04.02.2021,  18:17:37 | 0 comentarii | 627 vizualizari GALERIE:     FOTO    
ȘI, TOTUȘI, UNDE A DISPĂRUT HAINA DE PIELE A LUI IOȘCA NAGHIU?
Booking.com
de Marian BOBOC

Îmi amintesc exact anul când s-a întâmplat: 1993. Era prima ediție a Festivalului „Aici ne sunt visătorii”. Atunci am început și concursul de poezie, proză scurtă și eseu.

 

Din juriu făceau parte scriitori optzeciști din toate colțurile țării: Bedros Horasangian, Florin Iaru, Vasile Gogea, Alexandru Vlad și Liviu Antonesei. Primii 4 au și venit în Valea Jiului, prilej cu care au coborât în Mina Dâlja, act de mare curaj pentru niște oameni – pe deasupra și intelectuali „cu bărbi” – care până atunci nu coborâseră în subteranele vreunei mine.

Într-un fel, Petre Braiț avea „legitimare dublă”, el fiind și prozator (nu mai vorbesc de latura lui de cineclubist) și prim-vicepreședinte al ligii (calitate în care răspunde și de resortul cultural; da, nu vă mirați, o organizație sindicală a minerilor a avut și așa ceva).

Alături de Liga Sindicatelor Miniere „Valea Jiului” festivalul era organizat și de Cenaclul „Boema”. Prin urmare, cenaclierii boemi au invitat la o discuție (pe tema „Și Eminescu a fost cenaclist”) unul dintre cele mai importante cenacluri din istoria literaturii noastre: Cenaclul „Echinox” din Cluj-Napoca. Dacă nu mă înșel, în iarna anului 1993 în Valea Jiului au venit 4 poeți echinoxiști (2 cu două): Luminița Urs, Radu Afrim, Adrian Suciu și încă o poetă al cărui nume în scapă (Catrinel, parcă?), dar care țin minte că era subțire și înăltuță.

Fiind prima ediție, am avut emoții foarte mari, totul a decurs foarte bine. Dar a avut și festivalul ăsta vreo două povești de… poveste. Una dintre acestea a avut (și încă mai are și acum, după aproape 30 de ani…) o latură misterioasă: „Dispariția gecii de piele a lui Iosif Naghiu”.

Întâi și întâi, trebuie lămurit ce căuta cunoscutul dramaturg Iosif Naghiu la Petroșani. El fusese trimis de Ministerul Culturii, Liga hotărând să invite și onor ministerul public. Care l-a delegat pe Iosif Naghiu. Un domn adevărat, cu o aură de boemă aristocrată, foarte prietenos (de exemplu, când eram la cafeaua de „binevenire”, mi-a impus să-i spun direct pe nume „Ioșca”, deși între noi era o diferență de… decenii). Fiind iarnă (februarie parcă), omul venise îmbrăcat într-o haină de piele. Țin minte foarte bine culoarea: maro.

Toate bune și frumoase, festivalul s-a încheiat cu festivitatea de premiere. Banchetul  boem și festiv, ținut la Hotel „Onix”, unde erau cazați invitații, a pus punct înfrățirii cenacliere petroșenene-clujene. Când, din senin, o veste cade ca un trăsnet peste noi, organizatorii: I-a dispărut geaca lui Naghiu. Vă dați seama, cum ne-am simțit noi, organizatorii unui festival care dorea să mai oblojească din rănile mineriadelor, să mă schimbe imaginea Văii Jiului, când am auzit că i s-a furat (că, de fapt, asta se întâmplase…) geaca tocmai reprezentantului Ministerului Culturii. A urmat o anchetă internă, soldată doar cu niște bănuieli, dar fără nici o dovadă concretă. Noroc că păgubitul, Iosif Naghiu, era chiar un tip cu mult umor și a luat toată întâmplarea ca atare, încercând el să ne consoleze pe noi.

Deși Ioșca a plecat în 2003 spre locuri în care oamenii nu mai umblă îmbrăcați, fac un ultim apel la cel/ cei care i-a(u) furat geaca să o înapoieze. Nu lui, ar fi imposibil, ci Cenaclului „Boema”. Ca pe o amintire de preț a trecerii unui om extraordinar prin Petroșani… Imposibil să nu fie uitată printr-un seif pe undeva… Eu încă mai cred că au fost niște „hoți” mai deosebiți…

 

P.S. Nu știu dacă Ioșca a folosit această întâmplare în vreo piesă de teatru. Dar ca să aflu aceasta, ar trebui să citesc toate piesele scrise de el după 1993.


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter