17.02.2021,  19:06:40 | 1 comentariu | 397 vizualizari
Alin Rus vă prezintă: Mineriadele între manipulare politică și solidaritate muncitorească (XIX)
Booking.com
de Ziarul Vaii Jiului

Imaginea mineriadelor în presa locală din Valea Jiului

Dincolo de aerul anacronic și de terminologia similară presei comuniste a anilor ’45-’50, trei lucruri reies cu claritate din rândurile acestui articol: atașamentul minerilor față de Front, opoziția lor față de celelalte partide politice și frica față de capitalul străin care i-ar putea aduce, pasămite, într-o situație de sărăcie și disperare similară celei din timpul crizei economice din perioada interbelică, când a avut loc greva de la Lupeni, în 1929. Această idee este concomitent exprimată și prin intermediul unor articole de fond. Astfel, în articolul „Ora adevărului“ din același număr al ziarului, se invocă marile „nenorociri“ pe care le-au adus partidele istorice, PNL și PNȚ, neamului nostru, în perioada cât au fost la guvernare. Tonul și stilul sunt încă o dată identice celor din articolele comuniste din anii ’50, unde se invocau rezultatele catastrofalelor guvernări ale partidele istorice din perioada interbelică și viața degradantă a muncitorimii din acele vremuri.

În același număr al ziarului, într-un articol intitulat „Minerii, în Forumul libertății și demnității“ se face o cronologie a evenimentelor din Valea Jiului și București, din perspectiva minerilor Văii Jiului. Această cronologie merită amintită în primul rând în scopul reconstituirii atmosferei momentului și în al doilea rând pentru a măsura distanța față de ideile vehicu- late la acea vreme. În mod cert, la acea vreme, cel puțin 90 la sută dintre mineri se identificau cu aceste idei:

 

Noi Suntem Frontul! Luni, 29 ianuarie, ora 14.00. gara Petroșani. Minerii Văii Jiului, peste 5 000, se pregătesc de plecare spre București. Alături de ei, peste 7 000 de oamenii au umplut peroanele și pasarela gării. Se aud chemări emoționante: „Frontul suntem noi!, Jos vânzătorii de țară!, Vom munci și vom lupta, Frontul îl vom apăra!“ Pe vagoanele celor două garnituri de tren care urmau să pornească spre București sunt scrise, alături de numele tuturor întreprinderilor miniere, cuvintele care exprimă consensul minerilor: „Nu vrem partide intrigante în Valea Jiului! Vrem pe Iliescu!, Iliescu este cu noi!, Minerii sunt cu Frontul!“ Stăm de vorbă cu participanții la această extraordinară manifestare a demnității: Ing. Viorel Rădulescu, IM Vulcan: „Frontul înseamnă poporul. Jos vânzătorii de țară! Jos cei ce vor destabilizarea țării! Manifestația exprimă atitudinea noastră de solidaritate față de Front! Ne pare rău că trecem peste cuvântul domnului Iliescu și mergem acum la București, în loc de a sta la muncă. Dar vom recupera producția în zilele noastre de odihnă. Mergem pentru că apreciem că este nevoie să ne spunem răspicat cuvântul!“ Marin Matei, Gheorghe Barbu, Nicolae Coteanu, mineri: „Coposu și Câmpeanu, pe banca acuzării pentru tentativa de destabilizare a țării! Nu au fost loiali Revoluției!“

Ion Mihai, electrician IM Aninoasa: „Vrem să fim liberi, nu să ne conducă străinii, nu să ne conducă cei care au mâncat carne, în timp ce noi mâncam salam cu soia.“ Victoria Diaconescu, AGCM Cluj — Brigada Petroșani: „Suntem cu Frontul. Vrem libertate. Nu vrem moșieri. Nu vrem monologuri. Nu vrem partide. Vrem demnitate. Susținem Frontul. Nu vă vrem, domnule Coposu, domnule Câmpeanu, domnule Puiu! Democrația o facem noi, poporul. Dumneavoastră trăiți-o pe aia din Franța! Democrația voastră nu ne convine. Chiar dacă n-am făcut școli la care s-a predat democrația, cum spune Rațiu, noi avem democrația în sânge! Lăsați-ne să ne clădim singuri democrația noastră!“ Încă aproximativ 50 de mineri au susținut idei asemănătoare. Victorie! Marți, 30 ianuarie, ora 9. Cei peste 5 000 de mineri au revenit în Petroșani. Consemnăm noi opinii, exprimate în clipa coborârii din tren. Tricolorul flutură, în libertate. Fețele sunt obosite, dar glasurile sunt hotărâte iar privirile, luminoase. Au plecat la București oameni care de-abia ieșiseră din subteran. Adevărați bărbați, adevărate conștiințe românești! Ovidiu Rușețu și Mihai Podea de la IM Aninoasa și IM Lonea: „Impresionant! Iar primirile din fiecare gară, primirea la București, cu lapte cald, pâine proaspătă, ceai și slănină ne-a făcut să lăcrimăm.“ Gh. Coman, IM Petrila: „Feroviarii au fost extraordinari. Le mulțumim! Cât despre demonstrația noastră, ea a fost sprijinită de toți cei care i-am întâlnit. Doresc din inimă succes domnilor Iliescu și Roman în marea lor luptă. Țara este alături de Front. Minerii sunt alături de Front. Mitingul minerilor a fost democratic, ordonat, perfect organizat.“


Comentarii articol (1 )

#1 Dan Meza 19.02.2021,  10:49:01
Iisuse , ce neam de imbecili ...Tin minte ca doar pomenirea numelui lui Ratiu sau Coposu in discutiile de pe la munca imi atrageau priviri criminale ...:)


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter