29.01.2020,  22:41:19 | 0 comentarii | 773 vizualizari
Petrila / Tot mai puţini bani se cheltuiesc cu asistaţii sociali


de Corneliu BRAN

La începutul lunii v-am prezentat un bilanț al anului 2019 al prevenirii și combaterii marginalizării sociale la Petroșani. La sfârșitul lunii, am ajuns la Petrila.

Conform datelor prezentate ziarului nostru de către Susana Heljiu, directorul executiv al DAS Petrila, în anul 2019 au fost scutite de la plata impozitului pe clădire din localitate 415 persoane cu handicap, iar 5 persoane au avut impozitul diminuat cu 50%, fiind beneficiare de ajutor social sau șomaj. Cifra scutirilor de plată a impozitului pe clădire s-a subțiat considerabil față de acum șapte-opt ani, când depășea lejer mia, semn că și la Petrila, ca și la Petroșani, lucrurile încep să reintre în normalitate, dosarele și cazuistica fiind mai atent verificate de medici. Că nimeni nu are nimic când persoana este cu adevărat bolnavă, care are aceste drepturi și așa e normal, dar să nu se trișeze, cum s-a întâmplat în toată țara, aceste „obiceiuri” devenind tradiționale, România aflându-se la un moment dat în top trei european la astfel de practici.
Revenind cu alte cifre, la cantina de ajutor social din Petrila s-au servit anul trecut, conform datelor, un total de aproape 9.900 de „rații de hrană”, media zilnică înregistrată fiind de 34 de beneficiari. „Cei mai mulți beneficiari la cantina socială, anul trecut, au fost în luna februarie, când au fost acordate 56 de rații de hrană, zilnic”, ne-a mai spus Susana Heljiu.
Referitor la numărul de cutii de lapte praf distribuite de DAS Petrila, acestea au fost în număr de 1.064 cutii, necesare pentru un număr de 390 de copii.
Este important de reținut și faptul că pe raza localității Petrila toate familiile de la ajutor social au stabilite chiriile de către primărie și consiliul local la nivelul minim, prevăzut de altfel și de lege. În decursul anului trecut au fost atribuite șase locuințe pentru cei ce au solicitat acest lucru.
Partea cea mai slabă survine la tineretul petrilean, în 2019 administrația locală neatribuind nici măcar o locuință ANL, deși cererea e mare. Asta pentru că nu mai sunt locuințe goale pe ANL, iar aceasta rămâne o problemă de rezolvat pentru primărie în viitorul apropiat, ținând cont că tinerii care își întemeiază familii nu-și permit să achiziționeze o locuință sau o casă, iar în condițiile în care mai apar și copii, iar tatăl abia își întreține dintr-un salariu familia, situația acestor tineri nu este deloc roz, multe astfel de familii fiind obligate să trăiască cu părinții într-un spațiu mic și câte și mai câte…
Privind accesul la serviciile publice de strictă necesitate, măsurile de combatere a marginalizării, conform celor prezentate de șeful DAS Petrila, „s-au materializat prin plata a 50 kw energie electrică de familie lunar, pentru un număr de 37 familii (în medie 7 familii pe lună), suma achitată anul trecut fiind de 987,23 lei și plata a 2 mc apă potabilă de persoană, lunar, pentru persoanele beneficiare de ajutor social”, aici fiind vorba de un număr de 292 familii și de o medie lunară de doar 26 de familii pe lună, suma totală achitată Apa Servului la apă fiind de 8.427 lei. După cum se poate vedea, ca și în cazul Petroșaniului, nici la Petrila nu mai vorbim de sute de milioane, sau miliarde plătite pentru această cauză, ci de maxim 100 de milioane într-un an de zile. 
Iar că și din aceste date putem trage concluzia foarte clar că nici Petrila nu mai este de câțiva ani buni „orașul asistaților sociali”, cum i se dusese la un moment dat faima (ca și Petroșaniului, Aninoasei, Lupeniului sau Uricaniului de altfel – mai țineți minte vremurile cu sute de oameni, furioși, aflați în fața primăriilor și cerând „gratuități la apă, curent și impozite locale”, ce vremuri!), asta în condițiile în care pe-atunci, în localitate, existau funcționale și două mine cu mii de angajați!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter