Vulcan / Ar fi vrut să îngheţe salariile barosanilor din primărie
Articole de acelasi autor
de Gheorghe OLTEANU
Cu patru proiecte de hotărâre a venit, ieri, Ile în fața consiliului local vulcan, convocat la o ședință de îndată. Și a mai venit cu ceva. Cu brațul stâng în ghips și prins cu o eșarfă roșie. Prima care a comentat schimbarea la mână a primarului a fost doamna Angela Stoica.
Mai întâi,
dumneaei mi-a reproșat că nu am scris deja despre faptul că Ile are mâna stângă imobilizată. I-am răspuns că știam de asta, dar nu e bine să râzi de suferința cuiva. La sfârșitul ședinței a vrut să afle chiar de la primar ce anume i-a pricinuit suferința. Nu de alta, dar și dumneaei a alunecat, a căzut și a dat cu…. fundul. Ile s-a făcut că nu a auzit ce a fost întrebat. Dovadă că nu l-a mai interesat nici fundul doamnei. Dar să trec la primul proiect supus dezbaterii și votului. Unul la care au fost discuții aprinse generate de consilierul Plus Florin Govor.
Proiectul, devenit
hotărâre, a fost cel „privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din compartimentul de specialitate al primarului municipiului Vulcan, a instituțiilor și serviciilor publice, fără personalitate juridică aflate în subordinea Consiliului Local Vulcan”. Stabilirea salariilor a fost necesară „datorită faptului că s-a modificat salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, începând cu data de 01.01.2020, stabilindu-se la suma de 2.230 lei lunar, potrivit H.G. nr.935/2019 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat la plată. Prin excepție, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat la plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se stabilește la 2.350 lei lunar”. Am citat din referatul de aprobare a proiectului.
Să vedem,
însă, ce a zis Ile în chestiunea asta. „S-a stabilit salariul minim garantat, spus-a el, și trebuia să venim înapoi, ca să stabilim salariul… În grila de salarizare am luat de jos în sus și s-a făcut acel pas de majorare de la salariul minim garantat la fiecare grad de salariat. S-a păstrat același coeficient pentru toată lumea, astfel că noua grilă de salarizare e cea expusă (în proiect – n.a.)”. Prima intervenție a fost, așa cum am amintit mai sus, a fostului independent Florin Govor, acum consilier local Plus+. Mai întâi el a regretat faptul că nu e de față doamna ec. Luminița Leonte, directorul economic al primăriei, pe care o rugase, acum o lună, să-i aducă situația financiară pe 2019 a administrației publice locale vulcănene. Propunerea dumnealui, referitoare la acest proiect de hotărâre, a fost acela de a fi crescute numai salariile necalificaților și personalului cu studii medii. Adică să fie înghețate salariile personalului cu studii superioare. Fie că e vorba de funcționarii din primărie, fie că e vorba de personalul contractual. A motivat asta prin faptul că așa s-a procedat și la alte primării. „Care primărie a făcut asta? Concret!?”, l-a atacat direct și pe bună dreptate Ile. Întrebare la care Govor nu a putut să dea nici un răspuns.
George Bălțatu, președinte
de ședință, l-a invitat să formuleze un amendament. „Să se înghețe salariile la nivelul anului 2019 pentru cei cu studii superioare, adică pentru funcțiile de conducere”, a încercat Florin Govor o variantă, sub motivația că „nu ar exista bugetul necesar”. Demersul său nu a avut câștig de cauză. „Primăria Vulcan are cele mai mici salarii pe Valea Jiului, a motivat Gheorghe Ile, inclusiv Aninoasa!”. „Dumneavoastră faceți harakiri din această grilă de calcul”, l-a luat pe sus Cristian Merișanu, care a menționat că mărirea asta nu se aplică la primar și la vice. După care primarul i-a dat lovitura de grație. „E lege, a argumentat Ile. Salariul minim pe economie s-a stabilit la categoria muncitor la 2.230 de lei și de acolo este o rată de creștere față de funcțiile care (?!-n.a.) le avem în primărie. Salariile nu se măresc, atunci mergeam cu indicele de majorare”.
Bombardat și sucit
la cap de consilierii PSD, Florin Govor a făcut pasul înapoi și, după cum îl avertizase și George Bălțatu, cum că acesta contravine legii, și-a retras amendamentul. Care, în mod sigur, nu trecea, fiindcă consilierii locali PSD ar fi fost clar împotrivă. La sfârșitul ședinței, Florin Govor a regretat enorm că nu a ținut cu dinții de amendament. Am observat asta pe când mergea, pe rând, la colegii de consiliu locali și le arăta care au fost salariile din anul trecut pentru cei cu funcții superioare în primărie și care sunt cele de acum. Deși era clar că e vorba de o creștere vizibilă, nu prea s-a bucurat de succes în demersul său, mai ales că proiectul pe care el îl voia amendat devenise deja hotărâre de consiliu local.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
