26.05.2020, 19:27:51 | 0 comentarii | 587 vizualizari
Lipsa activităților sportive, coșmarul antrenorilor / "Mulţi copii s-au îngrășat. Cu greu vor mai reveni la sală"
Articole de acelasi autor
de Loredana JUGLEA
Românii au scos activităţile fizice de pe lista priorităţilor. Asta pentru că în România sportul de masă e încă blocat de restricţii. Întreaga industrie a sportului e paralizată. Pandemia se poate transforma într-o uriaşă problemă de sănătate naţională. Amatori şi profesionişti, consacraţi şi juniori, psihologi şi antrenori, medici şi oameni de afaceri, toţi îşi strigă disperarea. Soluţiile se lasă aşteptate.
Sportul de masă este paralizat în întreaga ţară de aproape trei luni şi revenirea e învăluită în ceaţă, iar autorităţile de la Bucureşti au fost preocupate să facă procedurile pentru reluarea sportului profesionist în timp ce sportul de masă a rămas în plan secund. Teoretic, e deschis. Practic, legea restrânge deocamdată activităţile. Sălile, baloanele şi alte structuri sunt încă sub lacăt.
" O să ajungem niște sedentari fără viață sportivă, dacă nu vom relua cât mai repede activitățile", spunea Radu Polifronie, directorul CSM Jiul Petroșani.
Aceeași idee a împărtășit-o și antrenorul Ionuț Lascău.
"În aceste condiții mulți copii vor renunța. Pe noi cei care facem sport în sală ne-au scarificat. Va fi foarte greu să revenim. Și așa vreau greu la sală. Unii pot avea probleme psihice din această cauză. Prin mișcare se oxigenează creierul. Unii copii s-au îngrășat. Se pierdea toată munca de până acum. Am vrut să lucrez cu ei afară, dar nu ne ajută vremea și e greu sa lucrezi cu atâția copii", spunea acesta.
Competiții, suspendate
Toate competiţiile de copii şi juniori, dar şi cele de sport corporatist, de exemplu, au fost suspendate. Conform Ordinului comun emis de Ministerul Tineretului şi Sportului şi de Ministerul Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial din 20 mai, acum se pot practica doar câteva sporturi, însă numai în aer liber şi în grupuri de cel mult trei persoane. Din lista celor aprobate, doar atletismul şi tenisul (şi ele sugrumate de constrângeri) sunt în Top 10 al celor mai practicate sporturi în România.
Ce ai voie în aer liber
În aer liber ai voie să faci box cu umbra sau exerciţii tactice fără minge. Da, exact aşa scrie în Regulamentul publicat săptămâna trecută de MTS şi Ministerul Sănătăţii. S-a dat verde doar pentru „stretching, elemente din şcoala alergării, exerciţii de echilibru şi orientare spaţială din gimnastică, exerciţii cu propria greutate, exerciţii de tehnică şi tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situaţii specifice de luptă/joc, execuţia tehnică/tactică de tip box cu umbra, exersarea fără minge a tehnicilor de joc”. Iar după antrenamente, echipamentul sportivilor trebuie pus direct într-o pungă de plastic închisă ermetic, urmând ca după aceea să fie spălat/curăţat la o temperatură de minimum 80°.
O problemă e şi distanţa care trebuie păstrată în timpul activităţilor fizice. Cel puţin 2 metri în perioadele de repaus şi minimum 6 metri în perioadele de activitate fizică intensă, pentru a ţine cont de faptul că particulele de transpiraţie ori salivă se pot transmite pe distanţe mult mai mari în acest context.
La atletism, distanţa dintre alergători trebuie să fie de 10 metri! La fel şi la ciclism. Iar la tenis, jucătorii sunt sfătuiţi să-şi marcheze mingile şi să le folosească doar pe acelea, să nu le schimbe cu ale adversarului. Urmând ca la final să le adune de pe teren cu ajutorul unor tuburi speciale, să nu le atingă cu mâna.
Conform aceluiaşi ordin, bazele sportive se pot deschide numai dacă respectă o serie de măsuri foarte stricte: bazele să fie împrejmuite şi fiecare intrare să fie păzită, temperatura participanţilor să fie verificată la intrare şi toţi să fie trecuţi pe un tabel, menţinerea unui program relaxat pentru a permite dezinfectarea spaţiilor între utilizatori, interzicerea accesului la vestiare, duşuri, saună, sală de forţă sau masaj, dezinfectarea toaletelor după fiecare persoană care le foloseşte sau asigurarea unei camere suplimentare, izolate de restul spaţiilor, pentru a găzdui urgent un eventual sportiv care prezintă simptome de Covid în timpul antrenamentului.
Cine aleargă la Jiul...
În aceste condiţii e clar că va trebui să ne reorientăm şi să căutăm alte variante de a mai face mişcare sportivă. Sau poate să ne mulţumim cu sfatul ministrului de resort, care a declarat că… “în curând, vom căuta să găsim şi soluţii pentru sportul de masă“.
La Petroșani pe baza sportivă pot fi văzuți tenismenii și atleții. În condițiile de rigoare. Cu distanțare socială și pregătire individuală. Vin din urmă fotbaliștii, care aleargă în grupuri de câte trei, fiecare cu mingea lui. "Cele mai bune condiții și un plan de bătaie bine pus la punct îl au cei de la CFR Simeria și îi felicit pentru asta" , a spus Eugen Duma, președintele clubului Inter Petrila.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
