05.11.2020,  17:58:16 | 0 comentarii | 906 vizualizari
Marian BOBOC – un poet notabil din Valea Jiului
de Ziarul Vaii Jiului

Poezia erotică – și erotizantă – a petroșeneanului Marian Boboc pare, la prima vedere, descinsă din versul-manifest al tânărului Geo Bogza: „Cred într-o viziune sexuală a întregului univers viu”.

 

Textele din noul său volum de versuri – al treilea –, „timpuri grele femei ușoare”, aștern peste pan-sexualismul viziunii o tandră melancolie boemă, dezabuzată. Seduse de voluptățile decorative ale metaforei, poemele îmbracă și dezbracă fără complexe, în registrul unei confesiuni bine temperate ludic, tristeți cotidiene. Frazarea liberă, dezinvoltă, experimentală fără excese, e întotdeauna bine controlată.

Trăitor in „timpuri grele“, locatar al unui mediu de provincie industrială și centru minier, personajul liric își tratează urâtul existențial cu imagini de femei „ușoare“. Plăcerea textului nu vine doar din erotizarea propriu-zisă a acestuia, ci din farmecul nostalgic al intimității (și al însingurării), din prospețimea imaginativă și din bonomia pe alocuri ușor cinică: „stai tolănită transpirația ți se scurge/ printre sânii plictisiți un firicel de sânge/ izvorăște din buza-ți cărnoasă/ poemele zac în dezordine la tine pe masă// privești prin geamurile murdare/ gunoierii containerele pline de vată/ soarele abia de se mai vede in zare/ ca în turner albumul tău preferat de artă” („carmen la ce folosește femeia”).

Autorul nu e un „dur”, ci un fantezist ironic, sentimental și afectiv. Textul de prezentare de pe coperta a patra – semnat de poetul Ion Mureșan – identifică în această carte „proiectul unei Erotici blând-demonice”, în care „misoginismul e vecin cu admirația, violența cochetează cu tandrețea, brutalitatea cu grația, mirosul alcoolurilor ordinare e străbătut de alcooluri fine” – observație corectă, care, în paranteză fie spus, îl plasează pe Marian Boboc mai degrabă în vecinătatea poeziei lui Emil Brumaru decât în proximitatea exhibiționismului și mizerabilismului „nouăzecist“. Prefațate de graficianul Adrian Cerchez cu imagini ale unor femei goale, cele cinci secțiuni ale volumului („boemele de la café 72”, „negrul ciorapilor”, „timpuri grele femei ușoare”, „manele vesele și triste”, „tristele de la Lupeni”) fac cu ochiul în direcția unor cunoscuți poeți ai „artei iubirii“.

Exilat în negativitatea spațiului subteran al Văii Jiului precum Ovidiu la Tomis, Marian Boboc se joaca mixând dezinvolt baladele culte ale lui Topârceanu cu… manelele lui Adrian Copilul Minune: „o viața mea/ printre șobolani uriași urât mirositori/ […] când la lumina lămpii/ pe galerii și planuri de aeraj/ te vedeam pe tine rodica/ în vizită la casa memoriala m. boboc/…/ o viața ei/ o cascadă voltaică de spermă multicoloră/ și fragedă/ ejaculată precoce-n/ containerul lumii” (o viața mea) sau rimează cruzimi fals-naive, ca-n „balada ucigașului maruth” a lui Bogza, ca în versurile de oracol școlar sau, de ce nu, ca în textele hip-hop: „treci din bărbat în bărbat albină/ dimineața când bărbații intră în mină”/…/ la ore târzii ore venerice/ când tristețea se ascunde-n generice” („timpuri grele femei ușoare”), în care obsedantă rămâne caverna erotică a minei…

Erotizarea mizeriei existențiale trădează, la tot pasul, estetul care se „bodlărește“ ironic (de la Baudelaire!): „îți pipăiam bodlărește femurul/…/ îmi plăcea să fac pe melancolicul/ pe durul/ te pipăiam bodlărește te pipăiam/ tu îmi trăseseși mănușa sexului/ peste deșce/ «oh jeanne oh duval nu mă mai strânge/ atâta de mult […]” („boemele de la café 72”).
Marian Boboc: un poet notabil din Valea Jiului.

Șerban GHEORGHIU („Observatorul cultural”, nr. 159/ 2003)


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter