15.01.2020,  19:23:34 | 0 comentarii | 2046 vizualizari GALERIE:     FOTO    
„Eminescu 170” / Elevii din clasa a II-a ai doamnei profesor Oanţă au recitat de nota 10 (zece)
de Marian BOBOC

Școala Gimnazială nr. 7 Petroșani a derulat proiectul educațional „Mihai Eminescu – Luceafărul poeziei românești”.

Scopul
Conform inițiatorilor, dascăli de la școala de lângă Biserica „Sfânta Varvara”, proiectul își propune: „cunoașterea operei și vieții poetului Mihai Eminescu” și „dezvoltarea dragostei pentru literatura română clasică și contemporană”.

Una mai faină ca alta…
Nu ne referim la doamnele angrenate în acest proiect (deși și lor li s-ar potrivi acest intertitlu…), ci la activitățile în care au fost angrenați elevii care au participat la proiect: „Mihai Eminescu prin ochii copiilor” (realizarea unor compoziții plastice care să oglindească opera lui Mihai Eminescu); „Să ne amintim mereu de Eminescu” (expoziție de carte cu principalele opere ale lui Mihai Eminescu, recitarea unor poezii de Mihai Eminescu); „Eminescu la ceas aniversar” (medalion literar-artistic).
Dintre aceste manifestări am avut bucuria de a participa la una, desfășurată la biblioteca municipală.

Cu o zi înainte,
harnicul colectiv al Bibliotecii Municipale Petroșani, a pregătit cum se cuvine locul de desfășurare a acțiunii. Astfel că miercuri, 15 ianuarie, sala era pregătită sărbătorește, așa cum se cuvine pentru marcarea a 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Standuri tematice cu cărți din opera lui Mihai Eminescu, proiector, ecran, romanțe pe versurile marelui poet… 

Când mi-a oferit cuvântul
doamna Delia Grosu, inimoasa responsabilă a Bibliotecii Municipale Petroșani, mi-a spus: „Domnule Boboc, vorbiți-le ceva despre Mihai Eminescu, dar aveți grijă, sunt elevi de clasa a II-a”. Am fost emoționat că mă aflu față în față cu acești copii de la Școala Generală Nr. 7. Brusc. Mi-am amintit de anii de generală. Eu am făcut la școala 1, sediul vechi. Mi-am amintit cu spaimă cât de mult timp îmi lua să învăț o poezie de Mihai Eminescu (adică, cât de mult timp îmi lua din timpul liber dedicat, în principal, miuțelor și… cititului de romane de aventuri). Mi-am amintit de cele 4 învățătoare, câte una în fiecare an. Mi-am amintit… Ehe de câte nu mi-am amintit…

I-am întrebat 
pe copii câte-n lună și-n stele despre Mihai Eminescu. Mi-au răspuns cu un entuziasm debordant și o știință mult peste clasa lor. Am fost bucuros să aflu că Mihai Eminescu este, într-un fel, prietenul lor, al copiilor din clasa a II-a de la Școala Generală Nr. 7 Petroșani.
După ce mi-au răspuns la întrebări, elevii au trecut la programul propriu-zis. Și au început să recite din opera eminesciană. Cu bucurie… Cu aplomb… Cu intonație… Dacă i-ar fi auzit cineva cât de frumos/ corect recită, nu cred că ar fi crezut că sunt doar în clasa a II-a. Meritul este al „doamnei”, pe numele și prenumele său Adriana Oanță. Care, cu răbdare și pasiune, i-a învățat tainele abecedarului. Și unde se întâlnesc literele mai frumos dacă nu în poezia lui Mihai Eminescu? 

Un dulce…
Doamnele de la bibliotecă, Delia Grosu și Natalia Bratina știu cel mai bine că „mult e dulce și frumoasă limba ce o vorbim”… De aceea, ca gazde bune, la finalul fericitei manifestări, le-au oferit talentaților elevi-recitatori câte un dulce… 
Iată cum s-a scris încă o filă din istoria culturală a Petroșaniului… Înainte de a încheia, mai amintesc de încă o prezență caldă, Monica Nagy, bibliotecară la Școala Generală Nr. 7 Petroșani. Încă o doamnă angrenată eficient în proiectul „Mihai Eminescu – Luceafărul poeziei românești”, pe care am avut plăcerea să o cunosc la lucru, la Biblioteca municipală din Petroșani. 

Un ecuson/ două ecusoane…
M-a impresionat că la rever fiecare elev purta cu mândrie un ecuson cu fotografia lui Mihai Eminescu. Pe această cale apelez și eu la cineva, cu baierele inimii mai largi și cu degete îndemânatice, să-mi bricoleze un ecuson cu fotografia Veronicăi Micle, pe care să-l port la locul unde îmi ticăiește ornicul trupului. Se oferă cineva? 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter