29.10.2011,  16:18:39 | 2 comentarii | 1497 vizualizari
Maria Dobârcean, şefa Centrului de Plasament din Lupeni, este acuzată de liderul de sindicat şi de o tânără beneficiară a centrului de abuz în serviciu
de Ziarul Vaii Jiului

Mihaela Voicu, de 24 de ani, povesteşte cum în ultima perioadă a fost mutată din centru în centru, pentru că a avut curajul să spună în faţa unui judecător despre neregulile din cadrul Centrului.
Tânăra susţine, de asemenea, că Viorica Popescu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, a jignit-o şi a dat-o afară din biroul ei, făcând-o mincinoasă şi fiind de acord cu toate tratamentele la care a fost supusă.

„Am fost la tribunal la un proces să spun dacă nişte copii din centru au fost bine trataţi. Judecătoarea m-a pus să jur pe Biblie şi nu am putut să mint şi am spus adevărul, că mâncarea nu era foarte bună, doar acceptabilă, în timp ce ele (angajate ale Centrului de Plasament din Lupeni - n.r.) au spus că nu este nicio problemă la centru, că totul este perfect, ceea ce nu este adevărat. Doamna Maria mi-a spus că sunt obraznică, mincinoasă şi fac tam-tam şi că să am grijă ce spun, că mă poate da afară din centru”, îşi începe tânăra de 24 de ani povestirea.

 

Cârpă de şters pe jos pentru mai marii DGASPC-ului

Mihaela Voicu mai susţine că a fost tratată „ca o cârpă de şters pe jos”, având în vedere că este plimbată prin centrele de plasament de când avea nouă ani. Cu toate acestea, s-a înscris la facultate şi a existat, la un moment dat, pericolul să nu-şi poată continua studiile din cauză că a fost trimisă la un centru din Deva, unde i-au fost confiscate hainele şi telefonul.

„După partea cu procesul, am fost dusă la Direcţie, unde doamna Viorica Popescu m-a întrebat ce minciuni am spus, a zis că sunt o mare mincinoasă şi că să ies afară, deoarece eu i-am spus că, chiar dacă am crescut în centrele de plasament, nu îmi poate vorbi aşa, că nu sunt proastă. I-am spus că nu ascultă lucrurile adevărate, ci ascultă doar bârfele şi minciunile şi a început să urle la mine, că să mă duc acasă la părinţii mei. Să mă duc acasă să îmi bage taică-meu cuţitul în gât că e mort de beat? După aceea, m-au minţit că mă duc la domnul Iordăchescu şi m-au dus la un centru de protecţie pentru minori şi acolo mi-au luat telefonul şi hainele, să nu pot pleca. Ce să caut eu acolo, dacă nu am dat în cap la nimeni? Nu am făcut rău nimănui. Eu sunt în sesiune, am vrut să mă arunc de acolo de pe scări în cap, să mor odată”, mai povesteşte tânăra.

 

„Vor să scape de mine, că sunt prea deşteaptă pentru secolul acesta şi ştiu multe”

După ce a reuşit să-i convingă pe cei de la Protecţia Copilului că ar vrea totuşi acasă la părinţi, deoarece avea examene de dat la facultatea din Petroşani, Mihaela Voicu a fost dusă înapoi la Centrul de Plasament din Lupeni, unde i s-a spus să-şi facă bagajele în 10 minute şi să plece.

„Am venit cu maxi-taxi până la Băniţa şi de acolo m-au preluat doamna Ildi şi Maria. Au început să ţipe la mine şi mi-au spus să-mi fac bagajele în 10 minute. A ieşit scandal, a venit poliţia şi am spus că nu mai suport ce se întâmplă în centrul acesta şi că mă duc acasă la mami şi la tati, că oricum or să mă dea prin Orăştie, prin Baru şi tot mă dau afară. Vor să scape de mine, că sunt prea deşteaptă pentru secolul acesta şi ştiu multe”, declară Mihaela Voicu.

Totuşi, tânăra este de părere că e mai bine în centrul de plasament decât acasă, dar ar rămâne dacă „nu aş mai fi jignită, să nu se urle la mine, că se vor purta cu mine de parcă aş fi vreo cârpă. Nu m-au lăsat să-mi iau la revedere de la ceilalţi copii, de care am avut grijă, copiii plâng lângă mine, că vor fi şi ei daţi afară aşa cum am fost dată şi eu. Sunt tratată ca o cârpă. Nu mi se pare corect să fiu tratată ca un gunoi. Aşa or să le facă şi lor, o să-i arunce în stradă”.

 

„Maria Dobârcean le spune diverse lucruri copiilor despre instructorii pe care nu-i agreează”

Daniela Dobre, angajată a Centrului de Plasament din Lupeni, susţine varianta tinerei şi povesteşte despre atitudinea Mariei Dobârcean. Aceasta reclamă că toţi copiii din cadrul centrului sunt obligaţi să scrie declaraţii incriminatorii la adresa angajaţilor care nu sunt pe placul şefei.

„În primul rând, doamna Dobârcean Maria se pare că este susţinută de directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara pentru că se fac discriminări. Monitorizează activitatea de educaţie pe ore şi minute, ceea ce de fapt sunt activităţi pe care este imposibil să le măsori pentru 30 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 24 de ani. Sunt copii care au probleme şi există posibilitatea să nu aibă dispoziţia necesară să îşi desfăşoare activitatea în acel moment şi există un timp de comunicare, de colaborare cu el pentru a-l determina să îşi desfăşoare activitatea pe care trebuie. Și acest lucru, automat, face rabat de la activitatea pe care o are de desfăşurat. Maria Dobârcean le spune diverse lucruri copiilor despre instructorii pe care nu-i agreează”, declară Daniela Dobre.

 

Angajaţii incomozi, chemaţi la comisiile disciplinare

Aceasta mai spune că, în urma incidentului cu Mihaela Voicu, au fost luaţi în colimator şapte angajaţi ai centrului, care au venit la faţa locului pentru a vedea ce se întâmplă cu tânăra care le-a solicitat ajutorul.

„În urma situaţiei din data de 11 februarie, când fata ne-a spus că se aruncă pe geam că a fost tratată cum a fost tratată şi dusă într-un centru din Deva unde i-a fost luat telefonul, hainele şi a fost ţinută cu apă - este un fel de centru de corecţie acolo -, noi am venit la centru să vedem ce se întâmplă. Acolo era presa, părinţii beneficiarilor, poliţia. Toţi cei care au vorbit cu presa sunt chemaţi mâine (astăzi - n.r.) la biroul juridic, pentru abateri disciplinare, pe motiv că am fi sunat atunci la 112. Nicio colegă nu a sunat la poliţie şi există înregistrarea de la 112 care arată acest lucru. Din punctul lor de vedere, dacă suni la 112, e abatere disciplinară”, a explicat Daniela Dobre.

 

Declaraţii împotriva angajaţilor, scrise de copii sub presiune

Totodată, femeia mai spune că Maria Dobârcean le-a ţinut angajaţilor o prelegere timp de trei ore în care le-a adus la cunoştinţă că nu i se poate întâmpla nimic, datorită relaţiilor suspuse pe care le are.

„Noi suntem acuzaţi de conducerea Direcţiei că noi instigăm copiii. Deşi ocupaţiile  zilnice ale doamnei Dobârcean sunt să ia declaraţii de la copii despre noi, declaraţii pe care copiii le scriu sub presiune. Noi nu avem voie să ne spunem punctul de vedere, mai ales că doamna a stat trei ore cu fundul pe masă şi ne-a spus câte relaţii are dumneaei şi că nu i se va întâmpla nimic. A ţinut şedinţă împreună cu beneficiarii şi ne-a subminat autoritatea, ne-a denigrat în faţa lor, spunând că nu facem nimic la locul nostru de muncă”, mai spune Daniela Dobre.

Totodată, femeia este sigură că în urma acestui scandal se va ajunge la desfacerea abuzivă a contractului ei de muncă, însă susţine că va merge până la capăt pentru a se afla adevărul.

 

Varianta oficială. La Centrul de Plasament din Lupeni totul este în regulă

„Cu ocazia ultimelor vizite inopinate sau tematice, care au avut loc la Centrul de Plasament Lupeni, s-a constatat existenţa unor stări tensionate, motiv pentru care s-au format echipe de evaluare a stării de fapt. S-au purtat discuţii individuale şi de grup cu personalul centrului, precum şi cu beneficiarii, în ideea de a media şi ambienta situaţiile conflictuale marcante din centru, discuţii din care a reieşit faptul că aceste nemulţumiri sunt nefondate, nu au legătură cu atribuţiile prevăzute în fişa postului, ci sunt generate de probleme personale ale angajaţilor”, se arată într-un comunicat al DGASPC Hunedoara.

Referitor la atitudinea Mariei Dobârcean, şefii acesteia au stabilit că nu îşi încalcă atribuţiile prevăzute în fişa postului.

„În ceea ce priveşte comportamentul şefului de centru, precizăm faptul că la controalele efectuate nu s-au constatat încălcări ale atribuţiilor specifice fişei de post”, se mai arată în comunicat, specificându-se totodată că angajaţii „au obligaţia de a apăra cu loialitate prestigiul autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea” şi să „nu exprime public aprecieri neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea”.

 


Comentarii articol (2 )

#1 hai chici cine vorbeste !! 28.03.2013,  17:02:26
tot centru ala era de kk ... le doresc cele mai neplacute zile pe care le mai au din viata lor .. . Mancarea sa o mance porci si cine cine o gateste !!!
#2 Maria Cracea 26.01.2016,  01:00:43
Dana Dobre ,are dreptate si sper ca nu a fost data afara . Este o femeie extraordinaria.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter