10.03.2021,  19:02:52 | 0 comentarii | 4037 vizualizari
Uricani. Gravă dezinformare pe mâna unui consilier local
de Cătălin DOCEA

Periodic, în baza unei programări sau cu ocazii tematice speciale, reprezentanţii Camerei de Conturi Hunedoara vizitează toate entităţile publice din judeţ. Camera de Conturi Hunedoara, structură a Curţii de Conturi a României, este singura în măsură să verifice şi să dispună – prin auditorii săi – îndreptarea oricărei erori (tehnic denumită abatere) când e vorba de contabilitatea instituţiilor publice. Am început “ca la şcoală” aceste rânduri tocmai spre a fi pe înţelesul unui mai tânăr consilier local uricănean. Care, deşi repartizat într-o comisie din care ar putea învăţa lucruri noi şi utile de la colegii săi mai experimentaţi, s-a grăbit să anunţe triumfal pe Facebook cum că la nivelul Primăriei oraşului Uricani s-ar fi înregistrat abateri şi prejudicii de peste jumătate de milion de euro. Ca şi cum cineva ar fi luat banii ăştia într-un sac şi i-ar fi dus acasă. Ba chiar, uitând că activitatea de coordonare, control, eliberare şi încadrare de personal este apanajul exclusiv al executivului, s-a şi pus să dispună, tot pe Fb, cine şi când să îi dea socoteală. Este adevărat, întreaga administraţie răspunde, când i se solicită, legislativului local. Dar în nici un caz unei persoane fizice, ci întregului consiliu local ales de cetăţeni.

Nu a existat şi nu există la nivelul administraţiei uricănene un prejudiciu, o gaură – mai pe româneşte, de 3.278.000 de lei! Asta ca să fie clar din capul locului. Din suma aceasta, regăsită şi în decizia Camerei de Conturi Hunedoara, 2.924.000 de lei reprezintă ABATEREA de ”neevidențiere în contabilitatea Serviciului Public de Gospodărire Locală Uricani a unor bunuri deținute în administrare”. Fiind mai recent înfiinţat, serviciul menţionat nu avea la data verificărilor derulate de Curtea de Conturi evidenţiate în contabilitate bunurile pe care le utilizează. Treaba aceasta, o banală chestiune de ordin contabil, a fost pusă la punct, iar la nivelul serviciului menţionat a fost organizat şi Controlul Financiar Preventiv. Totul s-a întâmplat în termenele legale, aşa cum au cerut şi auditorii Camerei de Conturi Hunedoara, astfel că “uriaşa” abatere de peste 2,92 milioane de lei (nicidecum vreun prejudiciu, atenţie!) NU MAI EXISTĂ!

Pentru că, la investiţii derulate pe raza oraşului Uricani, au existat lucrări peste nivelul din proiectul tehnic, primarul a trecut de îndată la demararea procedurilor necesare (Notă de conciliere) cu executantul. Chiar şi în decizia auditorilor Camerei de Conturi se menţionează că, la nivelul administraţiei locale, măsurile au fost luate operativ. Pe cale de consecinţă, banii (101.000 lei) fiind recuperaţi la bugetul local, nici în acest punct nu se poate vorbi despre un prejudiciu.

Ultimul “prejudiciu” adus în discuţie în spaţiul public, suma de 6.000 de lei, repezintă de fapt cheltuielile cu încălzirea spaţiilor puse la dispoziţia poliţiei. Sumă care, de asemenea, deşi nu era încasată la data verificărilor derulate de Camera de Conturi Hunedoara, a ajuns între timp la bugetul local.

Toate cele de mai sus, recomandări lăsate de auditorii financiari, au fost duse la îndeplinire în termenele legale. Grav este că, înainte de a lansa această nemeritată umbră de îndoială asupra performantei administraţii uricănene, consilierul local amintit n-a avut nici măcar decenţa de a se informa, la Primăria oraşului Uricani, la alţi colegi consilieri cu experienţă din alte localităţi din Vale ori chiar la Camera de Conturi. Dacă ar fi făcut asta, ar fi priceput – poate – că o abatere nu înseamnă prejudiciu, iar de la bugetul local, din banii uricănenilor, n-a dispărut efectiv nici măcar un bănuţ.

Partea bună e că acum, când va fi şi cu dezbaterea bugetelor publice, consilierul local uricănean va putea afla şi alte noutăţi care, în calitatea sa de ales local, ar cam trebui să-i fie cunoscute. Partea şi mai bună e că şi aceste verificări ale Camerei de Conturi Hunedoara au reconfirmat faptul că, recunoscută fiind experienţa sa administrativă, primarul Dănuţ Buhăescu ţine mai mult decât onorabil lucrurile sub control. În timp, cu asta se va familiariza probabil şi consilierul în cauză. Care, fiind angajat de partid pe fel de fel de postuleţe mai de tăiat frunze la câini, nu ştie diferenţa dintre abatere şi prejudiciu. Şi nici că doar acela care nu munceşte, nu greşeşte.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter