09.07.2020,  12:28:53 | 1 comentariu | 897 vizualizari
Din jurnalul unui cititor însetat… / „Lichelismul ziarelor noastre e de neîntrecut”
Booking.com
de Marian BOBOC

Constantin Argetoianu, un acid observator al vieții românești interbelice, comite la sfârșitul anului 1937 câteva „Însemnări zilnice” despre presă. Din 1937 și până acum au trecut câțiva ani, vreo 83. Ani în care moravurile presei nu s-au schimbat prea mult. Savuroasa și cinica observație „Lichelismul ziarelor noastre e de neîntrecut” trebuie completată în zilele noastre cu „televiziunile și radiourile”… Bineînțeles, nu trebuie generalizat, iar persoanele de față se exclud… 
Din notații mai aflăm și implicarea (politică, desigur…) societăților miniere din Valea Jiului („Petroșani” și „Lupeni”) în chestiunea suspendării așa numitelor ziare democratice. (Marian BOBOC)

29 DECEMBRIE. Se mai spune că mâine vor fi suprimate Adevărul, Dimineața și Lupta (…).

30 DECEMBRIE. Lichelismul ziarelor noastre e neîntrecut. Toate, chiar cele care până ieri înjurau pe Goga și pe Cuza, îi laudă azi sau declară că noul Guvern trebuie așteptat la treabă, spre a fi judecat – și această atitudine nu e dictată decât de frica să nu fie suspendate sau suprimate. În Universul de azi-dimineață, sub proprie semnătură, Popeștele (Stelian Popescu – n.r.) copleșește cu lauri și cu laude pe generalul Antonescu „ostracizantul” care a învins. Dacă o citi Regele ditirambicul articol, s-a curățit domnul general fost ostracizat.

30 DECEMBRIE. Ziarele Adevărul, Dimineața și Lupta au fost suspendate cu începere de azi prin jurnal al Consiliului de Miniștri. Blumfeld a venit la mine fiert, să mă întrebe dacă nu cred că va fi arestat. L-am liniștit; sunt, într-adevăr, convins că voinicoșii de parade nu vor împinge teatrul până acolo.
Cu acest prilej Blumenfeld mi-a mărturisit în fine că Adevărul (cu anexele lui) a fost cumpărat de frații Guță și Nolică Tătărăscu. Nu știe dacă cu banii lor (asta în nici un caz) sau cu ai partidului, dar în tot cazul pe numele lor. Pare însă că gazetele sunt ale partidului și că în această afacere, frații Tătărescu nu sunt decât oameni de paie. Mâine – mi-a spus mai departe Blumenfeld – zece societăți („Petroșani”, „Lupeni”, „Letea” etc.) dependinte de Banca Românească vor adresa Ministerului de Interne cererea de ridicare a suspendării Dimineții și Adevărului, dovedind prin documente că proprietatea ziselor ziare e a lor și că în personalul lor redacțional și administrativ nu mai sunt decât români neaoși. Bubi Brănișteanu și Blumenfeld și-au dat chiar astăzi demisiile din posturile ce ocupau.

30 DECEMBRIE. Am întrebat pe Goga dacă știe că Adevărul și Dimineața aparțin liberalilor și mi-a răspuns că nu prea știe, dar că crede că e așa ceva. I-am spus că mâine va primi cererea societăților românești etc. (a se vedea mai sus) – informație care l-a interesat foarte mult și a provocat din partea sa declarația că în asemenea caz va da imediat drumul celor două ziare. E un exemplu al ușurinței cu care lucrează amicul Tavi. Rezultatul nesăbuitei măsuri va fi următorul: larmă mare în toată presa din Apus pentru suprimarea ziarelor democratice din România, urmată de o larmă și mai mare peste două zile în aceeași presă pentru celebra înfrângerea dictaturii – căci nimeni nu va cunoaște sau nu va ține seamă la Paris, la Londra și la New York de dedesubturile afacerii și de motivele reale ale revenirii asupra unei măsuri de autoritate. (…)
L-am mai întrebat dacă numește pe Blaga subsecretar la Externe, și la răspunsul său afirmativ i-am replicat: „Ai să superi pe Iorga!”. „Dă-l în p…m.!” a încheiat savurosul poet.


Comentarii articol (1 )

#1 Constantin Dobre25.07.2020,  13:55:53
”Savuroasa și cinica observație „Lichelismul ziarelor noastre e de neîntrecut” trebuie completată în zilele noastre cu „televiziunile și radiourile”” Remarcă profundă, ironică, memorabilă și antologică a veșnicului neobosit, Marian Boboc!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter