15.12.2020,  23:12:02 | 0 comentarii | 424 vizualizari
Marian Boboc vă prezintă: S-a întâmplat chiar în luna catastrofei miniere din 1980 de la Mina Livezeni (III)
de Marian BOBOC

Despre cum n-a apărut, la comemorarea de 40 ani, cartea dedicată exploziei de la Mina Livezeni din 1980 am scris într-o ediție precedentă. Desigur, voi mai scrie și după ce vor fi schimbați saxofonistul, galbenul-roșu și chelnerul din fruntea CEH. Acum, îi las pe ghiolbani deoparte, să-și numere camerele la vile și banii din pontaje fictive și vă propun un fragment din carte, din capitolul „Informații din noiembrie 1980”. Că vor sau nu vor ghiolbanii din fruntea huilei, cartea va apărea. Probabil, după ce vor fi schimbați, nu mai e mult până atunci.

 

 

 

DOUĂ MAGAZINE NOI LA „HERMES”

La două spații comerciale de la parterul blocului 69 (tronsoanele E și F) din cartierul „Hermes” se muncește pe ultima din greu pentru a fi finalizate. Se montează corpurile de iluminat și instalația sanitară.

 

CÂȘTIGĂTORI DE „DACIA”

La tragerea la sorți a carnetelor cu dobândă și câștiguri în autoturisme pe trimestrul III, 7 petroșeneni au noroc (bun!), adjudecându-și fiecare câte o „Dacie”.

 

„ȘOIMII PATRIEI”

Propaganda comunistă nu avea limită de vârstă, penetrând, prin organizația „Șoimii patriei”, și cele mai fragede vârste. La căminul de copii nr. 2 din Petroșani, pe 12 noiembrie are loc schimbul de experiență „Pregătirea și primirea copiilor în organizația Șoimii Patriei”.

 

CÂRCIUMA, BATE-O VINA!

Ziarele partidului se transformau uneori în brațul „armat” al stăpânirii. Astfel, ziariștii, însoțiți de activiști de partid și milițieni, dădeau buzna în cinematografe, baruri, cafenele, restaurante, în căutarea chiulangiilor, fie ei elevi ori muncitori, ingineri ș.a. La 14 noiembrie reporterii Cornel Buzescu și Mihai Pătrașcu intră în dispozitiv. O iau din cârciumă în cârciumă – „Oltul”, barul „Minerul”, „Parângul”, unitatea nr. 300 Livezeni, Restaurantul „Minerul”. În fiecare cârciumă găsește un consumator însetat, fugit de la locul de muncă. Imediat este pus la zid și fotografia ca un infractor. La „Parângul”, echipa de desant îi prinde în flagrant pe proiectanții (și proiectantele) de la I.C.P.M.C. Aceștia trebuia să presteze un șut la mina Livezeni, „pentru a sprijini producția”. De apreciat că, chiar dacă nu au aplicat pentru Mina Livezeni, au ales să petreacă clipe de neuitat la cel mai apropiat bar de exploatarea minieră unde fuseseră surghiuniți pentru o zi. Cu concursul reporterilor-propagandiști, acțiunea proiectanților s-a bucurat de o nesperată și gratuită propagandă, a doua zi apărând cu fotografia de rigoare (imortalizată în bar) în „Steagul Roșu”.

 

12 MISTREȚI ȘI O VULPE...

Sătui de poveștile… vânătorești, vânătorii petroșeneni au pus mâna pe arme și au împușcat în luna noiembrie, în mai multe expediții cinegetice, prin pădurile din împrejurimi, 12 mistreți. Adică, peste o tonă de carne… Lor li se adaugă și o vulpe. Care, chiar dacă în poveste păcălește ursul, la vânători nu a avut succes.

                                      

DACĂ E TOAMNĂ, E SALON…

În 1980, Salonul de toamnă al umorului, desfășurat la Petroșani la mijlocul lunii noiembrie, ajunge la ediția nr. 5. 25 de caricaturiști expun 70 de desene. Caricaturiștii nu-l uită pe un coleg dispărut, Nicolae Claudiu, pe care-l omagiază cum se cuvine. Sorin Postolache citește o tabletă în care este evocat Nicolae Claudiu.

Toți participanții primesc plachete cu panglici tricolore și, din partea Cenaclului literar „Panait Istrati”, antologia „La lumina zilei”.

În cele 5 ediții au fost expuse pe simezele salonului 356 de desene care mai de care, realizate de 92 de caricaturiști. Dintre aceștia 2 au bătut calea Petroșaniului la toate edițiile, Deneș Molnar și Mihai Boacă.

 

COMPETIȚII, COMPETIȚII…

În 1980, în afară de fotbal (de divizia A, B și C), amatorii de sport din Valea Jiului se puteau delecta cu meciuri de baschet, rugby, popice, lupte libere, tir cu arcul, popice, șah.

 

TEATRUL - PRINS ÎN SURPARE…

La Festivalul Dramaturgiei Naționale actuale, desfășurat la Timișoara în perioada 9-16 noiembrie, Teatrul de Stat „Valea Jiului” a fost prins într-o surpare. Nu s-a soldat cu victime, ci cu premii. Piesa „În căutarea sensului pierdut de Ion Băieșu” a făcut furori, fiind răsplătită cu 3 premii: pentru cel mai bun spectacol, pentru cea mai bună regie (Florin Fătulescu), pentru dramaturgie și pentru scenografie (Elena Buzdugan).

Succesul teatrului petroșenean este cu atât mai mare, cu cât la festival a participat toată floarea cea vestită a scenei românești : teatrele naționale din București, Cuj-Napoca, Timișoara, Craiova, Tg. Mureș și teatrele bucureștene: „Mic”, „Giulești” și „de Comedie”.

Unde sunt vremurile de altădată?!

 

FUNDAȚIA BLOCULUI 3 DE PE POPORULUI

Ansamblul de blocuri de pe actuala str. Aleea Poporului, care în final, va număra 272 de apartamente. În noiembrie încep săpăturile la fundația blocului 3, proiectat cu 3 scări.

 

CE MAI FURĂ PETROȘENEANUL?

Un anume V.D., în loc să se reculeagă prin cimitir, s-a „lipit” de o piatră funerară de marmură, în valoare de 417 lei. Din păcate, a avut ghinion, fiind prins de milițieni chiar în momentul în care încerca să o „mărite”.

 

CONCERTE ROCK

Pe scena Casei de cultură din Petroșani are loc concertul trupelor rock „Semnal M” și „Riff”.

 

ATENȚIE, SE PLANTEAZĂ!

Până la 1 decembrie sunt plantați în Petroșani 20.000 de puieți de trandafiri, pini silvestru, tuia, malus, plopi, sălcii.

 

TEME GRELE LA CASA PIONIERILOR ȘI ȘOIMILOR PATRIEI

Casa pionierilor și șoimilor patriei renunță, pentru o zi, la preocupările specifice copilăriei și se transformă în ceva serios. Chiar foarte serios: în club politic. Seriozitatea reiese și din temele dezbătute de pionierii cu cravate roșii la gât: „Dezarmarea generală și în primul rând dezarmarea nucleară - imperativ de importanță națională vitală pentru progresul, pacea și existența întregii umanități” și „Evoluția vieții politice internaționale, procese și tendințe noi ce se manifestă pe plan mondial confirmând realismul orientării politice externe a României”. Și lungimea titlurilor arată scurtimea… politrucilor vremii.

 

DECAPITAREA CASTANILOR. ADIO, FARMEC PETROȘENEAN!

Castanii care străjuiau drumul principal al Petroșaniului dădeau farmec orașului de munte, mai ales primăvara și toamna. Ei reprezentau o parte din istoria vie a orașului, din istoria ce nu cuvântă, dar cu rădăcini adânci. Ei au făcut umbră Petroșaniului până în fatidica zi de duminică, 23 noiembrie 1980. Când au fost răpuși mișelește de securile PCR, pentru a se construi o stradă cu 4 benzi, deși traficul Petroșaniului nu impunea deloc acest deziderat. Așa a dispărut șarmul Petroșaniului. Câțiva dinte castani au rezistat până în zilele, dar și ei au fost tăiați sau „toaletați” (de fapt, jumuliți, astfel că au devenit un fel de schelete „horror”). Fiecare stăpânire cu tăietorii ei de copaci…

 

UN INTERVIU CARE NU ANUNȚA NIMIC

Pe 10 octombrie are loc o adunare a reprezentanților oamenilor muncii din Combinatul Minier Valea Jiului. Secretarul de partid al minei Livezeni, care este și președintele Comitetului Oamenilor Muncii, se angajează: „Suntem în măsură nu numai să realizăm sarcinile de plan stabilite pentru trimestrul IV, dar le vom și depăși”. Însă situația din abataje contrazice optimismul prim-secretarului. La finele lunii noiembrie, Mina Livezeni are un minus de 11.000 tone de cărbune.

 Cu trei zile înainte de explozie, la 26 noiembrie 1980, Nicolae Novac, secretarul de partid al minei Livezeni, răspunde întrebărilor ziaristului Dorin Gheța:

- Tovarășe secretar, de la angajamentul pe care vi-l asumați în numele colectivului minei Livezeni în fața reprezentanților oamenilor muncii din unitățile C.M.V.J. au trecut 45 de zile și mina a rămas sub sarcinile de plan în luna octombrie și în luna noiembrie - după încheierea a două decade și jumătate. Care sunt cauzele?

- Singura problemă cu care ne confruntăm este evacuarea cărbunelui. Fluxul de benzi și cel de transportoare de mare capacitate ne creează mari dificultăți. Se rup atât benzile, cât și transportoarele, se ard motoarele, și asta aproape în fiecare zi. Dacă merg benzile, nu merg transportoarele, și invers. Linie de front avem suficientă. Colectivul este hotărât să-și realizeze sarcinile planificate, muncește din răsputeri, disciplinat, dar evacuarea cărbunelui ne creează probleme, așa cum spuneam.

- La începutul trimestrului nu vă confruntați cu asemenea probleme?

- Nu benzile nu ne-au creat probleme în acest an până acum și nici la transportoarele de mare capacitate nu am avut asemenea necazuri. Să vă dau cel mai recent exemplu. De sâmbătă până acum (marți, 25 noiembrie – n.n.) am schimbat trei motoare la benzi, iar acum este un defect un transportor de mare capacitate.

- Care să fie cauza?

- Absența pieselor de schimb la transportoarele de care vorbeam și stadiul avansat de uzură al transportoarelor cu covor de cauciuc.

- Ce veți face pentru a ieși din impas?

- Vom înlocui un transportor de mare capacitate cu o bandă, iar elementele transportorului le vom folosi ca piese de schimb pentru celelalte două pe care le mai avem în funcțiune. Aceasta pentru o îmbunătățire imediată a situației transportului, pentru că în perspectivă - și aceasta va dura vreo 7-8 luni - vom schimba întregul flux. Vrem ca în anul 1981 să nu mai avem astfel de probleme, iar mina să-și realizeze ritmic sarcinile de plan.

- Vă veți realiza sarcinile de plan trimestriale?

- Sperăm ca luna viitoare să ne putem face planul.

- Planul lunii sau al trimestrului?

- Nu, numai planul lunii decembrie”.

Răspunsurile secretarului de partid, o persoană informată, ne arată că problemele cu care se confruntă mina Livezeni cad în seama transportului cărbunelui și nu a capacităților de producție. Nimic nu prevestea catastrofa ce se va întâmpla în subteranele minei Livezeni peste 3 zile…

 

PILONUL PODULUI PESTE JIU

Lucrările avansează la noul pod peste Jiul de Est de la Livezeni, fiind concentrate pe finalizarea pilonului.


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter