03.06.2020,  19:57:47 | 0 comentarii | 2606 vizualizari
„GAUDEAMUS IGITUR” / Eleva Diana Mariana Rusu din Lupeni face istorie pentru… Istorie!
de Corneliu BRAN

Problemele legate de pandemia de coronavirus au acaparat atenṭia întregii lumi. Dar suntem în luna iunie și nu trebuie să uităm că este sfârșitul anului școlar. El este, ca de fiecare dată, un prilej de bucurie și de bilanṭ. Tot ca de fiecare dată trebuie să observăm că sunt elevi care s-au remarcat prin rezutatele obṭinute în activitatea școlară curentă, dar mai ales la olimpiade și concursuri.

Un astfel de elev excepṭional este Diana Mariana Rusu, elevă în clasa a XII-a „D” la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Lupeni. Ea a câștigat în fiecare an etapa judeṭeană a Olimpiadei de Istorie și a participat la etapele naṭionale care au avut loc la Buzău, Alba-Iulia și Drobeta Turnu-Severin. Din păcate, în acest an, etapa naṭională (care trebuia să se desfășoare la Piatra Neamț) nu a mai avut loc… Diana Mariana Rusu reușise în clasa a XI-a să obṭină menṭiune la etapa naṭională, fiind pe poziṭia a V-a din 65 de elevi, depășind elevi de la diferite licee din ṭară, instituții școlare care reprezintă nume uriașe în învăṭământul românesc. Probabil că anul acesta eleva liceului din Lupeni ar fi ridicat standardul, urcând pe podium, cine știe, poate pe treapta cea mai de sus. Oricum Diana a adus învățământului hunedorean și lupenean lauri, izbânde, reprezentându-ne cu cinste la aceste etape naționale și merită din plin toate felicitările noastre!
Toate aceste performanṭe își au izvorul în marile calităṭi ale Dianei Rusu, dar și în eforturile și dăruirea sa. Ele dovedesc că dictonul latin „Labor improbus omnia vincit” este mereu actual.
Urmează, pentru Diana Rusu, ca pentru toṭi absolvenṭii de liceu, examenul de bacalaureat, pe care suntem convinși că îl va promova cu brio.
Iar continuarea firească a acestei frumoase povești este aceea că Diana Rusu va continua studiile la Facultatea de Istorie a Universităṭii din București, „unde, suntem siguri, va face din nou ISTORIE pentru ISTORIE”, după cum ne spune chiar profesorul de Istorie din cadrul liceului teoretic lupenean, Daniel Tănase!
Vă prezentăm în continuare câteva opinii care vor completa imaginea acestei eleve excepṭionale.
Începem cu doamna profesoară Magdalena Vasile: „Undeva, la o margine de lume, o fetiṭă ne-a reamintit că fără Dumnezeu, deci fără istorie, parafrazându-l pe Ţuṭea, omul e un animal care vine de nicăieri. Un 10 la olimpiadă e, dincolo de statistică, un semn că putem vorbi de o Românie viitoare”.
Apoi continuăm cu o altă doamnă profesoară, Carmina Vîlceanu, care vorbește la superlativ de Diana: „O elevă cum rar are prilejul un profesor să întâlnească în cariera didactică. O plăcere și o bucurie că am ajutat cu o mică parte la șlefuirea acestui diamant”.
Cuvinte frumoase legate de Diana le are și Delia Motan din Brad, actualmente studentă, fostă participantă la etapa naṭională a Olimpiadei de Istorie, care o cunoaște pe pasionata de istorie din Lupeni: „Prima trăsătură pe care am remarcat-o la Diana a fost faptul că este o persoană inteligentă, dar acest lucru este știut de toṭi, date fiind performanṭele ei școlare. De asemenea, aș mai putea spune despre Diana că este o persoană sociabilă, cu simṭul umorului, dar și extrem de ambiṭioasă. Îi doresc resurse nesfârșite de motivaṭie și ambiṭie, astfel încât să aibă parte de cât mai multe reușite”.
Cristiana Manulesc, deasemenea studentă și fostă participantă la Olimpiada Naṭională de Istorie, completează tabloul: „Diana Rusu este o fată cu foarte mult bun simṭ, timidă, dar știe să se facă observată. Este o persoană curioasă din fire și foarte ambiṭioasă, iar rezultatele vorbesc de la sine. Performanṭele remarcabile avute la olimpiadă dovedesc munca asiduă depusă, precum și pasiunea pentru Istorie. O felicit pentru toate reușitele și îi doresc mult succes în carieră și să exceleze în tot ce își propune”.
Am lăsat la urmă și opiniile mentorului Dianei, nimeni altul decât domnul profesor de Istorie, Dan-Daniel Tănase, unul și din foștii mei dascăli. Ca și cei de dinainte, profesorul lupenean de la „Teoretic” are numai cuvinte de laudă la adresa elevei sale:
„Trăiesc acest sfârșit de an școlar cu sentimente contradictorii. Pe de o parte este tristeṭea despărṭirii de o elevă, cum nu am mai avut și nu voi mai avea probabil vreodată. Pe de altă parte, însă, e bucuria dată de faptul că am avut șansa să-i fiu  profesor și diriginte acestei eleve. Ea a fost și este pe cele mai înalte culmi ale performanṭei la disciplina Istorie. Ea a câștigat de patru ori etapa judeṭeană a Olimpiadei de Istorie cu nota maximă (în clasa a X-a) sau apropiată de zece în ceilalți ani. Este o performanṭă unică în istoria liceului nostrum! A reprezentat de fiecare dată cu cinste liceul și judeṭul la etapa naṭională, obṭinând menṭiune în clasa a XI-a. Ea este, însă, un elev complet, dovedind o mare pasiune pentru literatură și pentru alte domenii ale culturii. Este șefa de promoṭie la profilul Uman, media generală a celor patru ani fiind de 9,93. 
A fost o plăcere să lucrez cu Diana în acești 4 ani. A fost mereu dispusă la efort, aparent fragilă, dar tenace și, de fapt, puternică. A manifestat o dorinṭă de autodepășire pe care nu am mai întâlnit-o până acum. Fiind inteligentă, a sesizat de fiecare dată ce trebuie îmbunătăṭit în pregătirea ei. Pot să spun că, mai ales în ultimii doi ani, mai mult m-a impulsionat ea pe mine, decât invers. Diana are multe alte calităṭi și de aceea cred că viaṭa va fi pentru ea o revărsare de daruri”.
După atâtea cuvinte frumoase spuse de cei care o cunosc cel mai bine pe Diana, în afară de cei din familie, firește, ce se mai poate spune despre această adolescentă? Poate doar să-i urăm cu toții multă baftă în viitor și cât mai multe succese pe linie universitară și, mai târziu, în carieră și în viață! Și eventual un mic sfat: să nu uite niciodată liceul, orașul de unde a plecat și Valea Jiului, practic locul unde s-a format și unde a respirat pentru prima dată aerul acestei vieți. Din ce am auzit însă despre această tânără, numai cuvinte frumoase, probabil că partea cu „uitatul” nu va avea loc niciodată și Diana va reveni întotdeauna cu drag la ea acasă, la Lupeni și în Vale, alături de familie și de prieteni, pe meleagurile copilăriei, o etapă a vieții ce nu poate fi asemuită cu nimic din ce este sau ce va fi…


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter