08.03.2020,  20:33:05 | 1 comentariu | 5594 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Se întâmplă în Petroșani, iar primarul Iacob-Ridzi are dreptate! / Alo, Instituţia Prefectului? Atenţie! La Școala Gimnazială „I.G. Duca”, sănătatea elevilor este la „opţionale”!!!
de Cătălin DOCEA

Vizita-fulger a primarului Tiberiu Iacob-Ridzi pe la unitățile școlare din Petroșani, efectuată în contextul măsurilor impuse de COVID-19, a deschis o adevărată cutie a Pandorei. Cu câteva zile înainte, în calitate de primar și președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență, Iacob-Ridzi ceruse școlilor de pe raza localității să asigure toate materialele necesare pentru igiena elevilor. Normal ar fi fost ca, în contextul în care și la nivel național se cer măsuri atente, în condițiile care școlile erau deja avertizate în scris, situația din teren să se prezinte exemplar.
N-a fost așa, nici pe departe, la Școala Gimnazială „I.G.Duca” din Petroșani, sediul nou, unde primarul a constatat că „nu există săpun la toalete, nu există hârtie, sunt băi unde nu merge lumina electrică”. Pentru neavizați, precizăm că școlile, ca entități juridice distincte, sunt cele care trebuie să asigure produsele de igienă și curățenie. Nu primăria cumpără, și nici nu plătește, cele necesare.
Nu există dubii că situația stă exact cum a relatat primarul devreme ce, imediat după turul de forță pe la școlile din Petroșani, edilul a și publicat în rețeaua Facebook o serie de fotografii relevante. Suntem însă în măsură să argumentăm faptul că, în cazul Școlii Gimnaziale „I.G.Duca”, avem în față o situație de indiferență și incompetență, într-un mix perfect și nefericit pentru comunitatea noastră.
Primarul Iacob-Ridzi nici nu avea cum să găsească săpun ori hârtie în toaletele de la „I.G.Duca” devreme ce, anterior vizitei edilului, ultima achiziție de materiale de profil s-a făcut, în cantități modeste în raport cu numărul de elevi și cadre didactice, în luna octombrie a anului trecut. Au trecut așadar peste 4 luni pline de la ultimul moment în care școala a cumpărat hârtie, săpun și alte cele, foarte mult dacă ne gândim doar la numărul impresionant de elevi și cel al grupurilor sanitare din sediul menționat al școlii. N-ai cum, cu o medie de 2000 și ceva de lei pe lună, acesta fiind nivelul cheltuielilor școlii pentru materiale de curățenie, să ții în spate un asemenea colos. Analizați suma în comparație cu banii pe care o familie de 3-4 persoane îi dă pe produse de gen într-o singură lună și veți constata că este o glumă proastă. Nu există (important de menționat asta!) informații potrivit cărora conducerea unității școlare să fi comunicat în scris că nu își poate acoperi cheltuielile la acest capitol, să fi cerut ajutorul comunității locale ori al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara.
O dovadă clară a faptului că, dintr-o evidentă nepăsare, școala se afla într-o situație jenantă la momentul vizitei primarului este și aceea că, imediat după scandal, în 6 martie, unitatea școlară a și inițiat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice mai multe proceduri, comandând hârtie igienică (83 de baxuri!!!), dispensere de hârtie igienică (14 bucăți!!), două uscătoare pentru mâini, dar și dezinfectanți din greu. Dacă aceste materiale ar fi existat în stoc, la școală, e clar că nu ar mai fi fost cumpărate masiv chiar imediat după vizita primarului Iacob-Ridzi. 
Pe grupurile de comunicare cu părinții, conducerea școlii s-a lăudat că a ieșit bine la controlul brusc organizat de Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara imediat după vizita-fulger a primarului. Greu de crezut, devreme ce abia vineri la prânz s-au încheiat producedurile de achiziție online pentru materiale și consumabile de curățenie. Să fi verificat cei de la IȘJ când și cât s-a cumpărat la acest capitol? Dacă școala a ieșit bine, pare că nu...
Grav este că, prin niște imagini care nu fac deloc cinste școlii, conducerea unității școlare încearcă să pună în cârca elevilor situația destruoasă din grupurile sanitare ale școlii. În primul rând, așa cum am arătat, elevii nu aveau ce să risipească devreme ce aprovizionarea masivă a fost comandată abia vineri, după vizita primarului și, ulterior, cea a reprezentantului IȘJ. În al doilea rând, dacă tocmai băile de la pretins cea mai bună școlă din Petroșani arată în acest hal, acolo există două probleme: una de management și alta de act educațional. Dacă lucrurile ar sta așa, și elevii ar produce un asemenea dezastru (personal îl consider artistic, regizat), cred că părinții ar trebui să își facă reale probleme în raport cu felul în care cei mici sunt educați și supravegheați la această școală.
Personal vreau să cred că, în contextul măsurilor impuse de COVID-19, capitol la care școala menționată n-a promovat, Instituția Prefectului este datoare să taie în carne vie. Vom reveni.


Comentarii articol (1 )

#1 Ioana09.03.2020,  15:25:28
Dacă s-ar verifica mai bine, s-ar descoperi mult mai multe nereguli...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter