24.03.2021,  00:23:30 | 0 comentarii | 1075 vizualizari
Acord care nu costă nimic primăria
de Gheorghe OLTEANU

Cam de fiecare dată, când auzi despre un acord de parteneriat încheiat de nu mai știu care asociație sau ONG cu o administrație publică locală, gândul te duce automat către o nouă găselniță menită a se sifona și înghiți banul public pentru fel de fel de proiecte de multe ori fanteziste.

 

Așa s-ar fi putut

crede și despre “încheierea acordului de parteneriat pentru proiectul “Cetățenii implicați pentru viitorul Vulcanului” și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Parteneriatului pentru Dezvoltare Locală”, discutat și aprobat, joi 18 martie, în ședința de îndată a Consiliului Local Vulcan. Am făcut precizarea de la început, fiindcă, îmi amintesc, în ultima ședință a consiliului local din mandatul trecut, a fost pus pe țeavă un proiect privind continuarea acordului de colaborare dintre primărie și asociația “Eu și tu pentru Vulcan”.

 

O colaborare deloc

dezinteresată, dacă ținem seama că, datorită bunăvoinței fostului primar, asociația respectivă s-a hrănit ani în șir de la țâța generoasă a bugetului local Vulcan. Asta fără ca să fi existat rezultate palpabile ale acestei colaborări. Proiectul a fost respins, în primul rând, fiindcă aleșii locali se convinseseră de inutilitatea acordului care ar fi urmat să fie reînnoit, dar și pentru că nimeni din conducerea fantomaticei asociații nu catadicsise să fie prezent în sala de ședință, pentru a-și susține punctul de vedere. Or, având în vedere experiența respectivă, era de așteptat ca și acordul supus dezbaterii în ședințade din 18 martie să fi fost privit chiorâș. Numai că, de data asta, consilierii locali s-au convins că situația este cu totul și cu totul diferită.

 

Acordul dintre primărie

și Grupul de Acțiune Locală (GAL) care funcționează în Vulcan nu implică nici un fel de obligații financiare din partea administrației publice locale. Amănunt spus clar și răspicat de către doamna Rodica Peter, șef GAL. Este un acord absolut necesar, a mai detaliat dumneaei, pentru ca GAL-ul să poată fi eligibil, „pentru a depune proiecte în cadrul acestui apel de proiecte”. Parteneriatul cu administrația publică locală este, în acest caz, o condiție de eligibilitate pentru apelul de proiecte. „Scopul apelului de proiecte fiind acela de a consolida capacitatea organizațiilor non-guvernamentale și partenerilor sociali (organizații sindicale, organizații patronale, precum și formele de asociere ale acestora cu personalitate juridică) de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local”, cum se arată în referatul de aprobare.

 

Chestiunea pusă pe tapet

a fost sintetizată de către  Cristian Merișanu. „E important că acest GAL (în județul Hunedoara mai există doar unul în afara celui din Vulcan – n.a.)  să funcționeze, a spus primarul. Se anunță că vor fi multe fonduri europene pentru Valea Jiului și, prin acest GAL, putem accesa cât mai multe din ele”.

„E un proiect benefic pentru comunitate, care aduce cu el dezvoltare”, a mai adăugat edilul șef. La solicitarea consilierului local liberal Dănuț Anghel, doamna Rodica Peter a precizat în sarcina cui va sta responsabilitatea realizării proiectului. Acordul trebuie depus până-n 31 martie, iar de acest lucru se va ocupa dumneaei. Două posturi, a mai făcut cunoscut tot doamna Rodica Peter, vor fi ale GAL-ului, urmând ca, pentru al treilea, “să fie selectat un expert din afară”. Odată aprobate pentru finanțare, de proiecte se vor ocupa un manager și doi experți.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter