24.03.2021,  00:21:04 | 0 comentarii | 601 vizualizari
Trista realitate a anului 2021 ambalată într-un document oficial ce va ajunge la Bruxelles (VII)
de Corneliu BRAN

Ce își propune noua Strategie a Văii Jiului sub aspectul dezvoltării economice?

Spuneam la finalul celei de-a VI-a părți că vom continua în partea a VII-a cu ceea ce își propune noua Strategie a Văii Jiului, în viziunea celor de la PwC, realizatorii acestui document important, ce va fi „cartea de căpătâi” după care Comisia Europeană va finanța sau nu proiecte integrate pentru întreaga zonă a noastră, în următorii 6-7-8 ani.

Ni se prezintă, în draftul pe care-l analizăm, faptul că „strategia va da startul unui demers care vizează crearea unui mediu economic diversificat, axat pe consolidarea creșterii și competitivității întreprinderilor mici și mijlocii cu activități și produse cu valoare adăugată mare, susținut de inițiative în favoarea inovației și a antreprenoriatului local”. Sună frumos, numai că partea cu mediul economic diversificat deocamdată lipsește aproape cu desăvârșire în Valea Jiului, cei câțiva investitori locali din cele șase localități neputând în momentul de față să suplinească ramura mineritului, nici ca forță economică, nici ca număr de angajări, nici ca nimic. Ceea ce va face ca europenii, prin guvernanți, sau mai bine zis vor trebui să facă, va fi să caute să atragă în Valea Jiului investiții în diverse ramuri de activitate, care să pună în valoare și potențialul zonei, prin programe și facilități puse la dispoziția celor interesați, fie că aceștia vor fi cetățeni ce trăiesc în zonă, fie că vin din alte părți ale țării, sau, de ce nu, din Europa.

 

Schimbarea dinamicii zonei Văii Jiului

Cei de la PwC, în analiza lor, ne spun în continuare cum se va schimba „dinamica zonei” noastre.  Au șase idei de susținere a acestei schimbări. Să vedem împreună care sunt acestea.

În primul rând analiștii PwC sunt de părere că „susținerea activităților energetice alternative mineritului care să maximizeze utilizarea resurselor naturale ale zonei, a activelor miniere și a experienței muncitorilor calificați din sectorul minier” trebuie să existe. Se mizează probabil, deși nu ni se spun care sunt aceste activități energetice alternative mineritului, pe energia verde, la modă acum, deși unii specialiști au temeri serioase la acest capitol, referitor la dezvoltarea sau nu a unei zone precum Valea Jiului. Poate vom avea timp să discutăm altă dată despre asta.

O a doua idee dezvoltată de cei care au creat acest draft de Strategie, în vederea schimbării dinamicii zonei, ar fi „crearea unui ecosistem favorabil investițiilor”. Vom vedea mai încolo care ar fi acest ecosistem favorabil investițiilor.

Tot la modul general se dau și ideile trei și patru: „sprijinirea operatorilor economici locali în dezvoltarea și diversificarea ofertelor de bunuri și servicii cu valoare adăugată mare”; „crearea unui mediu stabil și predictibil, care să stimuleze creșterea și diversificarea economică, precum și angajarea forței de muncă”. Ne întoarcem iar de unde am început, adică exact ce vă spuneam la început despre această diversificare economică. Nu știu de ce dar am impresia că pe la acest paragraf ne cam învârtim după cireș. În fine. Punctele cinci și șase iau în calcul, tot la modul general, fără să se spună  și mai exact și cum, „promovarea spiritului antreprenorial și încurajarea inițiativelor antreprenoriale” și „îmbunătățirea abilităților antreprenoriale și stimularea creativității și dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial care favorizează apariția și maturizarea unor noi inițiative economice”. Cele două sună cam identic, de la „încurajarea inițiativelor antreprenoriale” până la „noi inițiative economice” fiind cam tot același lucru. La fel ne cam învârtim în cerc și aici. Însă un lucru este totuși clar: cum o spun toți privații și cei de la vârful administrațiilor publice locale din Valea Jiului, trebuie susținut și încurajat antreprenorul, inițiativele dezvoltatorilor locali și tot ce țină de ramură de activitate, în primul rând ramurile de producție, dătătoare de noi locuri de muncă pe niște salarii decente, iar apoi și celelalte ce vizează turismul – zona fiind pretabilă din toate punctele de vedere la această ramură de activitate, activitățile energetice, serviciile, comerțul (deocamdată numărul unu în Vale după cum ați putut citi în partea a VI-a) și așa mai departe.

Nevoi, oportunități și acțiuni de dezvoltare

„Acțiunile propuse în cadrul pilonului de dezvoltare Diversificarea economică, inovarea și antreprenoriatul vizează cu precădere diversificarea și susținerea creșterii economiei locale, dezvoltată în simbioză cu protecția mediului și tradiția locală, precum și atragerea investițiilor în Valea Jiului.

Demersurile întreprinse vor contribui la crearea de noi locuri de muncă pentru angajații actuali din industria minieră, la oportunități de angajare atractive pentru generația tânără precum și la identificarea oportunităților de diversificare a mediului economic, în domenii cu o valoare adăugată mare pentru a aborda tendința negativă de migrare din regiune și pentru a susține reducerea disparităților de creștere față de zonele și județele mai dezvoltate din regiunea Vest și față de media de la nivel național”, se arată în continuare de către cei de la PwC.

E o parte a draftului acestei Strategii de dezvoltare în care abundă chestiuni generale, idei și cuvinte mari, dar care nu au nimic cam ieșit din comun ori de care noi, cei din Vale, să nu ne fi gândit ori să nu fi auzit. Mai mult, la toate acestea scrise, nimic nu este demonstrat cu soluții practice, cu exemple, cu informații legate de idee.

Totuși, mai departe pe text se revine la cele câteva idei cu care s-a început acest capitol, respectiv „reconfigurarea sectorului energetic”, „atragerea investițiilor și revitalizarea mediului economic” și „promovarea și susținerea antreprenoriatului”. Dar din păcate di nou nu se arată, cum tot spunem, nimic concret!

Iată un exemplu de la „reconfigurarea sectorului energetic”. Expunerea este în vreo 9 rânduri și s-a încheiat totul, de la PwC spunându-ne în mare care ar putea fi proiectele în acest domeniu. Să nu zicem și că sunt cam puține!

„Menținerea producției de energie în Valea Jiului va continua să fie un deziderat al tranziției, prin urmare proiectele din acest domeniu vor viza realizarea de investiții în capacități noi de producere a energiei din surse regenerabile, utilizarea activelor energetice viabile din Valea Jiului pentru producția de energie electrică pe baza unui alt combustibil decât cărbunele, precum și susținerea dezvoltării unui centru de excelență în domeniul energiei în Valea Jiului, axat pe cercetare-dezvoltare-inovare, care va contribui pozitiv la crearea de oportunități, pornind de la instituțiile publice, marile companii sau IMM-urile cu specific tehnologic care ar putea contracta studii în domeniu sau ar putea implementa rezultatele cercetării”, se arată în document.

Păi n-ar trebui să se spună, să înțeleagă oricine citește, care va fi acel „alt combustibil decât cărbunele”? Nu ar trebui să se arate, mai exact, ca într-o Strategie adevărată, care e propunerea, cu date, cu analize, cu comparații și exemple din țări și zone unde acest lucru s-a reușit? Pare, fără supărare, o expunere subțire.

La fel de scurt și tot fără nimic ieșit din comun și neștiut de noi sunt expuse și celelalte două idei de care vorbeam la început, de aceea n-o să mai insistăm cu ele că pur și simplu v-am plictisi.

Alte sectoare de activitate care ar putea sprijini realizarea obiectivului

 

Se continuă apoi cu subcapitolul: „Alte sectoare care ar putea sprijini realizarea obiectivului”.  Deci ce se mai poate face în plus pentru dezvoltarea Văii Jiului. Sunt trecute 9 așa-zise „demersuri” ce vor trebui a fi realizate în opinia celor de la PwC, toate doar schițate și aici, cum ne-am obișnuit deja la acest capitol.

Iată care sunt acestea: o mai bună mobilitate în cadrul UAT-urilor din cadrul Văii Jiului; dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de transport rutier și feroviar; modernizarea și dezvoltarea rețelelor utilitare și de telecomunicații; eficientizarea și implementarea posibilităților de reconversie și specializare profesională; adaptarea ofertei educaționale pentru dezvoltarea competențelor calibrate nevoilor pe piața muncii; un climat socio-profesional dinamic și performant; un sistem legislativ clar, stabil, transparent și coerent; o administrație locală debirocratizată, predictibilă și stabilă; o regenerare urbană integrată a zonei”.

Sunt de acord, toate 9 de mai sus sună frumos și trebuie aplicate, dar aceste puncte ar fi trebuit completate cu multe altele. Doar două exemple: modernizarea sistemului sanitar zonal; crearea unui sistem eficient și modern de prestări servicii (cam jalnic, inexistent pe alocuri și învechit acolo unde este cam din toate punctele de vedere în acest moment – dacă vreți exemple în acest domeniu vi le dăm cu drag, dar se știu).

Referitor la „o administrație locală debirocratizată”, păi, dragi consilieri PwC, în primul rând UE ar trebui să facă treaba asta! Că până să apuce un om simplu un proiect european cu finanțare nerambursabilă îl mănâncă lupii. Am mai spus treaba asta și am dat și exemple, de altfel în ZVJ au fost date în ultimii ani cel puțin trei astfel de cazuri, cu oameni simpli din Vale care până la urmă au renunțat la acele idei de afaceri, deoarece au ajuns la părerea că umblă după niște… ”cai verzi pe pereți…”.

În episodul următor vom vedea însă și niște analize mai serioase ale creatorilor acestui document. Că nu le-au făcut pe toate „subțirele”, au mai și tras și unde s-a lucrat mai serios se vede. Deci fiți pe fază că merită!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter