25.02.2021,  22:12:30 | 0 comentarii | 1150 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Biblioteca Universității din Petroșani, / Centru de vaccinare pentru cadrele didactice
de Corneliu BRAN

• Rata de vaccinare a populației hunedorene – doar 6%

 

De joi 25 februarie, Petroșaniul are un nou centru de vaccinare împotriva COVID-19. Este vorba de un centru ce va deservi doar cadrele didactice din toate localitățile Văii Jiului, locația aleasă de către cei de la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara fiind etajul superior al clădirii Bibliotecii Universității din Petroșani.

 

Deschiderea oficială a avut loc joi dimineața, la ora 8,00. Au fost prezenți, pe lângă cadrele medicale care se vor ocupa de vaccinarea profesorilor, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, ec. Sebastian Ioan Mezei, și reprezentantul celor care găzduiesc acest centru de vaccinare, rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Radu.

Fiindcă la acea oră, până undeva spre orele 8,30, încă nu se prezentase niciun cadru didactic, după un tur al centrului și câteva imagini surprinse, am stat de vorbă cu directorul DSP Hunedoara, Sebastian Mezei, despre ce va însemna acest nou centru de vaccinare deschis pentru profesorii din Valea Jiului.

„Am început încă de ieri să deschidem cele două centre pentru profesori, unul la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, la Deva, unde s-a și început vaccinarea, vaccinându-se deja 96 de persoane, iar un altul aici la Petroșani, pe care l-am deschis azi. De astăzi, în această clădire a Universității din Petroșani, începe vaccinarea pentru profesori și în Valea Jiului. Am obținut toată colaborarea din partea universității, dumnealor s-au mobilizat exemplar și ne-au creat toate condițiile necesare vaccinării în condiții de siguranță. Vom începe aici cu vaccinul AstraZeneca, într-o primă etapă, urmând ca după ce finalizăm vaccinarea cu vaccinul Pfizer la Deva, să venim să completăm vaccinarea și aici la Petroșani persoanelor care se încadrează pe linia de vârstă pentru acest vaccin Pfizer de care vă spuneam. Centrul va deservi toate cadrele didactice din Valea Jiului, fiind vorba în această etapă de undeva la 280-300 de persoane programate pe listă în prima fază. Urmează ca în timp să completăm listele cu toate cadrele didactice din localitățile Văii Jiului care vor să se vaccineze. În principiu, centrele de vaccinare sunt deschise de la 8,00 dimineața la 20,00 seara. Nu va fi cazul însă pentru un program foarte lung la acest centru, deoarece noi am programat să se vaccineze zilnic undeva la 60 de persoane, ca să putem merge pe un singur flux. Legat de durata de funcționare a centrului de vaccinare unde ne aflăm azi, în principiu îl vom ține deschis până când vor fi doritori. După cum avem listele acum, în 5 zile ar trebui să terminăm aici tot ce se află înscris pe listă până la acest moment, urmând să completăm, cum ziceam, cu alți doritori de vaccinare. Deși centrul de aici este extraordinar și are toate condițiile, nu-l vom mai folosi după ce toate cadrele didactice se vor vaccina. Spun asta deoarece avem deja centre pregătite în Valea Jiului la Lupeni, este acolo un centru pregătit pentru cetățeni și care se află în așteptare (în momentul în care vom avea vaccinul vom deschide și acolo), și un al doilea la Școala Gimnazială nr. 7 din Petroșani, ce funcționează după cum se știe. Ar fi inutil să mai ținem deschis și un al treilea centru în zona aceasta, mai ales că nici nu dispunem pentru aceasta de foarte mult personal medical”, ne-a declarat pentru început directorul executiv al DSP Hunedoara.

L-am întrebat în continuare pe Sebastian Mezei despre cum decurge în județ vaccinare și care ar fi rata de vaccinare în acest moment?

„Este dificil să vă răspund la întrebarea legată de rata de vaccinare, dar pot să vă spun că avem până azi peste 25.000 de vaccinări în județ. Faptul că am început încă de la finele anului trecut această vaccinare, fiind în acest sens printre primele județe din țară la acest capitol, a dat un imbold la vaccinare, în acest moment județul Hunedoara fiind peste media națională la vaccinări. Estimăm, vorbind de persoanele peste 18 ani, ca să vă dau totuși răspunsul dorit, undeva la peste 6% rata de vaccinare a populației hunedorene”, a venit răspunsul interlocutorului nostru.

Bineînțeles că nu am uitat să-l întrebăm pe directorul Sebastian Mezei și de persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste această vârstă, acestea făcând parte, practic, din clasa cea mai vulnerabilă, din cauza bolilor cronice de care suferă, dar și din cauza rezistenței fizice datorate vârstei și imunității mai scăzute.

„Referitor la aceste persoane de peste 65 de ani, dumnealor se vor vaccina bineînțeles, conform ultimelor informații, din luna martie se reglează livrările de vaccinuri Pfizer și atunci nu or să mai fie probleme. Urmează ca din luna aprilie, cel mai probabil, să deschidem etapa a III-a, pentru populația generală”, a declarat pentru ZVJ, directorul DSP Hunedoara, Sebastian Mezei.

Tot de la Sebastian Mezei am mai aflat, legat de centrul de vaccinare pentru profesori de la Petroșani, că „pentru fiecare centru este prevăzut, cum e și acesta, conform metodologiei, există doi medici, un medic la triaj și un al doilea la post-vaccinare, plus asistenții ce se ocupă de vaccinare și programări”. La acest centru din Petroșani am înțeles de la directorul DSP Hunedoara că nu mai este cazul de asistent pentru programare, profesorii făcându-și programarea pe listele întocmite de universitate.

O scurtă discuție pe această temă am avut și cu rectorul Radu Sorin.

„Această idee a venit dintr-o inițiativă comună a Ministerului Educației Naționale și a Ministerului Sănătății, la care noi, Universitatea din Petroșani, am răspuns imediat, în ideea de a vaccina cadrele didactice cu prioritate. Pentru acest țel, ne-am pus problema să organizăm în acest spațiu un asemenea centru de vaccinare, pentru toate cadrele didactice și personalul auxiliar de la noi din universitate, dar, totodată, am ieșit și în întâmpinarea cadrelor didactice din toată Valea Jiului. În acest mod, cadrele didactice din regiunea noastră nu se vor mai deplasa până la Călan, sau la Deva, având posibilitatea să se vaccineze aici. Centrul va fi deschis atâta timp cât va fi necesar, deci până ce toate cadrele care vor să se vaccineze o vor face. Dacă astăzi începem aici, acest fapt se datorează faptului că toate cadrele din universitate, dar și cei din corpul administrativ s-au mobilizat, astfel încât să putem deschide acest centru conform normelor de siguranță și traseelor medicale care se impun. Cu această vaccinare sperăm să imunizăm cât mai multe cadre didactice, în așa fel încât, vorbind de universitatea noastră, dacă se va pune problema ca unele activități de laborator să le facă față în față cu studenții, să existe siguranța că nu vor mai fi infectări cu COVID-19”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter