19.01.2020,  16:30:01 | 0 comentarii | 1958 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Cenaclul „Boema”, / Minunata rostire a lui Ion Hirghiduș despre Mihai Eminescu 
de Marian BOBOC

Desfășurată sub provocatorul titlul, „Eminescu 170. De la Bolta Rece la Făgădăul Românesc”, întâlnirea Cenaclului BOEMA a avut de toate: discuții, lecturi, conferințe, dispute, povești și… Cotnari. 

Eminescu de… poveste
Începutul întâlnirii a fost de… poveste. Marian Boboc a citit o poveste foarte frumoasă și pilduitoare a lui Geo Bogza:
„„Pe vremea când Dumnezeu şi Sfântul Petru umblau pe pământ sub chipul unor moşnegi gârbovi, sprijiniţi în toiag şi cu sandale rupte, se întâmpla să bată pe la uşile oamenilor, la căderea nopţii, iar de multe ori erau izgoniţi.
Odată i-a prins noaptea pe câmp şi, odată cu ea, o ploaie care le-a udat veşmintele şi i-a umplut de noroi. Şi, tot rătăcind ei, numai într-un târziu au ajuns la marginea unui sat, unde abia au îndrăznit să bată, cu toiagul, în prima poartă. Câini mari s-au repezit să-i sfâşie, dar numaidecât s-a auzit un glas bărbătesc, întrebând cine bate. Şi au răspuns:
– Oameni buni!
Atunci omul, potolind câinii, i-a poftit în casă, unde nevasta şi copiii se treziseră din somn. El a început să dea porunci, dar cu blândeţe:
– Mario, ia mai pune nişte vreascuri pe foc! Tudore, dă fuga la fântână după o doniţă cu apă proaspătă! Ileano, ia vezi tu de o oală cu lapte!
Şi le-au dat să se spele şi să se şteargă cu ştergare albe şi i-au ospătat şi i-au pus să doarmă într-o odaie care mirosea a gutui şi busuioc.
A doua zi dimineaţă, iar le-au dat să se spele, i-au ospătat, le-au pus şi în traistă nişte mere cum nu mai văzuseră şi le-au urat drum bun.
Cum au ieşit din sat, Sfântul Petru a început să se roage la Dumnezeu:
– Doamne, fă ceva pentru oamenii aceştia, că tare ne-au primit frumos!
– Ce-ai vrea să fac, Sfinte Petre, că ai văzut că nu erau nevoiaşi?
– Fă ceva, fă să-şi vadă măcar o dată sufletul.
– Să-şi vadă sufletul, spui, Sfinte Petre?
– Da, Doamne, să-şi poată vedea sufletul, aşa cum vedem noi plopul acela, de acolo.
– Bine, Sfinte Petre, a spus Dumnezeu, privind gânditor satul din vale.
Iar, după o vreme, din neamul acela de oameni s-a născut Mihai Eminescu”. Fericit neam, am putea spune…

Veronica Micle,
una dintre iubitele poetului Mihai Eminescu, nu a ajuns la întâlnirea boemilor. Dar a trimis niște scrisori. Nu boemilor, ci poetului ei iubit. Scrisori pe care serviciul special istoric al cenaclului le-a interceptat, iar câteva doamne și domnișoare au îmbrăcat rochia ușoară de cuvinte a corespondenței Veronicăi. Anca Ciolca, Dana Matei, Mariana Ghicioi și Nicoleta Andoni au citit cu simțire femeiască câteva scrisori către „Eminul meu”, care încă mai poartă  parfumul epocii, încă mai miros a „Mihai + Veronica = Love”.

Ion Hirghiduș
a pregătit, cu recunoscuta-i acribie universitară și pasiune o conferință despre Mihai Eminescu. Însă, a preferat să vorbească liber, lăsând conferința scrisă pe altădată. Cât timp a vorbit Ion Hirghiduș nu s-a auzit nici bâzâitul automatului de cafea, nici zgomotul frigiderului de la „Făgădăul Românesc”. Discursul universitarului și poetului Ion Hirghiduș a avut toate ingredientele: informație, atitudine, spirit, simțire, exprimare fericită. Delicata poetă Mariana Ghicioi a sintetizat cel mai bine conferința liberă a lui Ion Hirghiduș: „Ce păcat că nu mai pot să vă fiu studentă”.

„Rosa Multiflora”
și Cenaclul „Boema” au oficiat împreună destule fapte pe altarul culturii. Costel Avram și Dorel Șchiopu au participat, cu atenție, la întâlnirea boemă, fiind și ei impresionați de magistrala cuvântare a lui Ion Hirghiduș. Dorel Șchiopu a avansat o propunere, la care boemii vor mai reflecta.

Costel Avram,
născut relativ aproape de „Bolta Rece”, celebra „Universitate de vinuri” care-i inspirau pe junimiști, a spus că va fi alături de scriitorii din Cenaclul „Boema” și că le va sprijini, ca și până acum, manifestările culturale. „De câte ori particip la întâlnirile Cenaclului Boema, trăiesc clipe frumoase, înălțătoare. Mă bucur că Cenaclul Boema este un proiect la a cărui relansare, petrecută în primăvara anului 2017, am putut participa și eu. În Cenaclul Boema, unde am prieteni, amici, am regăsit o emulație intelectuală deosebită, veritabil exemplu de bune practici culturale”, a declarat Costel Avram.
Inspirat de titulatura manifestării, „De la Bolta Rece la Făgădăul Românesc”, Costel Avram a cinstit onorata adunare cu sticle și carafe de „Cotnari”. Un vin pe care îl beau și junimiștii lui Mihai Eminescu și, pe care, l-au sorbit cu aceeași sete și boemii petroșeneni.

Boemii de serviciu
Deși nu a participat la întâlnire, Aron Dumitrescu, directorul tehnic al Cenaclului „Boema”, a pregătit până în cele mai mici amănunte întâlnirea. În nota obișnuită de amabilitate s-a înscris și prestația doamnei Cristina, care, de după tejghea, a risipit golurile din pahare, sticle și carafe.
În formă deosebită a fost poetul Constantin Cîmpeanu. Verva sa a fost prizată de participanții la acest frumos eveniment: Irina Boboc, Nicoleta Andoni, Dana Matei, Anca Ciolca, Mariana Ghicioi, Simona Cioploiu, Robert Hummel, Gheorghe Tereblecea, Stelian Boboc, Ion Hirghiduș, Marian Boboc, Ciprian Dârjan, Costel Avram, Dorel Șchiopu și Radu Chința.
Finalul a fost în… dulșile grai moldovenesc. Poeta Nicoleta Andoni din Basarabia a citit cu simțire o poezie din lirica Veronicăi Micle.
Dacă pentru Cenaclul „Junimea”, „Bolta Rece” din Iași era un loc de „petreceri beţive şi de mâncări mari”, pentru Cenaclul „Boema” „Făgădăul Românesc” e mai mult decât atât…


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter