05.08.2020,  22:33:25 | 1 comentariu | 521 vizualizari
De ziua Schimbării la Față a Muzeului Mineritului, / Mesaj din United Kingdom de la Constantin Dobre, liderul grevei minerilor din 1977 de la Lupeni
de Ziarul Vaii Jiului

Constantin Dobre este liderul grevei minerilor din 1977. Nu o spunem doar noi, ci, în primul rând, documentele fostei Securități păstrate la CNSAS. În această ipostază, alături, de ceilalți mineri adevărați care au dat cu pumnul în masa regimului comunist, Constantin Dobre este personajul viu al celui mai important moment din istoria mișcării minerești anti-comuniste. Aflând că astăzi se inaugurează Muzeul „Mineritului”, Constantin Dobre a așternut pe hârtie câteva rânduri despre cel care se va ocupa de viața acestei instituții culturale, cu un profil unic în România.   

 

Joi, 6 august 2020, de Ziua Schimbării la Față, va avea loc, după o perioadă fastă de reconstrucție și modernizare, inaugurarea Muzeului Mineritului din Petroșani.

Cu această ocazie am aflat, cu plăcută surprindere, de faptul că dl. Marian Boboc va fi cel care va veghea cursul istoriei la Muzeului Mineritului.

Salut acest fapt și îl felicit călduros pe dl. Marian Boboc pentru asumarea responsabilității de a se angaja la un nou început în cariera domniei sale.

Cunoscut ca și Cetățean de onoare al municipiului Petroșani și, mai nou, al județului Hunedoara, dar mai ales în calitățile de maestru al literelor și al construcțiilor de cuvinte, de poet multipremiat, de zelos cercetător și documentarist de fapte, locuri și întâmplări din trecutul istoric recent și mai îndepărtat al Văii Jiului, și de scriitor al istoriei evenimentelor în centrul cărora s-au aflat minerii Văii Jiului – istorie concretizată în zeci de cărți scrise și în peste 550 de articole, publicate în prestigiosul cotidian „Ziarul Văii Jiului”, la rubrica „Prăvălia cu istorii”, dl. Marian Boboc este cea mai importantă personalitate a Văii Jiului și a județului Hunedoara care merită să se afle în fruntea Muzeului Mineritului din Petroșani. Și care, cu certitudine garantează, prin acțiunile și activitățile ce le va întreprinde înscrierea Muzeului Mineritului din Petroșani în circuitul muzeelor moderne și similare, europene și globale, precum și garantarea stimulării curiozității vizitatorilor locali, naționali și străini.

Ca o notă distinctă și particulară a acestui mesaj de felicitare și de descriere meritorie, în prea puține cuvinte, a uriașei personalități ce se va afla în fruntea Muzeului Mineritului din Petroșani și, ca de obicei, în slujba urbei Văii Jiului, țin să menționez și să evoc un memento de neuitat al primei și ultimei mele întâlniri cu domnul Marian Boboc, când mi-a oferit în dar cartea domniei sale intitulată „Strict Secret Lupeni 1977. Filajul continuă!” cu următoarea dedicație: Liderului COSTICĂ DOBRE, cel care, pentru prima oară în istoria comunistă, a reușit să-i adune pe minerii Văii Jiului, cei mai curajoși dintre români, pentru a deschide un nou defileu al libertății și demnității ROMÂNILOR. Dimpreună cu recunoștința pentru suferințele dumnealui și dumnealor, MINERILOR. București, Restaurantul NORD, 2007, 20 August”.

Cu deplină stimă și respect,

Constantin DOBRE


Comentarii articol (1 )

#1 Constantin Dobre06.08.2020,  15:27:15
Mulțumesc respectuos domnului Director Cătălin DOCEA care a permis înserarea mesajului meu de felicitare și scurtă omagiere a domnului Marian BOBOC, chiar pe prima pagină a cotidianului domniei sale, ”Ziarul Văii Jiului” Cu stimă, Constantin Dobre


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter