24.03.2021,  20:14:05 | 1 comentariu | 2153 vizualizari GALERIE:     FOTO    
„Povestea-locurilor” revine în atenția ZVJ: Astăzi despre momârlani și „Ținutul Momârlanilor”!
de Corneliu BRAN

Legendele, obiceiurile și tradițiile multimilenare ale acestui popor își continuă derularea într-un mod absolut fascinant pe site-ul povestea-locurilor.ro, creat și administrat de petroșeneanul Daniel Roșca, actualmente trăitor pe meleaguri bănățene.

 

Despre „Ținutul Momârlanilor”

În ziarul nostru am mai scris acum câțiva ani un material care prezenta acest site. Iată că Daniel Roșca ne obligă să o facem din nou, depănând în continuare o serie de povești ale locului uluitoare, dintre care am extras pentru azi una deosebit de interesantă, pentru că ne vorbește de un „ținut” drag nouă, celor din Valea Jiului și probabil și hunedorenilor, „Ținutul Momârlanilor”.

„O incursiune în timp prin ținutul ancestral al momârlanilor este asemenea unui vis, un vis din care o să te trezești în gospodăria bunicilor printre tăncușa de lemn folosită la măsuratul oilor și sunetul de talangă al turmei de mioare care se întoarce pe înserat în vatra satului.

Rădăcinile getice ale momârlanilor, portul popular, munca în ogradă și de pe holdă, păstoritul și cositul fânului, suprapuse peste datinile străbune din vatra satului de demult, precum și bucatele tradiționale transformă regiunea Văii Jiului într-un ecosistem bine conservat, peste care timpul încă nu a trecut. Nu în ultimul rând, pitorescul ancestral al regiunii o să îți contureze experiența unică de a visa cu ochii deschiși”, își începe periplul Daniel Roșca legat de acest subiect.

Totul continuă cum nu se poate mai frumos și trebuie ca pentru acestea toate să-l felicităm pe petroșeneanul nostru, care descrie, cum poate mai bine, cu date și argumente, acest ținut al momârlanilor noștri din Vale, oameni care și-au păstrat cât au putut mai bine datinile, portul popular, muzica și dansul, câteva obiceiurile strămoșești. Daniel Roșca face o bună propagandă Văii Jiului, băștinașilor de-aici, privitorul filmulețelor expuse pe site, sau cititorul articolelor scrise fiind captivat imediat de informațiile și imaginile primite.

 

Vatra Neamului

Despre „Vatra Neamului”, cu aceiași ardoare și patimă și cu vorbe frumos ticluite, Roșca ne spune așa și mare dreptate are:

„Descoperă Vatra Neamului, tradițiile de dinainte de creștinism și de după Hristos, precum și basmele locului care o să-ți detalieze mitologia regiunii începând de la pelasgii neînfricați și până la urieșii din piatră, cei care încă mai dăinuiesc ca străjeri în Valea Hiperboreei.

Pentru început îți recomandăm două muzee, două case tradiționale din satul momârlănesc, peste care timpul nu a trecut. Muzeul Momârlanului situat la intrarea în Valea Jiului în Petroșani, precum și Muzeul Satului Momârlănesc din capătul celălalt al Văii, Câmpu lui Neag, pe domeniul Pensiunii Retezat.

Arealul geografic al Țării Momârlanilor, sau mai exact Ținutul Momârlanilor este unul dintre cele mai spectaculoase și deosebite locuri de pe meleagurile rumânești, o regiune desprinsă parcă din povești… Valea Jiului, 6 masive muntoase, o singură vale de la est la vest, obiceiuri și tradiții multimilenare, 50 de kilometri lungime și 25 km lățime de pădure.

Rădăcinile getice ale momârlanilor, portul popular al oamenilor locului, precum și aspectele din viața de zi cu zi a acestor oameni speciali, de la munca din ogradă și de pe holdă, la păstorit și cositul fânului, suprapuse peste datinile străbune și bucatele tradiționale, transformă regiunea într-un ecosistem bine conservat și peste care timpul parcă nu a trecut”, mai spune Roșca atât de frumos în text.

Restul vă lăsăm pe dumneavoastră să descoperiți, aveți pe acest site multe alte informații despre momârlani și ținutul nostru atât de pitoresc și de încărcat de istorie. Aflați tot ce trebuie și multe cunoștințe noi și inedite despre strămoșii noștri, dacii și despre familiile înrudite cu aceștia, despre Dacia și despre toată istoria acestui neam al nostru, milenar și stătător de drept pe aceste meleaguri ale țării de-acum de când lumea! Da, Roșca și colaboratorii săi nu doar că sunt pasionați de istorie și de ceea ce fac, ei aduc istoria în casele noastre și ne aduc aproape zilnic noi și noi informații inedite. Vizitați acest site, nu aveți ce pierde ci doar de câștigat!


Comentarii articol (1 )

#1 Daniel ROȘCA25.03.2021,  10:11:14
Mulțumim Corneliu, mulțumim ZVJ!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter