15.02.2021,  18:53:35 | 1 comentariu | 355 vizualizari
Alin Rus vă prezintă: Mineriadele între manipulare politică și solidaritate muncitorească (XVIII)
Booking.com
de Ziarul Vaii Jiului

Astfel, germenii propagandei comuniste, implementați sistematic în mintea oamenilor încă din anii dictaturii, au fost într-un mod magistral canalizați spre susținerea FSN. În același număr al ziarului Zori Noi, un alt articol de sinteză, cu titlu semnificativ: „Noi suntem cei mulți!“, reia într-o adresare direct polemică cele deja exprimate în articolele anterioare:

Domnilor naționali țărăniști, cum vă permiteți să dați glas unor acuzații, perfidii, tactici ieftine în scopul de a discredita oameni pe care o țară întreagă i-a văzut luptând cu haosul și cu riscul în zile și nopți când pe domniile voastre nu v-a văzut și nu v-a auzit nimeni? Cum vă permiteți să vă adresați tuturor românilor, acestui popor pe care — oricât de oprimat și obligat la incultură a fost — nu aveți dreptul să-l considerați atât de lipsit de opinie, de simțul realității, gata să vă aplaude pe dumneavoastră care nu ne-ați dat până acum nici căldură, nici făină, nici legi bune, nici speranțe… Domniile voastre încercați să creați o coaliție a partidelor împotriva Frontului. E dreptul dumneavoastră! Dar nu uitați că și noi suntem mulți, mulți care-i iubim pe cei care nu dorm, pentru ca noi să putem visa frumos, mulți care nu putem decât să-i sprijinim și o vom face de dragul adevărului și al respectului față de mințile lor luminate… Suntem foarte mulți cei care-i judecăm pe acești oameni după cearcănele de sub ochi, după nopțile albe și zâmbetul lor deschis.

Din aceste două articole deja se conturează, credem, profilul presei locale a momentului precum și rolul ei specific: acela de a da curs unor reprezentări colective pe de o parte, cum a fost cu preponderență cazul primului articol citat, iar pe de alta, acela de a forma anumite opinii și atitudini, așa cum încearcă cel de al doilea. Poate merită menționat și faptul că autoarea celui de-al doilea articol va ajunge profesor universitar de sociologie la Universitatea din Petroșani. Găsim cred și prin acest exemplu ceva din mecanica „noii democrații“ pe care mineriadele au susținut-o și apărat-o. Discuțiile pe marginea primei descinderi a minerilor în București s-au prelungit mult în presa locală, în vreme ce presa centrală, atât cea din opoziție, cât și cea de partea puterii, nu a dat o atenție deosebită evenimentului. ªi aceasta probabil din două motive: o dată pentru că, așa cum se știe, minerii au ajuns în Capitală după ce evenimentele propriu-zise se încheiaseră, și în al doilea rând pentru că nimeni nu anticipa în acele momente că asemenea marșuri aveau să devină o constantă a „noii democrații“. Într-un alt articol, din aceeași dată, 30 ianuarie 1990, purtând titlul „Ample demonstrații în Capitală în sprijinul Frontului Salvării Naționale“, se insistă pe acțiunea muncitorilor de la întreprinderile bucureștene IMGB, Vulcan, Republica, Laromet, care au venit să sprijine Frontul. Se subliniază aici unitatea de „gândire politică și civică“ dintre acești muncitori și mineri. În numărul din 31 ianuarie 1990 apar primele informații referitoare la acțiunea minerilor la București, iar aici tonul devine exaltat. În articolul „Minerii, în Forumul libertății și demnității“ se precizează:

Zile fierbinți! Zile în care conștiința de sine a poporului-erou s-a înnobilat! Piața Victoriei a intrat pentru totdeauna în istoria țării noastre ca Forum al libertății și demnității naționale a românilor. În acest Forum au fost prezenți, în seara zilei de 29 ianuarie, peste 5 000 de mineri din Valea Jiului, oameni care, ieșind din subteran, au plecat la București pentru a apăra Revoluția — alături de largi mase muncitoare — în fața tentativei scelerate a unora veniți de aiurea, dar căptușiți cu bancnote de toate culorile, afișând aere de mari patrioți, în încercarea lor de a ne aservi străinilor. Târziu, în noapte, peste 000 de „lumini“ au inundat Piața Victoriei. Peste 5 000 de lămpi minerești s-au aprins, peste 5 000 de făclii au sclipit a Victorie. Frontul cărbunelui s-a îngemănat cu Frontul Salvării Naționale. ªi au răsunat cu toată limpezimea, alături de străvechiul Imn al minerilor, cuvintele: „Iliescu nu ceda, Valea Jiului te vrea!“, „Muncim, luptăm și Frontu-l apăram!“ Dar mai presus de toate a răsunat cuvântul Victorie!


Comentarii articol (1 )

#1 Constantin Dobre15.02.2021,  22:16:12
Autorul zice: ”Astfel, germenii propagandei comuniste, implementați sistematic în mintea oamenilor încă din anii dictaturii, au fost într-un mod magistral canalizați spre susținerea FSN.” FALS! Toată propaganda comunistă, implementată sistematic în România încă dela venirea comuniștilor alogeni pe tancuri sovietice a fost stopată și ”îngenunchiată” temporar, odată cu apariția Revoltei muncitorești anticomuniste din Valea Jiului - Lupeni - august 1977. După acel eveniment istoric și eroic al minerilor și al cetățenilor Văii Jiului a re-început re-germinarea propagandei comuniste, infinit mai dură și agresivă. Acea re-germinare a propagandei comuniste, controlată ”la sânge” de PCR și Securitate, s-a pliat perfect pe propaganda și mai agresivă și diabolică asupra mentalul colectiv al minerilor și cetățenilor fesenizați ai Văii Jiului, cu rezultate catastrofale, de lungă durată, în special pe plan local, național și chiar internațional.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter