practica asistenței sociale a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate, mecanismul și importanța cooperării instituționale în procesul reintegrării sociale și prevenirii recidivei, importanța altor teme de interes din aria asistenței sociale.
Participarea la conferință a fost creditată de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, autoritate care asigură respectarea cadrului organizatoric pentru exercitarea profesiei de asistent social cu drept de liberă practică, instituie standarde de calitate a serviciilor sociale și atestă dreptul de liberă practică al asistenților sociali din România. Specialiștii din alte categorii profesionale au primit diplome de participare.

Grup țintă
Conferința s-a adresat în egală măsură asistenților sociali, precum și altor profesioniști care activează în instituțiile sau organizațiile implicate în activitățile specifice de incluziune socială a persoanelor cu risc infracțional, persoanelor interesate în efectuarea schimburilor de experiență, în analiza tendințelor și înfruntarea provocărilor domeniului, cum sunt: cadre didactice universitare, cadre didactice din învățământul preuniversitar, doctoranzi, masteranzi, studenți, judecători, procurori, polițiști, jandarmi, avocați, consilieri juridici, psihologi, consilieri de probațiune, preoți, experți și alte categorii de persoane.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter