31.03.2021,  21:24:59 | 0 comentarii | 1153 vizualizari
La numărătoare a ieșit că / Vulcanul mai are doar doi măgari
de Gheorghe OLTEANU

În ședința ordinară din martie, consilierii locali vulcăneni au luat la cunoștință „analiza stadiului de înscriere a datelor în Registrul Agricol al municipiului Vulcan, pentru trimestrele II, III și IV ale anului 2020”. Lucru care se face la fiecare început de an, pentru a se cunoaște situația exactă din întregul an anterior.

 

În registrul agricol

întocmit de aparatul de specialitate aflat în subordinea primarului sunt înscrise date privind componența gospodăriilor de pe aria localității și a terenurilor aflate în proprietate, a modului de utilizare a suprafețelor agricole, este evidențiat felul și numărul animalelor domestice și/sau sălbatice crescute în captivitate, apar echipamentele, utilajele și instalațiile agricole, clădirile existente la începutul anului pe raza localității, se evidențiază înregistrări privind exercitarea dreptului de preemțiune și a contractelor de concesiune/închiriere etc. Întreaga activitate este coordonată de secretarul localității - doamna jurist Mihaela Rogobete, în cazul Vulcanului, care verifică și răspunde de modul de completare și ținere la zi a registrului agricol, orice modificare a datelor înscrise făcându-se numai cu acordul scris al dumneaei.

 

Așa, ca fapt divers

pentru cei interesați, am spicuit câteva date din registrul agricol. Totalul suprafeței terenului agricol din Vulcan este de 4394 ha din care 104 ha teren arabil, 1670 ha pășuni naturale, 2610 ha fânețe naturale și 10 ha livezi. Terenul neagricol însumează 4282 ha. Aici avem 3572 ha păduri și alte terenuri de vegetație forestieră, 45 ha terenuri cu ape și ape cu stuf, 74 ha de căi de comunicații și căi ferate, 349 ha terenuri ocupate cu curți și construcții și 62 ha terenuri degradate și neproductive.

 

În privința animalelor domestice

și/ sau a animalelor sălbatice crescute în captivitate în condițiile legii sunt prezentate următoarele date: 579 bovine, 1653 ovine, 282 caprine, 261 porci, 52  de cabaline, 2 măgari, 5968 păsări, 425 familii de albine și 262 iepuri. Asta este situația existentă la data de 31 decembrie 2020, date aflate pe suport de hârtie și electronic. „Doamna secretar s-a ocupat personal de cei de la Registrul Agricol”, a ținut să amintească și primarul Cristian Merișanu, iar consilierul local Pompiliu Barbu a felicitat-o pe doamna Mihaela Rogobete „pentru modul în care echipa a lucrat pentru aducerea la zi a datelor”.

 

Referitor la titlu,

mărturisesc că eu însumi am rămas mirat observând că, în Vulcan, mai trăiesc doar doi măgari. Asta, în condițiile în care laptele de măgăriță este din ce în ce mai solicitat. În mod sigur că, în momentul de față, numărul acestor animale l-ar fi ajuns pe cel al caprinelor sau al ovinelor, dacă  un fermier a cărui gospodărie este undeva în Iscroni, la ieșirea din Vulcan, nu și-ar fi vândut ceata de măgari pe care o avea până acum vreo trei ani. Și asta pentru că măgarul bine dotat Vasile – cred că vi-l amintiți, fiindcă am scris despre el – le respecta constant pe măgărițele care-i alcătuiau haremul și pe care, când era cazul, le mulțumea pe fiecare-n parte. Iar acestea nu erau puține.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter