29.01.2020,  22:31:18 | 0 comentarii | 1776 vizualizari
Întrebarea prefectului Vasilică Potecă către sindicaliștii de la „Muntele”: „De asta am venit să-i întreb pe oamenii ăștia: vreţi să discutaţi ce vreţi să faceţi în viitor sau vreţi să mai faceţi 50 de milionari în Valea Jiului?”


de Corneliu BRAN

• „În viitor, oamenii din Vale, pentru fiecare cărbune, îţi vor cere banii sau… viaţa”

Noul prefect al județului Hunedoara, Vasilică Potecă, a organizat miercuri, 29 ianuarie, la sediul CEH din Petroșani, prima sa conferință de presă din acest an în Valea Jiului. În sfârșit, un prefect care spune lucrurilor pe nume, nu ca ultimele bucăți de momâi de prefecți uitați de PSD în post… din care unul a semnat și pentru închiderea minelor Lonea și Lupeni… 

După întâlnirea cu „Muntele”
Venit la o întâlnire cu sindicaliștii din minerit ca să discute problemele ridicate de aceștia, prefectul a găsit apoi timp și pentru a sta de vorbă cu presa locală și a informa de discuțiile care au avut loc, și, firește, să răspundă întrebărilor pe alte teme decât mineritul.
Noul prefect n-a avut alte subiecte propuse decât cel legat de minerit și de discuția cu cei din Sindicatul „Muntele”. A venit singur și apoi și-a expus punctul de vedere legat de această întâlnire, oferind mai multe informații din întrevederea cu sindicaliștii minieri. 

Întrebări multe, răspunsuri puține…
„(…) Astăzi am venit în Valea Jiului și am avut întâlnire cu sindicaliștii de la Muntele. Ei mi-au adresat o scrisoare. Am avut un comitet de dialog social în luna ianuarie, și așa a rămas, conform procedurii, să ne întâlnim și la Petroșani, unde să discutăm problemele cu privire la Complexul Energetic Hunedoara. Problemele sunt destule și sunt destul de complicate, iar întrebările sunt multe și răspunsurile sunt puține. Dar sunt câteva lucruri care se conturează la această dată și le mulțumesc încă o dată că mi-au dat lista cu probleme și, cu acordul dânșilor, pot să vă comunic cum a decurs discuția și care au fost concluziile trase”.

Separarea Termocentralei Mintia de CEH
„În primul rând, vorbim despre separarea Termocentralei Mintia de CEH, asta este prima chestiune clară. A doua chestiune este legată de viitorul CEH în formă restructurată. 
Din punct de vedere formal, cred că cele două entități sunt desprinse la ora aceasta. Termocentrala Mintia își urmează parcursul ei, parcurs care nu știu cât e de sigur și cât de viitor este la ora aceasta. Își urmează parcursul, în sensul că, din punct de vedere al legii, s-au făcut pașii. Adică, administratorul judiciar este în termen… avem o problemă… și termenele vor fi probabil devansate pentru că sunt termene ale instanțelor de judecată… Termene care, la această oră, din cauza grevei magistraților și a personalului auxiliar, se transformă în amânări peste amânări. Deci, va mai dura probabil ceva timp până va avea loc această despărțire din punct de vedere legal.
Dar întrebarea persistă mereu: ce se va întâmpla cu ceea ce rămâne? Din punct de vedere al Termocentralei Mintia, există solicitarea Primăriei municipiului Deva, cât și a Consiliului Județean Hunedoara, de a fi preluată. Dacă mă întrebați pe mine, eu nu cred că este la această oră cea mai strălucită idee, având în vedere că este foarte greu să reziști într-un sistem în care cărbunele ți se furnizează tot de aici. Pentru că, până la urmă, cărbunele pentru această termocentrală, dacă vrei să mergi înainte, tot din Valea Jiului trebuie să-l aduci. Termocentrala Mintia a fost croită pentru acest tip de cărbune! Eu le spuneam că dacă acum te mai înțelegi cu oamenii din Valea Jiului, mai faci, mai transporți, mai duci, mai aduci, în viitor oamenii din Vale, pentru fiecare cărbune îți vor cere banii… sau viața, că dacă nu închideți, nimeni nu va mai fi dispus să furnizeze cărbune pe gratis sau transport pe gratis… Dar astea sunt problemele Mintiei”.

Complex energetic restrâns
„Problema pe care și-o pun sindicaliștii de la Muntele și cu administrația din CEH la această oră este legată de cum va funcționa complexul în continuare. Este foarte clar că se creionează din ce în ce mai mult ideea unui complex energetic restrâns pe Valea Jiului, cu cele patru mine (de fapt, două mine; conform declarației lui Roșu, administratorul special al CEH, minele Lonea și Lupeni se află  în prezent în programul de închidere – n.r.) plus Termocentrala Paroșeni. De fapt, dacă ar fi să fim cinstiți cu noi și dacă ar fi să spunem lucrurilor pe nume, această chestiune, complex-mine-Paroșeni este și chestiunea care s-a discutat cu Comisia Europeană. Deci, CE la această oră spune exact acest lucru: viabil la acest moment sunt cele patru mine (de fapt două – n.r.) și Termocentrala Paroșeni. Restul vom vedea. Problema aranjamentului datoriilor, problemele celelalte vor face obiectul acestei lichidări care se va lăsa probabil cu falimentul. Și, ca la orice faliment, cineva va continua activitatea într-o nouă formă de organizare, pe alte premize. Aceasta a fost una dintre discuțiile pe care le-am purtat”.

Mâhnirea prefectului
„Există o chestiune pe care am discutat-o cu sindicatele și am fost foarte de acord, legată de un anumit tip de situație care, din punctul meu de vedere, m-a deranjat - eu sunt numai de o lună și jumătate prefect, și nu mi-a plăcut… Adică, știi că există aceste probleme ale complexului, știi că există aceste probleme ale Paroșeniului, ale Mintiei, dar faci o chestiune de genul, pleci din Valea Jiului… organizații, para-organizații, para nu știu ce… că auzim noi că, Comisia Europeană ar da totuși vreo 500 de milioane de euro în următorii ani, în exercițiul financiar 2021-2028, Văii Jiului, pentru reconversie și pentru toate celelalte chestiuni; pentru că este foarte clar, termenele și toate celelalte cu privire la energia verde sunt, după cum se vorbește, prin 2030-2035, deocamdată nu există o idee clară în acest sens la nivel de Comisie Europeană, darmite la nivelul României. Este foarte clar că, din punct de vedere al reconversiei, al dezvoltării, al problemelor din Valea Jiului vor veni acești bani în următorul exercițiu financiar pe buget și vor fi bani speciali pentru Valea Jiului. Dar este nepermis ca acest lucru să se desfășoare și să se discute direct cu guvernul, fără nicio consultare a Văii Jiului, a județului Hunedoara, a tuturor organismelor din zonă. Cum crede cineva că ar putea derula niște programe de asemenea amploare, fără ca noi, ceilalți actori, să fim implicați? Și am spus sindicatelor că îmi pare foarte rău, n-am avut subprefect și n-am putut să merg la București, dar o să merg atât la ministrul Fondurilor Europene, cât și la ministrul Economiei, pentru că acest tip de aranjament va trebui să-l discutăm întâi între noi”.

(Și) la Coroiești se fură-n draci
„Au mai fost și alte probleme discutate. Avem o problemă legată de Preparația Coroești, unde e devastată și unde se fură în draci și unde lucrurile nu sunt în regulă. O să vină șeful Jandarmeriei, am vorbit deja pentru că știam de problemă, dar, iar și aici trebuie să mă sesizeze altcineva decât cine trebuie… O să iau decizia, împreună cu Jandarmeria, să începem să facem patrulare și să și vom încerca să rezolvăm odată problema. Deci, problema aceasta nu poate fi rezolvată decât pe o acțiune de forță a Jandarmeriei, ca să fim clar înțeleși (…)”.

Întrebări cu răspunsuri incredibile!

Doleanțele sindicatului
Fiindcă întrebările au fost și pe alte teme, ne rezumăm azi să vă transcriem ce a răspuns Vasilică Potecă la întrebările ce au urmat tot pe acest subiect, urmând ca în ediția viitoare să vă prezentăm și răspunsurile pe alte teme, destul de interesante și de actuale, nu zicem nu.
La întrebarea „ce v-au cerut azi, concret, ca sprijin, sindicaliștii de la Muntele?”, prefectul a răspuns următoarele:
„Sindicatele mi-au cerut două lucruri: 1. Să fac demersuri la Ministerul Economiei și la Guvernul României pentru reorganizarea acestui CEH, în forma unei noi societăți, care o să se numească cum o să se numească, că acum deocamdată noi suntem la nivelul de zvon… pentru că juridic, întâi, trebuie să lichidăm entitatea existentă și după ea urmează restul… 2. Accesul la aceste fonduri de care am discutat mai înainte. Despre transparență și despre lucrurile care urmează să se întâmple în viitor în Valea Jiului”.

Gura prefectului adevăr grăiește
Apoi, prefectul a fost întrebat „ce vede fezabil”, asta apropo că tot vorbește de aceste fonduri, „fonduri pentru care CE așteaptă proiecte din Valea Jiului”, multe „fanteziste” în opinia jurnalistului (aeroport, muzee etc.)? Citiți și vă minunați, pentru prima dată după multă vreme, un oficial, pe deasupra reprezentantul guvernului în teritoriu, având curajul să declare public așa ceva!
„Problema este următoarea: eu nu văd nimic fezabil, pentru că nici nu mi s-a prezentat nimic! Nu v-am zis că eu am ajuns, ca și dumneavoastră, pe surse, să aflu că există o anumită persoană pe la Petrila care face ea acolo, că a lucrat la Banca Mondială. Și am întrebat și eu: domnule, dar cine-s ăia, cum sunt? Că de asta vă spun, că am venit oarecum revoltat pe această chestiune… Este nepermis să-mi trimită unii o mizerie de chestiune pe care nici nu înțeleg nimic din ea! De asta am venit să-i întreb pe oamenii ăștia: vreți să discutați ce vreți să faceți în viitor sau vreți să mai faceți 50 de milionari în Valea Jiului? Spuneți-ne și gata, mergeți la Bruxelles, la guvern și voi aici după aceia vă înțelegeți cum împărțiți banii! Asta e problema… Trebuie să vă înțelegeți între voi ce vreți să faceți în Valea Jiului! Da? Iar dacă vreți să fie netransparent, iar noi, ăștia din Valea Jiului (cu voce îngroșată, imitând probabil un sindicalist – n.r.), mergem direct la guvern – că noi luăm pe toată lumea din județul Hunedoara și mergem cu ei la guvern, că noi avem toate ușile deschise… atunci foarte bine… nu ne băgăm (prefectura – n.r.), nu ne interesează, dar atenție, ați mai făcut încă sute de milionari pe-aici! Dacă vreți în continuare să aveți producție la milionari, puteți să continuați cu tipul acesta de atitudine! Asta a fost discuția cu dânșii și cred că e tranșantă și clară!”.
Să recunoaștem că răspunsul la această ultimă întrebare este antologic, pentru care prefectul Potecă merită felicitări. Acesta demonstrează încă odată ce dreptate a avut de-a lungul zecilor de ani presa (iar în ultimii cel puțin zece ani și „Ziarul Văii Jiului”), când s-a scris și s-a spus de atâtea ori că multe se fac și multe se desfac la această entitate industrială. Bani care, în loc să ajungă în retehnologizare, în conversie, în materiale necesare lucrărilor din subteran și echipamente, ajung în buzunarele unor băieți deștepți, îmbogățiți peste noapte din contracte grase cu statul și din tot felul de șmecherii la limita legii sau chiar ilegale. Manevre la care Sindicatul „Muntele”, prin cei de la vârf, au contribuit cu vârf și îndesat, alături de unii directori aflați în poziții cheie. De asta a ajuns mineritul din Valea Jiului unde a ajuns, și nu din alte cauze, la toate acestea punând umărul și guvernanții, indiferent de culoarea politică, prin incompetența unor miniștri, lipsa de viziune și de profesionalism și de multă rea voință!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter