26.11.2020, 00:25:30 | 2 comentarii | 2228 vizualizari
Cel puțin pentru o perioadă de timp, / Vulcănenii pot sta liniștiți
![]() Articole de acelasi autor
de Gheorghe OLTEANU
Criza gunoiului a luat sfârșit. Cel puțin la Vulcan, municipiu în care a fost adoptat, marți, Proiectul de Hotărâre nr.147 „privind punerea în aplicare a OUG nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr.211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr.249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a OUG nr.196/2005 privind Fondul de mediu, prin adoptarea Contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare în zona de colectare 4 Petroșani (Valea Jiului) nr.1824/148/04.12.2018”.
Firește că la fel va fi în toată valea după ce și consiliile locale ale celorlalte localități vor proceda în mod similar. De fapt, o astfel de situație nu s-ar fi ivit dacă s-ar fi aplicat la timp prevederile Ordonanței de Guvern nr. 74/2018. Lucru recunoscut de primarul Cristian Merișanu chiar de la primele vorbe rostite despre proiectul de hotărâre pus în discuție. După discuții peste discuții avute de primarii din Vale Jiului cu operatorul serviciului de salubrizare, dar și cu consultări la ministerul de resort, s-a ajuns la concluzia că hotărâri de consiliu local, precum cea adoptată, miercuri, la Vulcan, sunt perfect legale. Pe de-o parte, i se permite ADI Deșeuri Hunedoara să-și asigure funcționalitatea și menirea pentru care a fost constituită, iar pe de altă parte să asigure costurile crescute pe care societatea de salubrizare care acționează în zona 4 le are de acum încolo. „Sunt multe chestiuni pe care OUG 74 le impune firmelor care adună gunoiul - a rezumat primarul -, de aici și nevoia creșterii costurilor”.
Noile tarife, conform raportului de specialitate nr. 2492/03.11.2020 înregistrat la Primăria Vulcan sub nr. 33882/04.22.3020 referitor la analiza fișelor de fundamentare ale tarifelor de colectare, transfer, transport și de sortare a deșeurilor reciclabile colectate separat, și înaintate/propuse de operatorul serviciului public de salubrizare în zona de colectare 4 Petroșani SC Supercom SA București sunt: * tarif colectare deșeuri reziduale – 176,25 lei/tonă (fără TVA); * tarif de colectare deșeuri reciclabile – 586,68 lei/tonă (fără TVA); * tarif de sortare – 126,36 lei/tonă (fără TVA); * tarif de transfer – 37,10 lei/tonă (fără TVA). În referatul de specialitate din care am preluat datele prezentate se mai precizează că „Noile tarife nu depășesc valorile maximale ale tarifelor din Planul Tarifar actualizat, respectiv 12,89 lei/locuitor/lună pentru mediul urban, și 7,84 lei/locuitor/lună pentru mediul rural”.
Acum vine surpriza plăcută. Din câte se poate observa, pentru vulcăneni, care plătesc gunoiul cu zece lei de persoană, noul tarif ar fi de aproape treisprezece lei. Desigur, nu așa de înspăimântător cum se vorba cam cu aproape două luni în urmă, când se auzea că – la fel ca și-n celelalte localități – prețul la gunoi ar urma să fie mai mare de două ori și ceva. Cristian Merișanu a anunțat, însă, că, pentru populație, tariful la plata deșeurilor menajere va rămâne cel de până acum - adică, 10 lei/persoană/ lună - și în anul 2021. Asta, pentru că, a menționat el, „vom controla cantitățile (de deșeuri menajere – n.a.)” pe care societatea de salubrizare le va colecta din Vulcan. „La sfârșitul anului viitor, a adăugat Merișanu, vom trage linie și vom vedea cum stăm”. Situația societăților comerciale va fi însă diferită. În cazul lor „se va aplica o altă formulă de calcul”, a făcut cunoscut primarul, iar ele vor încheia contracte direct cu operatorul de salubrizare.
Consilierul local Gheorghe Ile a reamintit că „trebuie spuse câteva adevăruri”. El a adeverit că „lucrurile trebuie făcute așa cum zice ordonanța, dar, fără sprjinul populației și al consiliului local, nu se poate”. Fostul edil șef a recomandat urmărirea fracțiilor colectate, „care sunt mai bine plătite”, adică ele constituie serviciul cel mai scump. Altfel, a avertizat el, ori „mărim prețul la gunoi (pentru populație – n.a.), ori plătește primăria”. Deranjantă, unora dintre cei prezenți li s-a părut fiind chiar penibilă, a fost intervenția consilierului local Dan Marinescu. De parcă nu ar fi fost în sala de ședințe, el a întrebat dacă „se mărește prețul la gunoi”. Calm, deși detaliase acest aspect, Cristian Merișanu i-a răspuns că „tocmai v-am explicat că nu!”. Comentarii articol (2 )
#1
![]()
Dl Avram intr-o emisiune la radio spunea ca doar 3,80 lei /persoana vireaza primaria la firma colectoate. Unde sunt restul banilor? Se platesc salariati din primarie?
#2
![]()
Pe zi ce trece Minciunescu, pardon marinescu, din dorința de a se evidenția este tot mai penibil, mai bine zis da prostia din el peste! Se vrea si senator, vai steaua lui, din tot ce a vrut nimic nu a reusit, ba pardon a mai stricat un partid -USR!
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|