08.12.2020, 20:13:07 | 0 comentarii | 901 vizualizari
GALERIE:
![]()
Apa Serv și asociațiile de proprietari au căzut la „pace”: Plata facturii se poate face de abonat direct la casieriile „Apa Serv”, sau online, după ce beneficiarul de servicii de apă și canalizare va completa o cerere
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Marți, 8 decembrie, Cristian Ionică, directorul general al S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. Petroșani a susținut o conferință de presă legată de problema datoriilor asociațiilor de proprietari către „Apa Serv”, dar și de alte probleme cu care operatorul regional de apă și canalizare se confruntă în momentul de față.
Plata facturilor de apă și canalizare - fără intermediari Ionică este optimist că situația cu asociațiile de proprietari se va reglementa. Susține că împreună cu asociațiile de proprietari din Valea Jiului, conducerea instituției a găsit soluția: plata directă a facturii de apă de către beneficiar la „Apa Serv” Valea Jiului! Un lucru care trebuia realizat demult, am spune și noi, dar în calea căruia au stat de-a latul președinții de asociații, de frica că vor pierde membri. O gândire puerilă, aiuristică, cum numai pe la noi prin Vale se poate afla… „Având în vedere gradul de încasare mic de la asociațiile de proprietari, pentru că vă pot spune că a scăzut cu aproape 40% de la începutul pandemiei, scădere care continuă și acum, ne vedem să fim obligați să venim în sprijinul beneficiarului serviciilor noastre, cu propunerea de a trece la încasarea directă a facturilor legate de apă și canalizare. Treaba asta a pornit nu numai de la noi, cât și de la asociațiile de proprietari, în urma discuțiilor avute de către noi cu ei. Astfel, am ajuns la aplicarea unei metodologii, pe care o putem face împreună. În sensul că metodologia pleacă de la o cerere din partea locatarului, sau beneficiarului de apă și canalizare din cadrul asociației de proprietari, prin care solicită trecerea la încasarea directă a facturii de apă. În acest sens, pe lângă cerere, avem și o anexă tip în care e specificat: dacă respectivul solicitant are sau nu datorii la apă la asociație, dacă are sau nu branșament separat; aceste chestiuni fiind evidențiate la finalul anexei prin semnătura respectivului cetățean. Această cerere este ulterior vizată de Apa Serv, este vizată de utilizator, cum spuneam și de către asociația de proprietari. Dacă beneficiarul nu are datorii la asociație, se completează o a doua anexă, în care se confirmă acest debit restant atât de către asociație, cât și de către utilizator, după care vizăm și noi. Orice cetățean poate să treacă la încasare directă chiar dacă are branșament individual, sau chiar dacă nu are un astfel de branșament. Plata acestui serviciu, după aprobarea cererii, se va face la casieriile Apa Serv. Datoria, dacă cetățeanul să zicem că o are la asociație la apă, confirmată de asociație și utilizator în anexă, cum spuneam, poate fi plătită în continuare ori la Apa Serv, în contul asociației, ori direct la asociație, astfel încât cetățeanul în cauză să-și stingă datoria, asta făcând ca în timp asociația să-și reducă datoriile pe care le are către Apa Serv”.
Datorii imense către Apa Serv din partea asociațiilor de proprietari din Vale Directorul general Ionică ne-a informat, procentual, dar și numeric, la cât se ridică datoriile asociațiilor de proprietari către Apa Serv. „Sunt undeva la 80% din totalul datoriilor. Sunt peste 100 de milioane lei datorii din partea asociațiilor de proprietari către noi. Noi ne judecăm în momentul de față cu toate asociațiile acestea de proprietari, mai puțin vreo două-trei, care sunt asociații ce cuprind doar un bloc și acolo situația e gestionată mai bine și mai ușor. Încercăm pe toate căile să ne recuperăm datoriile. Totuși, dacă se continuă așa, o să ajungem în imposibilitatea să mai furnizăm apă în anumite scări de bloc, lucru pe care nu ni-l dorim”. „Noi, de altfel, am mai încercat mai demult treaba asta cu încasarea directă, dar ne-am lovit de-o reticență din partea asociațiilor de proprietari, cei de-acolo spunându-ne că le luăm membrii. Noi nu luăm nici un membru, doar că e normal ca serviciul de apă și canalizare să se plătească la Apa Serv. Până la urmă, au înțeles și asociațiile de proprietari că este un ajutor din partea noastră pentru ele, deoarece nu au toată logistica de a urmări consumul de apă, cum are Apa Serv. Plus formele de plată. Dacă ești cu plata apei la asociație, nu îți poți face cont, nu poți plăti online, sau sub forma pay point. Dacă plătești direct la Apa Serv, se poate face cont și plăti online sau în sistem pay point, deci, nu doar cash la casierii”, a mai explicat directorul general de la ape.
Dezastru la colectarea banilor de la asociațiile de proprietari. Un consum general normal de apă, deși suntem în plină pandemie Tot de la aceiași sursă am aflat și de nivelul de colectare al plăților facturilor de apă și canalizare pe acest an. Un adevărat dezastru legat de asociațiile de proprietari! La nivel general, nivelul de colectare a banilor pe facturi este mai bun, dar, totuși, și aici cu 10% mai puțin decât s-a preconizat la începutul anului. Ceea ce înseamnă bani mulți pentru o societate. Și ar mai fi un aspect relatat de directorul de la ape care nu poate trece neobservat: în condițiile în care pandemia ar fi trebuit să facă să se consume mai multă apă ca de obicei, spălatul mâinilor mai des și statul acasă pe perioade mai lungi ar fi trebuit să se simtă la cifrele de consum general ale operatorului regional de apă, ceea ce ar fi însemnat, evident, mai mulți bani la bugetul Apa Serv! Cristian Ionică ne-a spus însă că nici vorbă de așa ceva: consumul nu e mai mare ca de obicei, media fiind cam de 3 mc de apă pe lună pentru fiecare persoană dintr-o locuință, deci ca și anul trecut! Stând și gândind drept, oare unii concetățeni chiar se spală pe mâini cu apă și săpun mai des, cum trebuie și cum ar fi normal într-o pandemie? Oare nu și din această cauză survin atâtea și atâtea de noi cazuri pozitive, unii luând oarecum în râs igiena mâinilor și cea corporală (iar aici intră, evident, și alte și alte boli datorate lipsei de igienă, de care România n-a scăpat și specialiștii se întreabă de multe ori de ce?)? O întrebare fără răspuns, deși consumul general de apă și statistica celor de la ape ne arată un răspuns destul de evident, o concluzie tristă pe care ne și este, vă spunem cinstit, rușine să o descriem în cuvinte aici. Trageți singuri concluziile... „Nivelul de colectare la nivelul asociațiilor de proprietari, din martie încoace a scăzut cu 40%! Procent de 40% menținut până în momentul de față. La nivel de Apa Serv, avem undeva cu 10% mai puține încasări față de ce ne-am propus noi ca și venituri în buget”, a încheiat subiectul Cristian Ionică. Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|