18.12.2019,  19:11:23 | 0 comentarii | 1981 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Jubileu editorial. Marian Boboc -  cartea nr. 40 / „Din Valea Jiului în Europa. Călătoriile de studii ale inginerilor interbelici” 
de Ziarul Vaii Jiului

Recent a ieșit de sub tipar un interesant volum al lui Marian Boboc, al patruzecilea în bibliografia sa de istoric și documentarist al Văii Jiului. Și acest volum face parte din singularul ciclu intitulat „Viețile Văii Jiului”. De data aceasta, Marian Boboc aduce la lumina zilei din colbul arhivelor rapoartele călătoriilor de studii ale inginerilor mineri ai trecutelor vremi. „Din Valea Jiului în Europa. Călătoriile de studii ale inginerilor interbelici” beneficiază de pertinenta prefață a unei personalități tehnice a Văii Jiului, Dr.ing. George Artur Găman, Director general INCD INSEMEX Petroșani, pe care o reproducem mai la vale. Cartea va fi lansată cel mai probabil anul viitor. (ZVJ)

În acest an, 2019, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă a împlinit 70 de ani. Un jubileu care ne onorează și care trebuie marcat cum se cuvine. Între acțiunile organizate de institutul nostru se află și editarea acestui volum, dedicat cinstirii spiritului tehnic ingineresc.
„Din Valea Jiului în Europa. Călătoriile de studii ale inginerilor interbelici” - un prim volum întocmit de Marian Boboc - elogiază travaliul intelectual al antecesorilor noștri. 
Pentru corpul tehnic al INCD INSEMEX Petroșani, aceste rapoarte, scoase pentru prima dată la lumină după atâția ani, reprezintă exemple de bună practică, bune de urmat și după aproape 100 de ani. Ele constituie nu doar un model, ci și o adevărată ladă de zestre a spiritului tehnic al Văii Jiului. Prin publicarea lor, Marian Boboc recuperează o parte importantă a memoriei tehnice a mineritului, rapoartele reprezentând o filă importantă în istoria acestuia. Cu puțină imaginație, nu e greu să ne închipuim cum ar arăta rapoartele acestor ingineri, bravi antecesori ai noștri, în epoca internetului și a comunicării instantanee.
În oglinda timpului, inginerii epocii, trimiși de către societățile miniere în călătoriile de studii în diverse țări cu tradiție în industria minieră, par niște Sherlock Holmesi, care, în loc de lupe și de alte echipamente detectivistice, au asupra lor „trusa” cu știința și cunoștințele necesare, și care, în cele din urmă, elucidează „misterul” obiectului pentru care au fost trimiși în străinătate.
Cartea „Din Valea Jiului în Europa. Călătoriile de studii ale inginerilor interbelici”  reînvie lucrări miniere europene de mult închise, constituind, în același timp, un bun prilej de reflexie nu doar tehnică, ci și patrimonială. Scrijelind rugina istoriei, descoperim geografii miniere surpate, acoperite de ierburile uitării, nume de firme, cândva lidere în diverse echipamente și instalații miniere. După atâția ani, în fața noastră defilează o lume apusă, în care se aud vagonetele, ciocanele pneumatice, roțile mașinii de extracție, zgomotul scocurile oscilante, o lume înghițită de întuneric, dar ordonată de lumina tehnicii. 
Inginerii români, plecați peste hotare, nu sunt niște yesmani, care consemnează mecanic, fără discernământ cifre și date, ci învață din erorile de exploatare ale altora, nevrând să se repete greșelile care au dus la nenorocirile miniere. Inginerii Văii Jiului nu se lasă copleșiți de uniformitatea și ariditate subiectelor descrise. Ei aștern pe hârtie, cu atenție, realitățile fiecărei capacități industriale vizitate, ca și cum ar face-o pentru prima dată. Asimilează cu rapiditatea informațiile, introducându-le comparativ în celelalte relatări, ceea ce denotă, printre altele, o admirabilă  mobilitate intelectuală.
Există destule asemănări benefice între inginerii noștri de azi și antecesori. Cu siguranță, corpul elit al cercetătorilor de la INSEMEX se poate revendica și de la inginerii cuprinși în această carte și care sunt scoși din uitarea istoriei de Marian Boboc. Acest volum, care poartă numărul 40 în bibliografia sa confirmă, dacă mai era cazul, că Marian Boboc este un prolific istoric și documentarist al Văii Jiului, care pune în operă, cu mult travaliu, dăruire și inspirație, proiecte editoriale provocatoare, esențiale pentru istoria Văii Jiului.
Dr.ing. George Artur Găman,
Director general INCD INSEMEX Petroșani


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter