14.04.2020,  19:28:02 | 0 comentarii | 2426 vizualizari
De unde repornim după pandemie / În Straja investiţiile în tunuri de zăpadă artificială și instalaţii au făcut diferenţa
de Ziarul Vaii Jiului

Turismul va reporni în Valea Jiului. Când? Doar coronavirusul știe când. Sau, poate, cel mai bine, Guvernul Orban… Până atunci, vom trece în revistă, pentru a nu uita, realizările recente în domeniu. Astăzi am poposit în stațiunea Straja, Lupeni. 
Din 2016 de când Serviciul Public de Administrare a Domeniului Schiabil Straja (SPADS Lupeni) din municipiul Lupeni funcționează de sine stătător în subordinea Consiliului Local Lupeni, cu personalitate juridică și face parte din aparatul de specialitate al primarului localității, scopul acestuia este acela de a trasa și gestiona eficient bunurile din proprietatea localității care se regăsesc în proprietatea „reginei stațiunilor montane” din județul Hunedoara, sau „orașul de sus” cum alintă lupenenii Straja.

Primăria și SPADS Lupeni au ridicat ștacheta stațiunii
De altfel, în patrimoniul SPADS Lupeni se regăsește sistemul de producere a zăpezii artificiale, telegondola Lupeni, telescaunul „Șaua Mutu” - Vârful Straja, mașini de tasat zăpada, sistemul de acces „Skidata” și o serie de alte instalații sau utilaje necesare întreținerii pârtiilor și fabricării zăpezii artificiale. Directorul tehnic Andrei Ostrowschi care coordonează direct această activitatea, alături de energicul primar Lucian Resmeriță. Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că ambii au luat decizii capitale și fericite, controlând acest serviciu în mod direct. Nu trebuie uitat faptul că în Straja există 30 de km de pârtii. Unele sunt aflate în întreținerea directă a SPADS Lupeni. Altele - în întreținere privată. Totul se îmbină armonios, în așa fel încât stațiunea are cele mai lungi și mai bune pârtii din țară, dotate și cu nocturnă. Nu o spunem noi, ci realitatea turistică din Straja o impune. În momentul în care domeniul schiabil din Straja se va unifica cu domeniul schiabil din Pasul Vâlcan, prin unificarea instalațiilor de cablu, inclusiv prin crearea unei noi telegondole care să unifice telegondola din Pasul Vâlcan existentă și partea stațiunii Straja, domeniul schiabil din Straja se va putea chiar tripla, ceea ce va duce la cea mai tare stațiune din România – de departe, în materie de pârtii de schi.

Bilanț din Straja munților
Dar, până atunci, prezentăm un bilanț al sezonului de iarnă 2019-2020. Un sezon care, conform bilanțului meteorologilor, a fost cel mai scăzut din punct de vedere al ninsorilor în ultimii 10 ani. Deci, catastrofal am putea spune: n-a nins decât foarte puțin, iar când cerul s-a dezlănțuit era târziu, tocmai în martie. Atunci când România era deja intrată în carantină din cauza noului corona virusului. Cu toate acestea, grație investițiilor publice și private, mai ales în instalații de creare a zăpezii artificiale, dar și în instalații de schi, Stațiunea Straja a avut o activitate mai mult decât onorabilă, fiind printre stațiunile căutate de turiști. Pârtiile bune, în primul rând, au făcut diferența, ceea ce demonstrează faptul că atunci când se investește ies și rezultatele. 
Un profesionist în domeniu, Andrei Ostrowschi, directorul executiv al SPADS Lupeni, este cel care ne-a oferit cu amabilitate câteva detalii despre acest important domeniu vital pentru dezvoltarea Lupeniului: „Singura ninsoare mai consistentă a căzut în stațiunea noastră la mijlocul lunii martie, când nu s-a mai putut schia din cauza restricțiilor și a decretării stării de urgență de către președintele țării. Cu toate acestea, cum de altfel probabil știți, activitățile în Straja s-au desfășurat în sezonul de iarnă conform calendarului stabilit. Mă gândesc aici la Snowfest, în intervalul 30 ianuarie - 2 februarie, la Cupa Baloo de pe 15 februarie, la Cupa Fischer din 22 februarie și, nu în ultimul rând, la Cupa Comexim R din 7 martie. Din păcate, din cauza declanșării epidemiei, Cupa Veteranilor, o competiție tradițională a stațiunii, nu s-a mai putut ține pe 14 martie. Faptul că primăria și o serie de privați au investit în instalațiile de zăpadă artificială, în bazinul mare de apă și în instalațiile de schi s-a văzut anul acesta cel mai bine. În sensul că, deși nu a nins, pe pârtiile din Straja s-a putut schia foarte bine de sărbători, în decembrie, dar și în ianuarie sau februarie. Să nu uităm de taberele de schi și de cei 3.000 de participanți sau de sfârșiturile de săptămână când în stațiune se aflau peste 3.000 de schiori pe pârtii! Asta demonstrează exact ceea ce am spus: faptul că Straja a fost pregătită chiar și pentru o iarnă fără zăpadă. Ceea ce cred că nu poate decât să-i bucure pe toți cei din Lupeni. Și, firește, pe toți cei ce îndrăgesc sporturile de iarnă și muntele în sezonul rece”.

Eforturi incredibile pentru a da viață turismului de iarnă într-un sezon secetos
Ceea ce se cunoaște mai puțin, și Andrei Ostrowschi nu o spune probabil din modestie, este faptul că poate că mulți nu știu de efortul depus de cei de la SPADS Lupeni și din primărie, alături de peroane private ce dețin cabane și pârtii în stațiune, pentru ca turiștii să se fi putut bucura de zăpadă în sezonul ce s-a încheiat. În acest sens, trebuie să vă prezentăm niște cifre mai mult decât elocvente aflate în statisticile primăriei: peste 4.000 de ore de funcționare a tunurilor de zăpadă, 35.000 mc de apă folosită pentru acestea, peste 70.000 de kwh energie electrică consumată de tunurile de zăpadă, plus alți 300.000 kwh energie electrică consumată de cele 3 stații de pompe pentru a umple imensul lac situat la 1.600 m altitudine (o altă investiție importantă a primăriei!) – cu apă captată de pe Pârâul Sohodol. Plus sute de ore îndurate de cei ce s-au ocupat de toate acestea în ger și uneori viscol. Iată, cam aceste cifre reprezintă prețul și efortul plătite, pentru ca lumea, schiorii, turiștii, în general, să se simtă bine.

Speranțe pentru sezonul viitor de iarnă
Cu toate aceste greutăți create de pandemie, cu toată această criză ce se observă în turism, unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei mondiale, nu doar interne, să sperăm că vom trece cu bine peste toate, iar Stațiunea Straja se va regăsi iarna viitoare la fel cum a tot fost de ani buni încoace: o stațiune cu zăpadă și pârtii de vis, o stațiune primitoare, plină de turiști, o stațiune unde cei ce ajung doresc să mai revină împreună și cu alți prieteni care n-au mai fost, o stațiune la care acum vreo 20 de ani mulți nu visau, dar viața a demonstrat că se poate. Se poate atunci când toată lumea trage într-un sens, când există Executiv al primăriei care se dedică și care pune în aplicare proiecte destinate dezvoltării infrastructurii, când mediul privat conlucrează în comuniune cu sectorul public pentru un ideal comun. Un exemplu demn de urmat și de către alte stațiuni montane din Valea Jiului și din județ, sau, de ce nu, din toată țara. 


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter