23.03.2021,  00:35:53 | 0 comentarii | 914 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Avem o canalizare. Cum procedăm? / La Taia rahatul a ieșit la suprafață
de Corneliu BRAN

Cauza: civilizația, educația și mentalitatea oamenilor l Aruncând „de toate” în canalizare, unii gospodari din Taia-Petrila situați cu casele mai în amonte nu și-au dat seama că, de fapt, le fac un mare rău vecinilor din aval! l Apa Serv a rezolvat luni situația l Un „dop” de zdrențe, așchii de lemn, resturi de mâncare și șervețele umede a fost scos din instalație

 

Sesizarea făcută de gospodari din Taia

La finalul săptămânii trecute în Taia, Petrila, două gospodării situate în avalul instalației de canalizare întreținute de către operatorul de apă și canalizare regional, Apa Serv, s-au trezit cu apa năclăită și mizerabilă în curțile de lângă casă și cu duhoarea de rigoare, totul provenind de la rețeaua de canalizare de care aminteam. Oamenii, pe bună dreptate, s-au revoltat, că nimănui nu-i place, firesc, o astfel de situație. Prima lor bănuială a fost că cei de la „Apa Serv” fac „economie de energie electrică” și de aceea nu se aude că ar merge pompele la această instalație prin zonă. Iată ce au transmis ei ziarului nostru: „Cei de la Apa Serv fac economie de energie electrică și nu pornesc pompele și astfel a ieșit canalizarea pe Taia în curți la oameni! Și se întâmplă frecvent. Dacă credeți că puteți face ceva pentru a nu se mai întâmpla aceste lucruri, ar fi tare bine”.

În acest sens ei ne-au trimis și un set de poze. Totodată, deși nu ne-au mai spus, au apelat și la cei de la Apa Serv, reclamând situația. Spunem așa deoarece, ulterior, ni s-a spus treaba asta. Și e și normal așa, că dacă Apa Serv nu rezolvă o astfel de situație, atunci cine?

 

Poziția „Apa Serv” Valea Jiului și rezolvarea problemei

Luni, 22 martie, am verificat să vedem care a fost situația, dar mai ales chestiunea cu „economia de energie electrică”. Dacă se adeverea, putea fi, într-adevăr, o mare problemă pentru cei de la Apa Serv și o anormalitate dusă la extrem. Însă, lucrurile n-au stat deloc așa cum ne-au fost zise. Asta nu înseamnă că evenimentul nedorit nu s-a petrecut. Numai că „vinovatul” sau „vinovații” dacă putem spune așa sunt utilizatorii de canalizare din amonte de cele două case, adică VECINII lor. Sceștia, fără judecată și fără milă de vecini, au înfundat canalizarea. Am dedus că o fac destul de des, din păcate, asta din ce am reținut de la cei care ne-au reclamat această situație! Iar ca argument la cele zise, nu o spunem noi, o spun specialiștii de la Apa Serv, mai exact chiar cei care au în întreținere această instalație de canalizare din Taia. Iată ce ne-a spus luni, 22 martie, șeful de Exploatare instalație, Florin Ciucu: „Avem în zonă două stații de pompe, iar pompele funcționează non-stop. Chiar dacă se ia curentul electric, ele cuplează automat pe carburant și continuă să meargă. Singura excepție când pompele se opresc este atunci când apa nu mai ajunge la ele. Asta înseamnă că mizeria creează probleme și apa nu mai ajunge la ele. E un bazin de 6 mc, dacă la el nu mai vine apa, pompele se opresc. Asta a fost și aici, oamenii nu știu, ei s-au gândit că facem noi economie la energie electrică, dar lucrurile nu stau deloc așa. Problema a fost că pe traseu, până la pompe, cam cu 50 m înainte de ele, s-a format un dop, din șervețele umede, cârpe, așchii de lemn, iar atunci canalizarea a deversat într-o parte, practic înspre cele două case din aval. Întotdeauna la o canalizare, cei mai defavorizați sunt oamenii ce locuiesc în aval, că cei de sus aruncă tot felul, se înfundă canalizarea și de suferit, cel mai tare, suferă cei din partea de jos. Dar am găsit soluția acum, se vor monta niște clapete de sens, speciale, iar acestea nu mai lasă apa să meargă înspre gospodăriile dumnealor.

Noi, sâmbătă, am venit și am desfundat. Azi curățăm cu voma, care aspiră toată apa și o duce prin bazine. Deci, azi golim tot, spălăm, iar mâine verificăm cu camera video pe conducte. Și se va rezolva. Dar toată problema, cea mai mare problemă aș zice, fără supărare, este civilizația, educația și mentalitatea oamenilor dacă vreți. De ce? Păi, cum să arunci așchii de lemn, șervețele umede, cârpe și tot felul în canalizare? Cum să nu te gândești că aruncând toate mizeriile, înfunzi instalația? Cum să nu îți pui întrebarea firească: măi, eu ce naiba fac aici, că arunc prostia asta și înfund canalizarea și apoi îmi iese rahatul prin curte, dacă nu mie, la vecinii de mai jos? Să nu se supere nimeni, dar acesta e adevărul!”.

Alăturăm și câteva imagini surprinse de lucrători, ca să se vadă exact ce s-a scos din canalizarea de pe Taia.

 

Concluzia e simplă: să nu se mai arunce pe viitor „prostii” în canalizare!

Ei bine, poate că de-acum au înțeles și cei care au aruncat tot felul pe „conductă în jos” cum stă treaba. Iar pe viitor vor fi mai atenți, că, până la urmă, sunt conductele ce deservesc gospodăriile dumnealor și nu fac rău nimănui, nici măcar Apa Serv-ului, ci doar lor și vecinilor din comunitate. Păcat că se mai întâmplă și astfel de lucruri și pe viitor ar fi de evitat să se mai procedeze așa de către unii, mai cu seamă că îi știm pe tăieni a fi niște oameni gospodari și de ispravă.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter