Senatorul Resmeriță spune că / PSD se leapădă de pesedistul Dioane
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
• Va cânta saxofonistul Dioane la altă masă politică? • Cazul „Drăgoescu” – „tupeu de febra galbenă combinat puțin cu ciuma roșie!”
Prima conferință a anului ținută de senatorul PSD Cristian Resmeriță, la sediul PSD Petroșani, într-un frig de-ți trosneau urechile, a adus pe ordinea de zi mai multe puncte de discuții propuse de senator. Analiza ultimelor probleme și aspecte din cadrul CEH a fost primul subiect abordat de senator. În cadrul subiectului acestuia am aflat cu toții că directorul general Samuel Dioane nu mai are susținere din partea PSD Hunedoara și PSD Petroșani după o discuție avută vinerea trecută cu Cristian Resmeriță, totodată și președintele executiv al biroului județean al social-democraților hunedoreni, chiar la sediul Complexului Energetic Hunedoara. Dar să vedem cum comentează politicianul lupenean ultimele evenimente din cadrul acestui complex energetic, inclusiv cele legate de întârzierea salariilor. Subtitlurile ne aparțin.
Micșorarea salariilor minerilor
„(…) Vreau să vă spun că în momentul de față s-au petrecut niște lucruri despre care eu nu știu să se mai fi întâmplat vreodată! Faptul că au întârziat salariile cu vreo zece zile, cel puțin, din punctul meu de vedere este un lucru intolerabil. Faptul că au întârziat salariile doar pentru o parte din angajați - și știți foarte bine, cei din minerit au fost plătiți, cei din energie nu au fost plătiți – cred că este o chestiune de foarte mare tupeu. Tot am folosit acest cuvânt de când noul guvern a venit și s-a instalat, cred că trebuie făcut în așa fel, încât, în primul rând, să nu diferențiem oamenii. Nu putem să spunem că într-o societate o familie își face sărbătorile cu salariile luate și altă familie își face sărbătorile fără să ia salariul.
Mai mult decât atât, la începutul anului am văzut niște declarații, după mine iresponsabile, în care cei care conduc complexul energetic în momentul de față vorbeau de micșorări salariale. Se pare că tot ceea ce am spus eu în aceste luni începe să se confirme și parcă începem să retrăim perioada fostei guvernări PD-L, a domnului Prim-ministru Boc, care era la vremea respectivă. Vedem că indiferent ce se întâmplă, deschizi televizorul sau orice site, sau ziar se vorbește numai de tăieri, de faptul că nu cresc salarii, pensii… nu se întâmplă nimic.”
Despre salariile mici ale minerilor
„În cadrul CEH, într-adevăr, sunt câteva persoane care au salarii extraordinar de mari. Prea mari! Eu am atras atenția de ani de zile asupra salariilor celor de la complexul energetic, celor de la SNÎMVJ și cred că mai țineți minte. Am spus chiar unor membrii PSD că e cazul ca aceste salarii să scadă, salarii pe care chiar ei le luau, la fel și indemnizațiile pentru cei care erau în consiliile de administrație. Dar pentru oamenii care muncesc în subteran, să știți că salariile sunt mici și nu cred că trebuie să vorbim de micșorări, cel puțin dacă nu putem să le mărim, să le lăsăm așa cum sunt și oamenii să-și ia bănuții, ăia puțini pe care îi iau. Să știți, în momentul de față a ajuns un miner să ia undeva la 3.000 lei, iar eu zic că este destul de puțin pentru munca pe care o fac – cel care lucrează în front poate să se ducă efectiv undeva la 4.000 lei, dacă muncește și sâmbăta și duminica! Deci nu pot să fiu de acord cu faptul că cei care conduc CEH doresc să scadă salariile oamenilor! Bineînțeles, după aceea au dat niște Comunicate, că de fapt nu vor să scadă salariile, că de fapt nici nu le cresc… că de fapt nici nu știu exact ce vor să facă!
Cel mai mare pericol pentru complexul energetic este faptul că nu se știe ce se dorește să se facă, nu există viziune, nu există o linie după care să se ducă un plan! Nu au nici un plan, nu pot să facă acest plan”.
Salariile „nesimțite”
„Ca să se înțeleagă foarte bine, în momentul de față - și am cerut date despre acest lucru, sunt lucruri concrete – pe lângă directorul general, care are un salariu foarte mare, în jur de 200 milioane lei (vechi – nota red.), administratorul special are salariul egal cu al directorului general, ca să fim bine înțeleși. Aceste salarii sunt, într-adevăr, foarte mari. Astea trebuie să se reducă, poate chiar și la jumătate, însă nu salariile oamenilor!”.
Directorul general Dioane pierde susținerea PSD. Va fi exclus din PSD?
„În acest context, în care nu există nici un fel de orizont, nici un fel de plan pentru CEH, mulți dintre dumneavoastră am văzut că ați reflectat acest lucru și este corect, nu pot spune altceva. S-a discutat foarte mult în momentul de față că CEH este condus bicefal de PNL-PSD. Pentru că acolo este director general domnul Dioane, care a venit fiind adus de PSD. Eu nu l-am cunoscut la vremea aia, l-am cunoscut în timp, nu pot să spun nimic rău de dânsul, a fost un om curajos, în exercitarea funcției și-a făcut treaba. Însă pentru a evita astfel de discuții, precum că PSD, prin dânsul, ar fi la conducerea CEH, am avut vineri cu dânsul o discuție la sediul complexului. M-am dus acolo, i-am salutat pe oameni, l-am rugat pe domnul Dioane să iasă din birou – era cu administratorul special și cu administratorul juridic, erau vreo șapte-opt în acel birou – am mers cu dumnealui într-un birou alăturat, unde l-am rugat să se retragă din poziția de director general al CEH, asta în calitatea pe care o am, acea de coordonator al Partidului Social Democrat în Valea Jiului. I-am explicat în câteva cuvinte, am discutat foarte prietenește și l-am rugat, pentru a nu mai exista percepția publică că PSD și PNL conduc complexul energetic, să se retragă din postura de director general. Pe un ton prietenesc, dânsul mi-a explicat că nu dorește să se retragă din postura de director general, spunându-mi că are mandat până pe data de 3 martie și că dorește să-și ducă mandatul cel puțin până atunci, urmând să vadă ce se întâmplă după această dată. Datorită refuzului pe care domnul Dioane mi l-a dat, mi l-a servit, mi-am dat seama că Dioane dorește mai mult și ține mai mult la poziția pe care o ocupă, de director general, decât la partidul din care spune că face parte, partid care l-a promovat. – pentru că nu a ajuns acolo pe altă filieră decât pe filiera PSD. Drept dovadă, din momentul acesta - știind că dacă iau o decizie, nu se mai întoarce – domnul Dioane poate fi considerat și este în afara PSD. La prima ședință a Biroului Permanent Județean voi propune excluderea lui din partid și vă asigur că nu va fi nicio problemă ca cei care-mi sunt colegi să voteze treaba asta. Deci, din momentul acesta, Partidul Social Democrat nu mai are nicio legătură cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara! (…)”.
Fără funcții de director la stat!
În discuția „cine mai are funcții, trebuie să renunțe, ca să nu tragă partidul în jos”, senatorul Cristian Resmeriță a făcut referire la o mai veche cunoștință a celor din Vale, fost director general al CEH, actualmente director la Minvest.
„Am mai discutat și cu alți oameni din PSD care ocupă poziții de conducere și sunt apropiați de mine și de partid. Am discutat în acest week-end, de exemplu, cu domnul Drăgoi, care este director la Minvest. I-am explicat și dânsului că nu este bine ca un om care este atât de apropiat de PSD - și s-a dovedit că este apropiat de PSD și nu a trădat niciodată – să ocupe o poziție în care Partidul Social Democrat să poată să fie acuzat de niște chestiuni. Dânsul a înțeles, își va prezenta demisia fără nici un fel de problemă, cred că azi-mâine, sau zilele următoare, că am înțeles că au Adunare Generală a Acționarilor miercuri și până atunci cu siguranță se va rezolva problema. Omul a înțeles, fără nici un fel de problemă.
Ca o concluzie pe acest subiect, vreau să vă spun că apăr toți membrii PSD care sunt pe anumite poziții și am și luat atitudine contra domnului președinte Heiuș atunci când a spus că va schimba oamenii doar pentru că sunt pesediști. Dar nici nu pot să accept, cel puțin în calitate de coordonator al organizațiilor PSD din această zonă, ca PSD-ul, organizațiile PSD să fie trase în jos doar pentru că niște oameni doresc să-și ia salarii mari în funcția de director. Nu doresc acest lucru! Cred că așa cum PSD a fost bun în momentul în care a promovat niște oameni, acei oameni trebuie să înțeleagă că este timpul să se retragă. Deci cred că este cel mai corect acest lucru.
Mai avem un om care ocupă o poziție importantă și care este membru chiar PSD Lupeni, directorul Romoșan de la Mina Lupeni. Pe dânsul nu-l introduc în această discuție, am discutat cu el în această dimineață, mi-a spus că orice decizie pe care o luăm o respectă, nu-i nici un fel de problemă, însă dânsul nu a fost promovat pe linie politică. Să se înțeleagă foarte bine și știți că sunt foarte sincer! El a fost promovat lucrând de la muncitor necalificat, a trecut toate etapele, șef de echipă, cefelist, adjunct șef sector, șef sector, inginer șef. A fost o propunere a angajaților de-acolo, deci a oamenilor de la mină ca să ajungă director. Deci, în momentul de față pe el nu-l includ în această discuție (…)”.
Întrebări şi răspunsuri
Au urmat întrebările jurnaliștilor.
De pe la CEH
Situația CEH nu este așa de când e domnul Roșu sau peneliștii. Au fost și CEH-ul și Minvest conduse de PSD. Deci?
„Eu nu discut nici de Roșu, nici de galben, nici de portocaliu, eu discut de faptul că atât timp cât PSD a fost la guvernare s-au plătit salariile la timp, s-au făcut sute de angajări, nici un om nu și-a pierdut locul de muncă… Da, n-a fost super bine nici atunci, dar a fost ceva”.
Da, dar tot în mandatul domnului Dioane și tot cu sprijinul PSD… s-a intrat în insolvență!? Ideea că demisia lui nu rezolvă problemele CEH, asta ar fi ideea. Mai are directorul adeziune… că nu mai știm… Sau devine membru PNL Lupeni ? (aceste întrebări sau concluzii au venit din partea a patru jurnaliști cam deodată – nota red.).
„Acum cu sprijinul PSD n-a intrat CEH în insolvență! Eu am zis de la început și mai clar și mai direct decât spun, n-am cum să fiu: a ajuns acolo sprijinit de PSD! Este membru PSD la Petrila, este un lucru cunoscut. Acum nu știu discuțiile astea cu PNL și nici nu mă interesează, sincer să fiu! Nu știu dacă e acolo (nota red. PNL Lupeni), că eu sunt președintele PSD Lupeni”..
Pensiile speciale
V-ați exprimat într-un sondaj de opinie făcut de un ziar din Alba, da pentru tăierea pensiilor speciale. Vă mai mențineți opinia?
„M-am exprimat peste tot, nu doar acolo. Pensiile speciale trebuie eliminate! Aici nu discutăm, n-avem altă discuție. Acum, nu știu dacă e corect sau incorect față de cei care beneficiază de aceste pensii. Pentru că îți dai seama: un om care beneficiază de un drept, nu te iubește când îi spui că îl elimini sau ceva… În contextul general și ținând cont că pensia în România ca și medie, este 1.205 lei, deci asta e media nu cum e media pensiilor prin Vale, inclusiv cele pe care le-am făcut eu, nu cred că trebuie să fie astfel de pensii speciale. Eu, de exemplu, sunt parlamentar de atâta vreme. Eu vreau doar ca salariu pe care îl iau eu să aibă contribuția care să se ducă în fondul de pensii și să primesc, dacă ajung și sper să ajung la vârsta respectivă și la pensie, pensie corectă, pe cât am contribuit. Pentru că, eu când am început ca și parlamentar, indemnizația noastră nu avea contribuția către fondul de pensii, existând și la vremea respectivă pensia asta specială (…)”.
Despre protestul SMURD Petrila
La Petrila, au protestat cei de la SMURD și au cerut sprijin parlamentarilor noștri, ca să fie și ei incluși la ISU. Ce ne puteți spune?
„Da. Am discutat subiectul pentru că eu sunt inițiatorul acelei legi! Legea a fost votată și în Camera Deputaților, a fost trimisă la promulgare. Din păcate, domnul președinte a retrimis-o pentru reexaminare și ea intră din nou pe procedura parlamentară. Am discutat telefonic cu ei, era acolo și primarul Vasilică Jurca. Am sunat, i-am spus să dea pe difuzor telefonul și am vorbit cu băieții care erau prezenți acolo. Este legea la reexaminare, asta-i treaba deocamdată (…)”.
În toamnă, la sfârșitul ei, mi-ați spus că o să luați la începutul anului acesta o mare inițiativă, prin care să-i atrageți să vă sprijine pe toți parlamentarii hunedoreni, PSD, PNL (inclusiv o interpelare în parlament după cum ne-ați spus), privind situația DN 7A, o cale de acces și de legătură foarte importantă în ceea ce privește turismul local și nu numai. Un drum care an de an este dat deoparte de CNAIR, găsindu-se tot felul de scuze și motivații. Drum prost care nu face altceva decât să le dea câștig de cauză celor din turismul gorjean și din Vâlcea în detrimentul celor ce se ocupă de turismul din Valea Jiului. Practic cei din Vâlcea și Gorj efectiv ne boicotează! Vă mai mențineți această inițiativă?
„Știți că s-a trecut de la Direcția de Drumuri Dolj-Craiova, la Direcția de Drumuri Timiș-Timișoara și s-au alocat 20 de miliarde lei. Nu știu ce s-a făcut… s-a lucrat dar nu e gata, asta știu. În momentul de față vom face toate eforturile… dar pâinea și cuțitul nu mai este în tabăra din care fac și eu parte. Acum, să înțelegem o treabă: nu poate PSD să fie în opoziție, PNL să conducă și să răspundă tot PSD! Suntem majoritari în Parlament, dar toate deciziile se iau în guvern… Da, îmi mențin inițiativa și o voi pune în aplicare, sper să fiu susținut de colegii parlamentari”.
Un pensionar PNL de lux angajat la stat: Drăgoescu Petre
Spuneați de Drăgoi, spuneați de Dioane… l-ați uitat pe Bobar?!
„Doamnă, haideți să vă spun. Uitați ce am notat aici: Drăgoescu. Scriu urât că sunt profesor de fizică. Dar, așa, ca și un ultim subiect vă spun o nouă întâmplare din asta de maxim tupeu de febra galbenă… Există un caz a domnului Drăgoescu Petre. Mare atlet. Care în data de 31 decembrie primește 37.000 lei pentru disponibilizare, din care încasează vreo 32.000 lei, că s-a luat ceva impozit. Ordonanță. Pleacă domnul ca toți ceilalți de la SNÎMVJ, acasă! Domne, ce se întâmplă pe 1 ianuarie? Este reangajat! Unde? Exact acolo!”.
Și doamna Dondera – la fel că Drăgoescu
„Numai puțin să termin… Cine îl angajează (nota red. – pe inginerul Petru Drăgoescu)? Că asta-i partea faină… Directorul general (nota red. - Gheorghe Bobar). Deci, e tupeu de febra galbenă combinat puțin cu ciuma roșie! Deci eu vă spun că astfel de lucruri n-o să se mai întâmple! Deci, m-ați înțeles? Eu sunt acela care merge pe stradă și stă de vorbă cu oamenii, sau vin să îmi puneți întrebări… Eu nu pot să spun că numai vecinul face lucruri rele și eu le fac toate bune! Când greșim și noi, trebuie să recunoaștem! Este tupeu maxim! Nici în cazul Dondera nu pot să spun altceva nici acolo! Dar aici e maxim tupeul, îți iei Ordonanța pe 31 decembrie și pe 1 ianuarie te angajezi. E maxim, maxim de tot!”.
Comentarii articol (2 )
#1
tsunami14.01.2020, 08:27:49
Si administratorul asta special are si el pensie si ia si bani de la CEH.Cu el care e problema ??? Nu e in aceeasi oala cu ceilalti """ harnici """ ???
#2
Samy14.01.2020, 13:09:10
Pacat.., Pacat.., Dioane trebuia schimbat demult. A angajat toate pilele, neamurile si relatiile lui Purcaru. Societatea CEH SA este condusa de soferul lui Dioane si de secretara lui(copilul soferului este ceva sef platit subteran "LA CABANA JIET" Suc. Livezeni si 'prietenul secretarei este SEF SSM, unul mai capabil ca altul) DA Dioane trebuia schimbat demult...
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.