29.09.2020, 18:34:50 | 4 comentarii | 2759 vizualizari
Vulcan / Opțiunile lui Cristian Merișanu, pentru a-și crea majoritatea de care are nevoie
Articole de acelasi autor
de Gheorghe OLTEANU
În cel mult zece zile, așa e regula, consiliile locale constituite în urma alegerilor din 27 septembrie se întrunesc, pentru a da răgaz procedurile menite a le pune în legalitate. Tot cu ocazia asta primarul nou ale este confirmat de către un judecător și depune jurământul de credință.
Ieri dimineață, un prieten era supărat pe colegul meu de la ziar că, în articolul apărut pe pagina I a ediției de marți, nu i-a dat, cu subiect și predicat, numărul de consilieri locali pe care fiecare partid l-a luat, numele și prenumele acestora etc. Păi, i-am luat apărarea colegului, nu avea cum să facă asta, fiindcă el a relatat situația din toate orașele Văii Jiului. S-ar fi întins mult prea mult, dar, poate, o va face în materialele următoare pe care are de gând să le scrie. După care l-am liniștit asigurându-l că, pentru Vulcan, că aici îl durea pe amicul meu, voi relata cu amănunte ceea ce el ar vrea să știe.
Și înainte de alegeri, și după, m-am ferit, deși am fost provocat, iar treaba asta o pot confirma cei cu care am discutat, să spun că primar va ajunge cutare sau cutare. În schimb, fără să mă feresc, mi-am dat cu părerea în ceea ce privește configurația politică a consiliului local vulcănean. Care, eram sigur de pe atunci, va fi total diferită de cea care a existat în legislativul local a cărui ultimă ședință ordinară a avut loc în 24 septembrie. În privința asta, rezultatele scrutinului local de duminică mi-au dat întru totul dreptate.
În Consiliul Local Vulcan care se va întruni, de acum încolo, lunar, în mod excepțional sau ori de câte ori va fi nevoie au intrat patru partide: PSD (2.279 voturi valabil exprimate) cu șapte mandate de consilier local (unul obținut prin redistribuire), Partidul ProRomânia (1.746), cinci consilieri locali, USR (1.474), cinci consilieri locali, și PNL (746), doi consilieri locali. Pentru a-i mulțumi și pe cei care vor să afle cu ce s-au ales și celelalte formațiuni politice vulcănene participante la scrutinul electoral voi aminti, de pe lista pe care o am, și voturile obținute de acestea. Partidul Mișcarea Populară s-a ales cu 362 de voturi. Uniunea Democratică a Maghiarilor din România a fost votată de 186 de alegători. ALDE a obținut 285 de voturi. Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) are 388 de voturi. Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (Plus+) are în cont 163 de voturi. Neicu Valerică (candidat independent) a fost preferat de 179 de alegători.
Revin la componența legislativului local, dar cu numele și prenumele celor care, după depunerea jurământului, se vor putea mândri cu titulatura de consilier local. Încep cu cei de la PSD: Barbu Pompiliu, Ile Gheorghe, Petculescu Petre Dan, Alstani Ileana, Socaci Malvine, Vrabie Petrișor și Hisem Adrian Laurențiu. Este foarte posibil ca, din motive deja cunoscute Gheorghe Ile să renunțe la calitatea de consilier local, iar în locul lui să apară venerabilul Spiridon Simion. Pe lista de consilieri a ProRomânia apare Merișanu Cristian-Ion, care, fiind ales primar, va fi înlocuit, mai mult ca sigur, de Daniel Lehăceanu, urmat de Fezsner Ștefan Florin, Dorina Băncilă, Coltescu Silviu Aurelian și Bălțatu George. USR-ul îi va avea, în consiliul local, pe Miclea Romeo Horațiu, Marinescu Dan Constantin, Șiriteanu Herțug Adrian, Tătaru Liviu-Constantin și Pătrașcu Daniela. Reprezenții PNL în consiliu sunt Anghel Dănuț și Constantin Claudia Simona.
Am avut dreptate, așadar, când, înainte de alegeri, afirmam deschis că, în viitorul legislativ nici un partid din cele intrate în consiliul local nu va deține majoritatea. Situația rezultată în urma alegerilor îmi dă dreptate. Așadar, fără îndoială va trebui ca ProRomânia a noului primar Merișanu Cristian-Ion să lucreze intens, pentru a-și crea una. Lucru pe care el îl știe foarte bine, fiindcă, în mandatele sale de consilier local, s-a mai întâlnit cu situații similare. În privința asta are două opțiuni, adică are de ales între două partide, pentru crearea acestei majorități.
Unul este PSD, iar celălalt USR. Pe care îl vor alege Cristian Merișanu și echipa lui de colaboratori apropiați, împreună cu care s-a depărtat de Ile și cu care s-a aruncat, de la ProRomânia, în lupta electorală? Asta rămâne de văzut. Cutez, totuși, să dau un pronostic și să avansez ideea că, în cele din urmă, consilierii locali ProRomânia îi vor prefera pe cei de la PSD. Nu numai că se trag din aceeași tulpină pesedistă, ci și fiindcă, la județ, conducerea a rămas roșie. În nici un caz nu-i văd pe Cristian Merișanu, pe Ștefi Fezsner și George Bălțatu bătându-se prietenește pe umăr cu Dan Marinescu și colegii lui. După care rămâne de văzut cine va fi ales viceprimar. Dar, cu majoritatea despre care vorbeam, s-ar putea să fie cineva al cărui nume s-a auzit des și în campania electorală, și după aceea. Și pe care l-am amintit și în acest material. Comentarii articol (4 )
#1 cetatean29.09.2020, 18:59:29
La ce le foloseste vreo majoritate in consiliu? Daca vin cu proiecte bune , daca ar fi respinse de ceilalti consilieri din opozitie atunci unde mai este toti am candidat sa reprezentam cetatenii si sa sustinem dezvoltarea orasului?
#2 Florin29.09.2020, 23:26:57
Cea mai mare greșeală pe care o poate face Merisanu este o alianță cu USR, in cazul in care in urma alianței Marinescu devine viceprimar sau pe un post de conducere , Merisanu pur și simplu ii oferă principalului sau contracandidat o oportunitate de afirmare.
#3 Remus30.09.2020, 12:44:20
cum sa faca alianta cu psd? de ce a mai plecat din psd? acum e prieten cu barbu? tot contracandidat era si barbu.
#4 Adi30.09.2020, 14:31:06
Dacă face alianță cu PSD suntem tot la fel ca și pana acum zero realizări în Vulcan. Flori pe bulevard și câteva străzi asfaltate în rest varza, ar trebui sa meargă primarul la Petrila Lupeni Uricani sa vadă cum arata.El a plecat din PSD sa nu uitam totuși. Personal sper ca va face treaba altfel la urmatorele alegeri e pa.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|