05.01.2020,  17:13:16 | 0 comentarii | 2280 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În jumătate de lună / 2000-4000 de turiști/ zi - în staţiunea Straja
de Corneliu BRAN

Stațiunea Straja-Lupeni își confirmă și în acest sezon hibernal statutul de „regină a turismului montan hunedorean”. De două săptămâni afluența de turiști a oscilat zilnic între 2.000 și 4.000 de persoane. Vorbim firește de turiștii de o zi, cei care urcă în stațiune dimineața și coboară fie spre finalul orarului telegondolei, fie sosiți și plecați cu cele 15 microbuze care fac traseul zilnic dinspre și înspre oraș, sau cu autoturismele proprii parcate de proprietari înainte de barieră. Deci, nu vorbim aici de turiștii cazați prin rezervări de locuri pe perioada sărbătorilor și în această perioadă de după Revelion. 

Turiști invitați să schieze pe un munte întreg chiar și când ninge mai puțin
Afluxul de turiști s-a întâmplat în condițiile în care până sâmbătă, 4 ianuarie, în Straja, ca peste tot prin Vale și în județ, nu a nins decât foarte slab, stratul de zăpadă măsurând maxim 10 cm, nefiind unitar, ci doar acolo unde razele soarelui au ajuns prea puțin! Dar cu cinci pârtii de schi funcționale și aflate într-o stare excelentă, unde cele peste 20 de tunuri de zăpadă, achiziționate de primărie sau de cei ce administrează aceste pârtii din sectorul privat, prin investiții ce acum se dovedesc a fi super eficiente, și-au făcut treaba. O aparatură de sezon care și-a intrat în rol imediat ce temperaturile nocturne au permis treaba asta, adică undeva de dinainte de Crăciun, schiorii putând coborî de-atunci înainte în condiții optime pe circa 22-23 km din cei 30 km cât ar fi lungimea maximă a pârtiilor amenajate (sub telegondolă, o altă posibilă pârtie, până sâmbătă, nefiind deocamdată posibil acest lucru). Practic, în Straja se schiază și când nu ninge mult, aproape pe un munte întreg. Firește, la această stare de fapt contribuie din plin, an de an, nu doar tunurile de zăpadă, ci și utilajele și personalul competent care a bătătorit zăpada artificială, oameni care au făcut tot ceea ce trebuie, astfel încât schiorii să aibă parte de pârtii de calitate.
Iar cine nu crede toate acestea, nu are decât să meargă la Straja și să se lămurească cu proprii ochi, confirmând faptul că în prezent, fără nicio urmă de patriotism local, stațiunea lupeneană este una dintre cele mai bune din țară la capitolul pârtii, instalații pe cablu și condiții de practicare a schiului și a celorlalte sporturi de iarnă (sanie și snowboard). Nu degeaba, stațiunea lupeneană din Munții Vâlcan este din ce în ce mai căutată și mai apreciată de turiști din toate zările țării, aceștia fiind tot mai interesați să ajungă să schieze. Imaginile pe care le anexăm acestui material, surprinse sâmbătă, 4 ianuarie, confirmă și ele o mică parte din cele afirmate. Dar cel mai bine, dumneavoastră, cititorii, puteți să vă convingeți vizitând stațiunea, dacă nu ați făcut-o până acum… Cum în noaptea de sâmbătă spre duminică a nins ca în povești, mărind consistent de data aceasta stratul de zăpadă, dar și imaginile feerice, cu atât mai mult vă lansăm această invitație.

Până sâmbătă, pârtii de nota 8 cu plus… După ninsoare, pârtii 10 cu plus…
Sâmbăta trecută am stat de vorbă cu unul dintre cei mai experimentați salvamontiști, nu doar din Straja sau Valea Jiului, ci din țară, este vorba de lupeneanul George Resiga, șeful formațiunii „Salvamont” Lupeni, una dintre cele mai experimentate, dotate și profesioniste formațiuni din România, cu numeroase premii la concursurile de profil la activ și cu intervenții anuale la nivel de accidente pe munte sau rătăciri cât alte formațiuni de gen în câțiva ani.
„Da, aveți dreptate, afluența zilnică a turiștilor este mare. După datele noastre ar fi undeva între 3.000-4.000 de turiști în această perioadă, asta fără numărul celor cazați pe mai multe zile prin pachetele rezervate. Au fost zile când doar cu telegondola s-a depășit lejer cifra 3.000-3.500 de turiști, plus alții care au urcat cu microbuzele din oraș sau cu mașinile auto personale. În ceea ce privește calitatea pârtiilor, pe o scară de 1 la 10 nota ar fi undeva la 8 cu plus spre 9. Deci, destul de bună spre foarte bună, în condițiile în care ne folosim acum doar de zăpada artificială produsă de cele douăzeci și ceva de tunuri de zăpadă. Pe zona schiabilă, deci pe cele cinci pârtii care funcționează momentan, stratul de zăpadă asigurat este cuprins între 30-40 cm. În rest, el nu atinge decât maxim 10 cm în anumite zone, spre deloc în mare parte. Însă în aceste zile, poate chiar de la noapte, ne așteptăm să vină în sfârșit și ninsoarea mai serioasă, iar atunci va fi și mai bine pentru tot ceea ce înseamnă practicarea îndrăgitelor sporturi de iarnă. Că, în mod practic, cam asta doresc să facă turiștii în general când urcă iarna într-o stațiune montană, în afară de cura de aer curat pe care o primesc de la natură este această bucurie de a schia sau a te da cu sania”, a declarat sâmbătă, pentru Ziarul Văii Jiului, George Resiga.

Peste 60 de accidente pe pârtii. SMURD-ul a intervenit la 25
Stând de vorbă cu unul din „radarele” stațiunii, care știe tot ce mișcă pe pârtii și în afara lor, l-am întrebat pe George Resiga și care este situația accidentelor și intervențiilor colegilor săi la acestea.
„Sunt accidente specifice sezonului, cum se întâmplă din păcate an de an, asta și pentru că există o afluență mare de schiori de toate vârstele, femei și bărbați, mulți dintre ei nerespectând conduita acestui sport. De aici apar foarte multe tamponări care provoacă anumite accidente, mai grave sau mai ușoare, predominante fiind luxațiile, sau fracturi de brațe sau de picioare, ori lovituri de tot felul. Mai sunt și căzăturile, atunci când cel care schiază nu stăpânește prea bine acest sport și nu are tehnica căderii, ori montarea legăturilor la schiuri este prost efectuată, sau nu de puține ori echipamentul folosit este inadecvat. Concret, astăzi, până la ora la care discutăm, am avut trei solicitări de intervenții pentru accidente mai ușoare și o evacuare la un accident ceva mai grav, respectiv un copil care s-a accidentat pe pârtia de săniuș. De la Crăciun și până azi am avut peste 40 de intervenții, respectiv 25 de predări ale accidentaților la echipajele SMURD sau ale ambulanței spitalului, cu care avem o relație foarte bună. În total, dacă punem și intervențiile ușoare, până azi am avut circa 60 de accidente. Față de anul trecut, de exemplu, numărul accidentelor s-a diminuat. Dar să nu uităm că anul trecut a nins abundent încă de la finalul lunii noiembrie. La începutul lunii decembrie în Straja se schia deja foarte bine, stațiunea fiind plină de turiști de la începutul acelei luni. Lucru ce anul acesta nu s-a întâmplat – nici măcar temperaturile nocturne nu ne-au prea ajutat în prima jumătate a lunii decembrie, astfel că nu s-a putut da drumul la tunurile de zăpadă așa cum trebuie decât în apropiere de Crăciun”, spune George Resiga.

Informații utile pentru stațiunea Straja
În primul rând, trebuie să se știe că deși a nins în noaptea de sâmbătă spre duminică, veștile de la meteorologi pentru ziua de duminică și până luni dimineața nu au fost prea bune. Aceștia au emis un cod galben de viscol, intrat în vigoare din seara de sâmbătă, orele 18,00 și până de Bobotează, luni, 6 ianuarie, orele 7,00 (dacă nu cumva acesta va fi prelungit).
Cu toate acestea, vă anunțăm că sâmbătă, cel puțin, drumul spre stațiune era accesibil pentru orice tip de mașini, firește, cum spuneam, până la barieră, deoarece de-acolo, încolo, doar cabanierii și personalul calificat ori auxiliar, sau jandarmii montani și salvamontiștii având drept de trecere cu mașinile, restul mașinilor având drept de parcare la parcările cu plată (inclusiv jos, la baza stațiunii, în zona de agrement „Brăița”, locul de unde pornește telegondola). 
În ceea ce privește serviciul „Salvamont”, el este asigurat permanent de către șase salvatori montani, iar în zilele de week-end numărul personalului se suplimentează cu alți doi-trei salvamontiști. Acești temerari ai muntelui intervin la nevoie atât mecanizat, cu utilaje pe șenile adecvate transportului rănitului, cât și cu clasicele achii din dotare specifice intervențiilor de evacuare a accidentatului de pe zona schiabilă, salvamontiștii ținând permanent legătura, la nevoie, cu echipajele SMURD și de pe ambulanțele Spitalului Municipal Lupeni. 
În ceea privința locurilor de cazare și masă, ele sunt în stațiune suficiente și pentru toate buzunarele. Nu mai vorbim că în week-end anumiți cabanieri pun la bătaie ceai fierbinte, ba chiar și țuică fiartă sau vin fiert pentru cei ce schiază sau cei care participă la anumite evenimente organizate, plus alte surprize plăcute și tot felul de premieri (inclusiv zile sau perioade din zi când se folosesc anumite instalații de schi gratuit, asta undeva mai spre finalul sezonului sau cu ocazia unor evenimente mai mari organizate de cabanieri și de administrația locală).

Noul telescaun deschide perspectivele turismului din stațiune și atrage noi turiști
Dar poate partea cea mai nouă și mai atractivă a stațiunii, în momentul de față, este telescaunul nou, care asigură turistului mersul până în apropiere de Vârful Straja. Acolo se poate ajunge în doar câteva minute, iar priveliștea, fie iarnă fie vară e una ca în povești! De acolo se poate schia pe două culoare, unul ducând până în zona de îmbarcare a telescaunului nr. 2 din stațiune din zona vechii cabane și de-acolo mai departe, ca un vis pentru orice schior, și al doilea culoar, de pe Pârtia Mutu, unde schiorul poate ajunge până la locul de îmbarcare de la telescaunul 3, pentru pârtia Constantinescu. Iată un nou atu suficient pentru a-i face curioși pe turiști și, implicit, pe cei ce vor să schieze. Asta, firește, atunci când nu viscolește și când nu sunt emise astfel de coduri galbene sau portocalii, precum cel de duminică, când telescaunul, ca mai toate instalațiile, fiind oprit. Aici vorbim de o investiție a administrației locale lupenene foarte bine gândită, costul, cu siguranță, este amortizat în doar câțiva ani, datorită creșterii numărului de turiști și de practicanți de schi iarna.

120 lei/ zi pentru cartela ce deschide accesul la toate instalațiile pe cablu din stațiune
În ceea ce privește programul telegondolei și prețul unei cartele zilnice pentru toate instalațiile, sau doar prețul de urcare și coborâre cu această telegondolă, vă putem informa că între orele 9,00 și 16,30 puteți urca sau coborî cu această telegondolă modernă, prețul de urcare fiind de 15 lei, iar de coborâre de doar 10 lei. Deci, un total de 25 lei de persoană dacă vreți să faceți ambele curse. Cartela pentru toate instalațiile de schi și telegondolă costă 120 lei pe zi, iar față de stațiunile de pe Valea Prahovei, unde am văzut că se stă la rând și 40-50 de minute, la Straja timpul e așteptare e undeva la jumătate, poate chiar și ceva mai puțin. Firește, vorbim de zile obișnuite și nu de zile mai speciale, cum sunt zilele de sâmbătă, când afluxul de turiști este foarte mare.
Deocamdată ne oprim aici cu prezentarea stațiunii în acest sezon, dar în această iarnă vă promitem un reportaj și mai relevant din Straja, alături de primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță, dar și de alți cabanieri din stațiune, care ne vor fi ghizi pe toate pârtiile și locațiile de atracție a turiștilor.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter