12.01.2020,  19:26:00 | 6 comentarii | 6200 vizualizari
Consiliul local, complice cu primarul Ile în determinarea situaţiei actuale a Spitalului municipal Vulcan


de Cătălin DOCEA

Din analiza activității actualului legislativ local al municipiului Vulcan rezultă clar că, din lipsă de informare ori indiferență, consilierii locali au girat drumul spre actuala situație. Spitalul nu are acreditare, pentru că nu a îndeplinit criteriile necesare, iar în aceste condiții finanțarea de la CJAS Hunedoara, prelungită printr-un artificiu, se va opri la finalul lunii martie 2020. Factorii de decizie consultați de Ziarul Văii Jiului susțin că doar printr-o minune unitatea medicală s-ar putea pune la punct într-un termen atât de scurt, îndreptând neajunsurile considerate neprioritare ani de-a rândul. 

Cavaleria de manipulare pe această temă a ajuns să împrăștie inclusiv informația că nu e chiar așa grav, că spitalul doar va primi mai puțini bani, dar asta nu înseamnă că se închide. Mai puțini bani însemnă de fapt pierderea finanțării de la CJAS Hunedoara, autofinanțarea unității medicale doar din banii încasați pe investigații și servicii private fiind o utopie. Ce bani poate face spitalul din investigații private în condițiile în care, în majoritatea lor, pacienții sunt asigurați și, așa cum este și firesc, vor asistență medicală și investigații gratuite în schimbul contribuțiilor plătite de-a lungul anilor?
Necesitatea realizării un bazin (rezervor) de apă la nivelul Spitalului municipal Vulcan (lipsa acestui bazin fiind unul dintre motivele neacreditării spitalului) este cunoscută de Consiliul local cel puțin din anul 2017, dacă nu chiar din 2016. Aspectul a fost discutat și în ședința din aprilie 2017, când managerul Popa a recunoscut că realizarea bazinului este una dintre măsurile lăsate de Direcția de Sănătate Publică.
Consilierul Ioan Dorel Șchiopu observa la acel moment că suma pentru investiții la spital era majorată cu 50%, dar se întreba dacă vor fi afectate celelalte categorii de cheltuieli de pe urma acestei creșteri. Managerul Popa a spus că nu, că spitalul are bani, dar și că a putut să dubleze natura cheltuielilor pentru investiții. A subliniat că are o măsură de realizat pe parcursul acestui an (2017 – n.r.), referindu-se la realizarea unui rezervor de apă al spitalului pentru minim 24 de ore. Popa spunea în CL la acel moment că este o măsură lăsată de Direcția de Sănătate, că spitalul a avut rezervor, dar a devenit impropriu și nu mai poate fi folosit. Rândurile de mai sus sunt preluate din Procesul Verbal al ședinței din 28 aprilie 2017. Investiția a fost bugetată anual (300.000 de lei, spre exemplu, în prevederile pentru 2017), dar nici măcar astăzi nu este gata. Asta deși managerul Popa a declarat că măsura dispusă de DSP trebuia realizată în acel an, în 2017. Și, ani la rând, atât de tare au fost preocupați consilierii locali de soarta spitalului încât nici unul nu a fost curios ce s-a mai întâmplat cu acel bazin.
Adevărul gol-goluț este că pe toți i-a durut fix în dos, ori poate nici acolo, de problemele reale ale unității medicale. Toți însemnând primarul, managerul, Consiliul Director, Consiliul de Administrație și consilierii locali.
Cum altfel să credem în condițiile în care, așa cum spuneam, bazinul a fost prezentat drept prioritate în aprilie 2017, dar nu s-a realizat? Culmea e că, doar câteva luni mai târziu, consilierii locali adoptau cu 18 voturi PENTRU un nou HCL, nr. 83/ 31.08.2017, prin care finanțarea obiectivului C7 (lucrare bazin rezervor) din lista de investiții a Capitolului 66 (Spitale generale) era diminuată cu 270.000 de lei. Nici managerul Popa nu a cârâit ceva pe acolo, deși era clar ca nu mai poate obține acreditarea spitalului, nici consilierii locali nu și-au mai amintit că bazinul era investiția care trebuia realizată în acel an, 2017.
În 2018, prin HCL 110, consilierii locali au aprobat acordarea de stimulente financiare în valoarea de 20.000 de lei lunar pentru angajații unității medicale (din veniturile proprii ale acesteia), deși – așa cum am arătat deja – prioritatea financiară a acestei entități trebuia să fie strict legată de acreditare. Stimulentele au fost solicitate de managerul Cătălin Popa în luna august 2018 (adresa 4431/20.08.2018) și aprobate de CL în 18 octombrie 2018, primarul fiind cel care a semnat expunerea (favorabilă) de motive prin care le solicita aleșilor locali să voteze ca, în loc să rezolve cele necesare acreditării, conducerea spitalului să topească un miliard de lei vechi la fiecare cinci luni pentru stimulente financiare.
La votarea bugetului pe anul 2019, deși prioritatea nr. 1 a spitalului trebuia să fie, măcar în ultimul ceas, realizarea investițiilor pentru obținerea acreditării, reprezentanții spitalului au pus în lista de investiții achiziționarea unui autoturism Dacia Duster. Asta deși spitalul are deja două Logan-uri, unul din 2007, altul din 2015. Acest aspect denotă faptul că principala preocuparea a conducerii spitalului și a Consiliului de Administrație (având reprezentanți numiți prin vot al consilierilor locali) nu a fost, în nici un caz, legată de investițiile pentru acreditare (bazin de apă, instalație de epurare). Se întâmpla în ședința CL din luna mai 2019, la o lună de la vizita de acreditare a reprezentanților ANMCS (deci într-un moment în care deja se știa faptul că spitalul NU va primi acreditare). Într-un moment de luciditate, consilierul Lung a făcut un amendament, solicitând ca banii de Duster să fie redirecționați pentru bazin. Pe primar l-a durut la casetofon, subliniind că primăria oricum nu are bani de bazin, deci spitalul nu are decât să înceapă investiția cu propriile resurse. Bine că ați avut bani de excursii la Felix, primare! Se întâmpla la doi ani de la momentul în care, în CL, ca de la cavaler la cavaler, managerul Popa spunea că spitalul are bani, iar bazinul va fi o prioritate a acelui an. Dar nu a fost.
Am sintetizat cele de mai sus pentru dumneavoastră în ideea de a demonstra că situația spitalului nu a fost tocmai o necunoscută pentru consilierii locali. Care, de la o ședință la alta, au fost învârtiți după cum a cântat primarul Ile, fără a fi preocupați că tot ei, aleșii locali, au retras finanțarea unui obiectiv de investiții important pentru acreditare. Aici intervine culpa concretă a doctorului Cătălin Popa, managerul unității medicale. Cel care nu a explicat consilierilor locali, cu subiect și predicat, că bazinul de apă și ministația de epurare sunt necesare pentru conformare la normele DSP. Aspect relatat de ZVJ, negru pe alb, încă din 18 august 2016. Da, ați citit bine! ZVJ a scris despre asta in august 2016, acum 1.243 de zile. Dacă Popa le spunea pe șleau pentru a-i conștientiza, în 3 ani îl făceau.
La ce să te și aștepți de la factorii de decizie? În 2017, așa cum cotidianul nostru a relatat, conducerea Primăriei municipiului Vulcan și a Spitalului municipal Vulcan erau foarte preocupate de cursuri de perfecționare la Băile Felix, Eforie Nord, Mamaia. Vara, când a fost cald și soare. Numai spitalul a dat pe asemenea concedii mascate 56.690 de lei. Dar bani de investiții prioritare n-a avut, iar pe consilierii locali nu i-a preocupat să întrebe măcar de ce excursiile au avut prioritate, iar acreditarea nu. Vom reveni.


Comentarii articol (6 )

#1 medic12.01.2020,  20:57:00
Eu castig suficienti bani sa imi ajunga, ca medic! Dar sa ia stimulente ILEGAL managerul si directoarea economica e prea mult! Cat va mai bateti joc de noi iubitilor? Aici o adaug si pe lidera de sindicat..... oare doamna doctor Popa stie cat e de apropiata de sotul dumneaei?
#2 asistenta12.01.2020,  22:37:38
Am lucrat pe doua sectii si pot sa spun ca toate problemele sunt de la directoarea economica! Ea cand aproba tot, cand nu are bani de nimic. Suntem ca la nebuni la Spitalul Vulcan. Directoarea economica si managerul ne sfideaza pe toti, desi noi, personalul medical le facem salariul prin munca noastra. Despre stimulente am vazut pe youtube sedinta de consiliu: nu mi se pare corect sa ia Comitetul Director (manager, directoarea economica, director medical) banii acestia pentru ca nu ii merita! Ei au dus spitalul in gaura si noi angajatii nu avem nici o vina! Ajutati Spitalul Vulcan sa nu se inchida!
#3 angajat12.01.2020,  23:22:05
Stimulente de 4 mii de lei pe luna va trebuie? nu va mai sautura Dumnezeu! Hotii din conducere ne inchid locul de munca! DEMISIA POPA , PETRESC SI VERONICA SUCIU DE LA sINDICAT. Noi ne muncim salariul si va spunem voua PA! DRACU SA VA IA! Pacat de doamna dr. Popa ca sotul ei inchide spitalul alaturi de amantele lui.
#4 Cetatenii 13.01.2020,  10:49:30
Am o singură intrebare ,escedentde 14 miliarde in anul2018,escedentin anul 2019 1,5 miliarde unde este restul ce sa făcut ,unde sunt ceilalti.Vrem un raspuns de la manager Popa si diectorul economic Petresc.Lipsesc 12 miliarde...Un control de la stat vorbim totuși de miliarde
#5 Ghete13.01.2020,  18:40:49
Domnule Docea ați putea întreba angajații spitalului cine a fost angajat anul trecut pentru a rezolva problema acreditarii? Dragi angajați ieșiți public și spuneți cum ați fost angajați și cine este de vina pentru închiderea spitalului.Daca tăceți înseamnă că va meritati soarta.Cu respect unul care se tratează în altă parte.
#6 Cetățean 18.01.2020,  11:11:14
Rugam consiliul Vulcan ,sa cheme corpul de control la spitalul Vulcan,dacă intr-o lună nu il chemati noi cetățenii vom face scrisoare la ministrul sănătății!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter