Senatorul Cristian Resmeriță despre salariile a 3 persoane de la CEH: „36.000 de euro cât ia administratorul judiciar, plus 10.000 euro cât ia administratorul special, plus 250 milioane lei cât ia directorul general ne dă o sumă totală de vreo 50.000 de euro pe lună! Suma asta, transformată în lei ar fi undeva la 2,5 miliarde lei pe lună!”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Reîntors din Capitală după succesul obținut în Camera Deputaților cu „Legea Resmeriță 2”, senatorul social-democrat Cristian Resmeriță a ținut joi, 16 iulie, să organizeze o nouă conferință de presă la sediul PSD Petroșani.
„Tunurile” pe capii CEH și pe ministrul Energiei
Toată lumea credea că conferința de presă a senatorului lupenean se va axa pe inițiativa legislativă a acestuia ce a devenit lege în urma votului din Camera Deputaților din această săptămână. Însă Cristian Resmeriță, care a anticipat că jurnaliștii asta vor crede, a venit cu un subiect surpriză, unul ce nu a făcut altceva decât să pună „tunurile” pe conducerea Complexului Energetic Hunedoara și pe ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
Practic, senatorul hunedorean, a ținut să arate ce grea e perioada de pandemie pentru ortacii de la minele CEH și ce ușoară poate fi viața când conturile celor din conducerea acestui complex energetic sunt enorm de „grase” lună de lună, fără șomaj tehnic și fără drepturi salariale pierdute cum s-a întâmplat în cazul ortacilor!
Politicianul social-democrat susține că ce se întâmplă azi, salarii lunare de ordinul miilor și zecilor de mii de euro pe lună la salariile șefilor complexului este „de-a dreptul sfidător la adresa minerilor și familiilor lor, la adresa noastră, a tuturor”.
Pe de altă parte, interpelat de senatorul Resmeriță cu privire la cât au salarii acești domni din conducerea CEH, dar și de faptul dacă pe perioada stării de urgență au avut sau nu și cei din conducerea complexului șomaj tehnic, așa cum au avut minerii o săptămână, ministrul Energiei a transmis senatorului un răspuns „rușinos și de toată jena”, după cum susține senatorul. Fapt care l-a înfuriat pe parlamentar și l-a făcut să-i transmită ministrului că-l va da în judecată pentru sfidarea și mințirea unui senator al României printr-un răspuns oficial.
Dar să vedem mai jos câteva din declarațiile făcute joi de senatorul Văii Jiului la conferința de presă de la Petroșani.
Întrebări de senator și răspunsuri de ministru
„(…) Probabil o să vă surprind puțin că n-o să discut de legea inițiată de mine care a fost votată în această săptămână, cu scăderea vârstei de pensionare cu doi ani, pentru toți locuitorii Văii Jiului și din alte localități ale județului, în urma unor amendamente ale colegilor mei, ca să fim corecți nu cum au fost ei incorecți. Azi vreau să vă spun altceva. În urmă cu aproximativ o lună și jumătate am trimis o interpelare ministrului Economiei, domnului Virgil Popescu, în care am solicitat răspunsul la mai multe întrebări.
În această săptămână, spre bucuria mea, am primit răspunsul, deși cu două săptămâni întârziere – aici trebuie lucrat, să știți că am prins și miniștrii PDL, miniștrii PSD, inclusiv pe timpul lui Victor Ponta, și să știți că nu s-a prea întâmplat să se întârzie așa de mult un răspuns, peste tot există un interval de timp de 30 de zile în care trebuie să dai răspuns (…).
Vă prezint acest răspuns și o să vi-l și pun la dispoziție. Acum o să vă dau niște răspunsuri pe care le-am primit și voi face de asemenea niște comentarii personale în urma unor informații foarte certe pe care le dețin.
Prima întrebare pe care am pus-o - ținând cont de faptul că în luna martie a izbucnit pandemia și știm cu toții că martie-aprilie au fost luni foarte complicate pentru toată societatea și pentru CEH – a fost: Care au fost veniturile încasate de directorul general Samuel Dioane, angajatul CEH, pe lunile martie și aprilie? În aceste luni toți angajații CEH au stat acasă câteva zile și de aceea am și pus această întrebare.
Răspunsul dat de ministru a fost unul absolut rușinos și l-am anunțat printr-un SMS în această dimineață că o să-i fac plângere penală pentru că ascunde adevărul – cu tot regretul, n-am făcut niciodată acest lucru la nimeni, dar pentru răspunsul pe care mi l-a dat așa voi face. Răspunsul sună așa: Ministerul Economiei nu deține informații cu privire la veniturile nete încasate de directorul general Samuel Dioane pentru lunile martie și aprilie. Domnul ministru nu că nu știe, știe foarte bine, dar evită să dea răspuns pentru că în luna martie și aprilie, oamenii care au lucrat la Complexul Energetic Hunedoara au avut venituri dezastruoase, extrem de mici, iar pe o perioadă de cinci zile au fost toți în șomaj tehnic. Domnul ministru minte și spune că nu știe acest lucru (…). Știți de ce n-a făcut public în acest răspuns venitul domnului Dioane pe lunile martie și aprilie? Pentru că domnul director general și în martie și în aprilie, și în luna trecută, ca și în luna ianuarie, a avut venit pe lună 250 milioane lei! Domnul ministru, printr-o lașitate extremă încearcă să ascundă acest lucru. Eu îmi asum ce spun că știu foarte bine, domnul Samuel Dioane pe lunile martie și aprilie a încasat 250 de milioane lei.
Trec la următoarea întrebare: care au fost veniturile domnului administrator public Cristian Roșu (atenție, aici vorbim de un angajat al ministerului, deci nu al CEH) pe lunile martie și aprilie? Domnul ministru, rușinos din nou, a spus următoarele: Având în vedere că aici discutăm de o clauză de confidențialitate (nu știu ce clauză de confidențialitate poate să aibă un contract, când de exemplu salariul unui senator, al meu de exemplu, este public pe internet, pe declarația de avere, peste tot!), unde nu pot fi furnizate informații cu privire la renumerația administratorului special Cristian Roșu (…).
De ce să aibă un salariu secret un angajat al Ministerului Economiei, explicați-mi și mie?! Dar vă spun acum de ce n-am primit răspuns: pentru că administratorul special Cristian Roșu încasează în fiecare lună, țineți-vă de scaune, 10.000 de euro pe lună! (...).
Următoarea întrebare pusă de mine domnului ministru a fost: Vă rog să-mi confirmați dacă veniturile administratorului judiciar Emil Gros au fost tot de 30.000 de euro pe lună, plus TVA, adică 36.000 de euro în lunile martie și aprilie?
Într-o conferință ni s-a spus că este o hotărâre judecătorească, nu o comentez, eu doar am întrebat foarte clar dacă administratorul judiciar ia 36.000 de euro pe lună?
Domnul ministru îmi răspunde: În calitate de administrator judiciar are un onorariu de 30.000 de euro plus TVA, adică 36.000 de euro pe lună (…).
Trecem mai departe. Știm cu toții că toți angajații CEH au fost în șomaj tehnic în lunile martie și aprilie, câte cinci zile. Ca să văd că totul este în regulă, pentru că nu cred că numai oștenii trebuie să sufere, ci și conducătorii lor, am pus ministrului următoarea întrebare: Având în vedere că în lunile martie și aprilie 2020 angajații CEH au fost în diferite perioade în șomaj tehnic, vă rog să-mi confirmați următoarele: 1. Dacă directorul general Samuel Dioane a fost în perioade din lunile martie și aprilie în șomaj tehnic? Adică, o întrebare de bun simț. Dacă toți angajații au fost în șomaj tehnic, m-a interesat dacă directorul general, domnul Dioane Samuel, a fost și el în șomaj tehnic? Cum este normal, că și el este până la urmă un angajat al complexului energetic. Îmi răspunde foarte la mișto domnul ministru, că s-a inventat miștocăreala la Mehedinți, de unde este dânsul, care-mi zice că: Nu deținem informații din care să reiese că domnul director general Dioane a fost sau nu în șomaj tehnic în lunile martie-aprilie 2020.
Vă spun eu că a întrebat și a aflat că domnul Dioane nu a fost în șomaj tehnic și sigur că rușinat fiind, de nemernicia acestuia, ministrul a dat răspunsul acesta la mișto… că sunt toți pe mână acolo, de zici că ministerul e filiala PNL, de la ministru până la ultimul angajat. Deci domnul Dioane Samuel, spre deosebire de toți ceilalți angajați ai CEH (poate că or mai fi niște șefi care au mai scăpat și ei de șomajul acesta tehnic, cine știe…), nu a fost în șomaj tehnic în lunile martie și aprilie. Și îi întreb pe cei 4.000, care au fost în șomaj tehnic, în martie-aprilie cinci zile și care și-au pierdut și zilele astea la vechime, și care au pierdut și niște bănuți, cum se simt ei și dacă nu cumva se simt trădați de conducere?”, a menționat Cristian Resmeriță.
Senatorul a citit apoi și aceiași întrebare pusă ministrului, legată de șomajul tehnic, dar pentru administratorul public, unde nici măcar n-a mai primit răspuns de la ministru, senatorul menționând că nici în acest caz respectivul angajat al ministerului n-a stat în șomaj tehnic nici măcar o zi.
Concluzia senatorului: 3.000-4.000 lei!
Concluzia la toate acestea a fost trasă de senator către finalul conferinței de presă: „(…) La mină salariile sunt în jur de 3.000 lei, cine ia 3.000 de lei este bine… vorbim de mineri. Am discutat cu salvatori mineri, mi-au spus că atunci când ajung la 3.500-4.000 lei este un salariu bun. Salvator miner! Tatăl meu a lucrat salvator miner 12-13-14 ani, a fost și șef de stație de salvare minieră, câștiga o grămadă de bani. Ei, cei de-acum, dacă i-au 4.000 lei li se pare bine. Mie mi se pare că este cam mare diferența între ceea ce încasează oamenii aceștia din conducere și ceea ce încasează minerii simpli! Mi se pare cam mare diferența.
Mai discut un subiect. În momentul de față sunt cam 4.000 de angajați la complex. Ați văzut că la Vulcan în urmă cu două zile n-au vrut minerii să intre în subteran, că la Lupeni sunt probleme… Pentru ce protestează oamenii aceștia de fapt? Pentru niște drepturi – niște tichete, niște ajutoare de încălzire. Știți care este valoarea acestor drepturi? Pentru fiecare cam 2.000 lei! Deci, de om! Cam la 4.000 de angajați, suma totală ar fi 8 miliarde lei. Ei, vreau să vă spun că 36.000 de euro cât ia judiciarul, plus 10.000 euro cât ia administratorul special, plus 250 milioane lei cât ia directorul general ne dă o sumă totală de vreo 50.000 de euro pe lună! Suma asta, transformată în lei ar fi undeva la 2,5 miliarde lei pe lună! Ei, eu vă spun că dacă cei trei oameni n-ar lua salariile trei luni (eu nu spun să nu le ia, dar fac o comparație…), toți cei 4.000 de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara ar avea drepturile achitate la zi! Deci, ăsta tupeu de febră galbenă, cum spun eu!”.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.