12.04.2021,  22:39:47 | 0 comentarii | 1352 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Ceva care-i interesează nu numai pe vulcăneni: Ce se mai aude de Cabana Căprișoara și când se va redeschide aceasta
de Gheorghe OLTEANU

O spun sincer, din prima, că am acceptat bucuros invitația făcută de un fost coleg de liceu. Aceea ca, împreună cu fostul nostru profesor de istorie, să-l însoțesc la Cabana Căprișoara, situată pe dealul Paroșenilor, cam la trei kilometri și ceva de mers din oraș.

 

Cabana Căprișoara,

vulcănenii știu foarte bine, i-a aparținut EM Paroșeni. Construcția ei a început în 1980 și a fost efectuată, în mare parte, prin munca patriotică, așa se numea atunci, a uteciștilor de la mină. Aveam un prieten seama mea, strungar – acum nu mai e printre noi, fie iertat! -,  care, atunci când, în cotidianul local de atunci, a apărut ceea ce scrisesem despre băieții alături de care lucra, a cumpărat un teanc de ziare. Ca să le trimit la moldovenii mei, a fost explicația lui Gică Elegantul, așa cum îl știau toți.

 

În Cabana Căprișoara

se ținea tot ce însemna chef organizat de sindicat sau de conducerea minei. Zile ale sectoarelor, ziua brigadierului, cinstirea a nu mai știu cărui medaliat în întrecerea socialistă pentru cât mai mult cărbune dat țării etc. Motive de petreceri se găseau, nu era o problemă, ca să nu mai zic de resursele materiale necesare organizării acestora.  Acestea nu au încetat, deși nu au mai fost atât dese, după ce cabana a intrat în patrimoniul Primăriei Vulcan, fiind administrată de SC Pregoterm SA. Numai că, acum, chefurile acestea erau umbra celor de altădată, după care cabana a fost vârâtă într-un nemeritat con de umbră. Soluția salvatoare a venit după ce, în 2017, consiliul local a aprobat închirierea ei și a terenului aferent unui investitor local, interesat să-i redea strălucirea și renumele. Și chiar mai mult decât atât.

 

Pentru stimabilul

nostru profesor invitația, pe care a acceptat-o fără nicio reținere, la cabana Căprișoara a constituit ceva la care nu s-a așteptat. Ne-a mărturisit că ultima oară a fost aici prin 2015. Locul îl știe de când era copil. Dar, de fapt, și pentru mine invitația a fost surprinzătoare. Nu mai fusesem aici de la  o măsurare a oilor a momârlanilor din Paroșeni petrecută cu ani și ani în urmă. De fapt, măsuratul s-a petrecut pe o culme din apropiere, iar în afara cabanei au fost întinse mesele pe care au fost așternute bucatele pregătite de gazde.  De atunci nu am mai dat pe acolo, pentru că auzisem că la cabană se lucrează. Și, la cum arată acum, e cât se poate de evident că s-a lucrat, nu glumă!

 

Pe domnul Claudiu Frumoca,

administrator al unei societăți de construcții, îl știam din Uricani. Venise de câteva ori la primarul Dănuț Buhăescu pentru a se sfătui cu el în privința lucrărilor care se efectuau atunci pe străzile orașului. Vineri după amiază, am avut ocazia să-l cunosc mai bine pe tânărul om de afaceri. Dumnealui personal m-a condus prin cabană și mi-a arătat ce a realizat de când a luat imobilul în administrare. M-a lăsat fără grai. Absolut totul a fost refăcut și dotat cu utilaje noi. Bucătărie, barul, sala de mese, grupurile sanitare, camerele de la etaj. E adevărat, din cele paisprezece camere, doar zece au fost puse la punct. În celelalte se mai lucrează, dar nu peste mult timp ele vor arăta ca și celelalte. A fost de muncă, pentru că, mai întâi, pardoseala din interior a trebuit să fie adusă la același nivel, și câte și mai câte.

 

Peste tot tronează

bunul gust. Flori și reproduceri de fotografii vechi, cu patina trecerii anilor prezente pe ele, zărești în fiecare încăpere. Utilajele și vesela din bucătărie strălucesc de curățenie. Ca să nu mai zic de cele cu care se servește la masă. Tânărul Claudiu Frumoca mi-a mărturisit că nu se va opri aici. Vrea să termine amenajarea locului de joacă pentru copii, să refacă terenul de fotbal, să construiască un SPA și să-i dea drumul unei păstrăvării. Are planuri mari, vrea ca această cabană să fie a comunității, să-i folosească acesteia. Numai că, aici are perfectă dreptate și merită susținut, pentru ca toate acestea să devină realitate – ca în cazul oricărei investiții serioase -  este nevoie ca omul să știe că își bagă banii în ceva ce este al lui.

 

Nu este ceva nou,

așa-i de când e lumea, iar primăria și consiliul local ar trebui să ia în seamă și acest aspect. În acealaltă privință, care-i interesează pe vulcănenii și pe potențialii turiști, domnul Claudiu Frumoca mi-a precizat că totul – restaurantul, terasa și cazarea – se poate deschide odată cu terminarea pandemiei de Covid-19. Totodată, dumnealui va începe demersurile pentru înscrierea cabanei în circuitul turistic național. După spațiu și tot ce are, spune administratorul, Cabana Căprișoara va fi una de trei margarete.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter