04.04.2021,  16:09:56 | 0 comentarii | 2529 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Cum a fost hărțuit, la început, primul investitor străin
de Gheorghe OLTEANU

Despre Florin Druțu a început să se vorbească în Vulcan după ce, cu ani și ani în urmă, s-a auzit că un american vrea să cumpere epava de bloc turn nr.2 din cartierul Micro 3 B – „Dallas”. Ruină pe care, inițial, primarul de atunci Petru Hodor ar fi vrut s-o pună la pământ printr-o implozie controlată. A renunțat, însă, la idee din cauza costurilor imense ale operațiunii.

 

„Americanul”, cum i-a rămas

numele, este de fapt un vulcănean, plecat cu destul de mult timp în urmă în Statele Unite ale Americii. Cel care îl știe foarte bine pe Florin Druțu, fiindcă a copilărit și a stat cu el în aceeași bancă, pe când erau elevi la școala 1, este Ioan Dorel Șchiopu. Consilier local pe vremea aceea, Dorel Șchiopu l-a prezentat, pe bună dreptate, pe prietenul său din copilărie ca pe un investitor serios care vrea să facă ceva în orașul în care s-a născut. La început, Dorel însuși a rămas interzis când a auzit ce intenționează Florin. Nu ai unde, în altă parte, să-ți bagi milioanele de dolari? l-a întrebat el, sincer mirat. Crede-mă, vreau să fac ceva în Vulcan, i-ar fi replicat cetățeanul american care, deși stabilit la mii de kilometri, nu a uitat locul în care a văzut lumina zilei.

 

Ceea ce a urmat

a dovedit că nu rostise aceste vorbe, doar ca să se dea mare. A cumpărat epava de bloc care numai că nu stătea să cadă și, cum se vede în prezent, a făcut din fosta structură-schelet o mândrețe de clădire, cu apartamente confortabile și echipate cu tot ce este necesar unui trai civilizat. Numai că, până aici, nu i-a fost ușor. Nici nu apucase să intre în proprietatea imobilului pe care voia să-l restaureze, că administrația publică locală vulcăneană a și pus ochii pe el și pe banii lui. Efectiv, i-a cerut să plătească impozit anual pentru cele șaizeci și ceva de apartamente câte – vezi, Doamne! – ar fi conținut scheletul de bloc! Dacă ar fi fost o sumă simbolică per apartament, mai treacă-meargă. Numai că americanului - doar avea bani nu? – i s-a aplicat nivelul maxim de impozitare. Amănuntele astea au fost discutate într-o ședință de consiliu local, așa că nu sunt fantezii ale mele, și singurul care a pledat pentru un bir local mai suportabil, pus la început  americanului, a fost prietenul său Ioan Dorel Șchiopu. Așa că, până la urmă, i s-a înmuiat inima lui Gheorghe Ile. Nu comentez, dar, la vremea aceea, se șușotea că primarul ar fi așteptat ca însuși americanul să se înfățișeze la el, ca să-l înduioșeze.

 

Așadar, așa

a fost „sprijinit” primul investitor străin dornic să pompeze bani în Vulcan. Stați,  că nu e gata! După ce a schimbat aspectul blocului 2 și i-a dat o destinație lucrativă, Florin Druțu a solicitat terenul de peste drum de imobil, cam șase sute și ceva de metri pătrați, nu mai rețin exact, pe care voia să amenajeze o parcare. Ca un făcut, exact în același moment, și primăria își propusese să facă, pe același loc, o parcare pentru autoturisme, ale cărei locuri să le închirieze doritorilor. În speță, rețineți, chiriașilor din blocul nr.2 al americanului. A naibii coincidență! Firește, primăria nu a făcut altceva decât să niveleze terenul și salut. De abia la a doua încercare, nu mai știu prin ce  minune, solicitantul american a putut să închirieze suprafața aceea și să amenajeze parcarea auto.

 

Am făcut

această introducere mai lungă, dar absolut necesară, pentru a înțelege cum stau lucrurile, fiindcă povestea americanului Florin Druțu nu se încheie cu episodul din „Dalas”-ul vulcănean. Câțiva ani mai târziu, el a cumpărat de la SC Annele Management srl imobilul aflat pe strada Romanilor, nr.3. Fostul cămin de nefamiliști de lângă „Penny”, ajuns și el într-o stare deplorabilă. Nu știu câți își mai amintesc că, prin anii șaizeci, clădirea aceasta a funcționat și ca închisoare. Pentru scurt timp, e adevărat, numai câțiva ani, dar acolo a fost pușcărie. Și la imobilul acesta dolarii americanului au făcut minuni. Uitați-vă cum arată exteriorul după lucrările de reabilitare energetică. Să nu mai zic cum e în interiorul clădirii în care funcționează birouri, spații comerciale, unități de prestări servicii și sediul Asociației DOWN din Valea Jiului.

 

Recenta încercare,

a americanului, de fapt, recentele, fiindcă a mai fost una anterioară ăsteia din februarie, a fost aceea de a obține închirierea terenurilor de 118 și, respectiv, 932 mp din jurul clădirii, în vederea amenajării de parcări pentru autoturisme. Proiectul de hotărâre cu această solicitare a fost prezentat într-o ședință de consiliu local de anul trecut, dar, din cauza unor omisiuni, prefectura l-a dat înapoi. Așa că, după ce s-au îndreptat greșelile din cel vechi, el a reapărut în ședința de consiliu local din luna februarie 2021. De data asta nu a mai existat vreun impediment, așa că s-a aprobat închirierea celor două terenuri prin licitație publică. Condiția fiind aceea ca zona verde de 320 mp deja existentă pe terenul de 932 mp  să rămână neatinsă. În rest, în baza raportului de evaluare a fost stabilit prețul de pornire a licitației și s-a pus la punct și costul chiriei lunare  a fiecărei porțiuni de teren.

 

Discuțiile pe marginea

proiectului nu au fost de o intensitate intelectuală care să fi generat întreruperi ale curentului electric în primărie sau, și mai rău, un blocaj instantaneu al ședinței. Consilierul USR Liviu Tătaru a vrut să afle ce regim  va avea această parcare, iar mai vârstnicul Dan Petculescu s-a arătat îngrijorat și interesat de soarta zonei verzi de lângă imobil. Asta, deși, repet, ambele chestiuni, și cea cu parcarea care urmează să fie la dispoziția chiriașilor din imobil, și zona verde, erau lămurite clar în referatul de aprobare a proiectului.

 

Primarul Cristian Merișanu

și doamna jr. Mihaela Rogobete, secretarul municipiului, l-au asigurat pe consilierul local veteran că există avizele favorabile necesare și că zona verde va rămâne neatinsă. E adevărat, pesedistul Dan Petculescu își amintise cum, data trecută, același proiect fusese respins la instituția prefectului, dar, l-a asigurat primarul, acum acesta a fost deblocat. Mi-ar fi plăcut dacă domnul consilier septuagenar  și-ar fi adus aminte și ar fi spus câte ceva și despre șicanele repetate pe care a fost nevoit să le îndure Florin Druțu, pentru simplul curaj de a fi cutezat să-și bage milioanele de dolari în investiții făcute în Vulcan. Nu a pomenit nimic despre asta. Cum, de fapt, în aceeași privință a tăcut mâlc și cel de lângă el, consilierul local Gheorghe Ile, pe vremea de primariat al căruia începuse șicanarea americanului dornic să investească în orașul în care s-a născut.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter