15.02.2021,  18:19:47 | 0 comentarii | 806 vizualizari
ȘCOALĂ FRANCMASONICĂ LA PETROȘANI
de Marian BOBOC

După ce în 1909 un revizor școlar de tristă amintire pentru români, Carol Deneș, închisese în tot jud. Hunedoara vreo 120 de școli confesionale, în 1912 se înființează la Petroșani o școală comunală.

 

În centrul Petroșaniului

Școala are sediul în apropierea Pieții „Unirii”, cam pe unde se află azi Piața „Victoriei”…. Nu funcționează mult, până pe la începutul războiului, fiind întreținută de Primăria Petroșani. Ca o ironie a sorții, localul unde a funcționat școala devine, prin 1935, magazia negustorului Mody.

Adevăratul motiv al închiderii școlii îl aflăm dintr-o sursă foarte autorizată, de la un istoric al învățământului petroșenean, învățătorul Alexiu David: „La începutul războiului, a fost închisă sub pretext că ar fi fost francmasonică, ceea ce pare și verosimil, dat fiind faptul că, în Petroșeni, francmasonii își aveau instalate logile lor, în casa ce servește azi de școala reformată, în dosul primăriei orașului”. Primăria Petroșani era situată prin zona unde se află „Piața Victoriei”… Deci, pe acolo erau situate și lojile masonice…

Din păcate, arhiva școlii nu s-a păstrat, fiind distrusă în timpul Primului Război Mondial.

 

Loja „Valea Jiului” în 1924

Grefierul însărcinat de Tribunalul Braşov cu ţinerea Registrelor asociaţiunilor şi fundaţiunilor certifică existența unei lojă masonice în Valea Jiului în 1924: „în Registrul asociaţiunilor a acestui Tribunal, tomul prim, la pagina 134, prin ordinul Tribunalului Braşov nr. (…) 94/ 1924, Asociaţiunea Marea Lojă Symbolică din România, cu aşezământul principal în Braşov, şi sucursalele (lojele) sale: 1. Aurora; 2. La trei Columne, Traian, toate în Braşov; 4. Concordia în Arad; 5. Poarta Orientală în Caransebeş. 6. Racoţi în Dej; 7. Huniadi în Deva; 8. Amiazi în Lugoj; 9. Unic în Cluj; 10. Regele Ladislau şi 11. Biharia în Oradea Mare; 12. Gavril Betlen în Târgu Mureş; 13. Tisa în Sighetul Marmaţiei; 14. Porţile de fier în Orşova; 15. Valea Jiului în Petroşani; 16. Siculia în Sfântu Gheorghe; 17. Franţ Kölcsi în Satu Mare; 18. Darvin în Odorheiul Secuiesc; 19. Frăţietatea în Bucureşti; 20. Loşonţi în Timişoara; 21. Veşeleni în Braşov; 22. Fraternitatea în Cernăuţi, în temeiul legii pentru persoanele juridice şi a regulamentului acestei legi, este introdusă în regulă ca persoană juridică, bucurându-se de toate drepturile prevăzute de lege”.

Datorită (sau, poate, din cauza…) caracterului discret (ca să nu spun ocult…) al masoneriei nu s-au păstrat „la vedere” amănunte despre existenţa unei loje masonice interbelice a Văii Jiului. Informaţia pe care am regăsit-o mai sus este, pentru mine, până acum singulară. Cu siguranță, mai există și altele, dar este nevoie de perseverență pentru a le afla.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter