18.06.2020,  19:33:50 | 0 comentarii | 1135 vizualizari
Din jurnalul unui cititor însetat…
de Ziarul Vaii Jiului

Două feluri de râmători politici
C. Argetoianu: „Am amintit lui Brătianu vorba lui Nicu Filipescu care spunea că în politică sunt două feluri de porci: porcii pur și simplu și porcii cu explicație”. Eu cred că între timp rasa porcină s-a mai sălbăticit… În politică au mai apărut și porcii mistreț... O carcateristică a acestora e că umblă-n turmă… Pardon, râmă-n turmă…

Presa și cultura
Am răpus cartea unui ziarist și om extraordinar - „Amintiri din închisoare” -, cu care m-am delectat câteva zile. Valeriu Braniște a scris-o în 1918 în pușcăria de la Seghedin. În cele aproape 600 de pagini am avut surpriza să întâlnesc un memoralist foarte, foarte viu, care sprintează cu mult umor și detașare prin momentele grave ale istoriei Transilvaniei și Banatului. Un om care a făcut istorie în presa de limba română din aceste locuri. Ba chiar și din... Bucovina... Valeriu Braniște - un ziarist român exemplar.
Scrie el: „...va deveni și presa cum a fost biserica: până la un timp unul dintre cei mai puternici factori de cultură, iar după aceea una din cele mai mari piedici ale dezvoltării culturale”, scrie în 1918 Valeriu Braniște. Trist, dar adevărat… 

Cum și când poți pierde o zi
„Dacă pe vreme de viscol, de lipsă de treabă și criză patetică, n-ai reușit să bei o țuică fiartă și un litru de vin bun sau dacă ai uitat să faci măcar o dată dragoste cu ibovnica sau cu nevasta ta - atunci poți consemna ziua ta printre zilele pierdute”, scrie Petre Pandrea în „Memoriile mandarinului valah”. Observația se potrivește de minune și la vreme de ploaie, de autoizolare și criza COVIDULUI…

O ministereasă „desfigurată” la coafor
Presa interbelică este plină de știri năstrușnice, rod al realității, nu al imaginației talentaților reporteri. Una dintre acestea, întâmplată în București vara anului 1937, e povestită în stilu-i caracteristic de Constantin Argetoianu:
„Un prieten îmi trimite de la București următoarea tăietură din Curentul - Un accident de coafură al dnei Franasovici:
Parchetul a fost sesizat ieri cu o plângere a dnei Franasovici făcută contra cunoscutului coafor Ionică de la Athénée-Palace, prin care d-sa solicită împotriva lui aplicarea penalității prevăzute de articolele 471 și 478 (desfigurare) pentru că greșise grav în forma în care a tuns-o.
Dl. procuror Vâlvoreanu examinând plângerea a găsit că nu era locul să i se dea curs, și a clasat-o.
Urmează acum ca d-na Franasovici să se adreseze eventual tribunalelor pe cale de acțiune directă.
După așa știre demnă de un top, Argetoianu oferă, e drept retoric, și soluția - o corecție fizică: „Mary, scumpă Mary, de ce nu ți-o fi trăgând soțul tău Richard palmele pe care le meriți la fiecare pas?”.

La așa poet, așa tensiune...
C. Argetoianu (25 iulie 1937): „Se zice că Goga ar fi bolnav, într-un sanatoriu de la Zurich. (...) Presupun că încearcă să-și pună circulația în regulă, căci știu că suferă de o tensiune enormă, peste 25”. La așa poet, așa tensiune...

O carte (și) despre calvaria petroșaniului
Am primit FUNIA DE NISIP chiar de la autor. Atunci Lucian Strochi a fost, grație lui Valeriu Butulescu, invitatul Cenaclului BOEMA la Petroșani. De la autor am aflat că masivul cărțoi este un roman autobiografic. Autorul este născut la Petroșani (în 1950). Amănunt biografic care mi-a accelerat curiozitatea de cititor. Cărțile care au ca loc de desfășurare Valea Jiului (biografice ori ficționale) sunt foarte firave din punct de vedere numeric.
 Cartea despre copilăria lui Lucian Strochi petrecută în Colonia „Calvaria” din Petroșani este fermecătoare. De fapt, o carte despre copilărie scrisă cu multă căldură, forță evocatoare și știință a scrisului. O carte pe care am citit-o cu mare plăcere, retrăind alte timpuri ale Petroșaniului meu iubit, în care eu m-am născut mai târziu cu 17 ani decât Lucian Strochi.
„Desigur, Calvaria nu este Macondo, Parângul nu e Everestul sau Kilimanjaro”, ne atenționează la sfârșitul cărții Lucian Strochi. Într-adevăr, Calvaria nu este Macondo. Însă aceasta nu înseamnă că această colonie petroșeneană nu are „realismul său magic”. Citind cartea am descoperit suficiente astfel de filoane… Și ținând cont decât a plouat în ultimele zile, mai putem face o legătură – cel puțin meteo-magică – între Calvaria petroșeneană și Macondoul marquesian…


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter