12.04.2021,  22:55:12 | 0 comentarii | 116 vizualizari
Evoluţia condiţiilor miniere la minele de cărbuni din Ardeal şi Banat (V)
de Marian BOBOC

Spitale şi băi pentru minerii secolelor XIII – XV

Pentru îngrijirea sănătăţii lucrătorilor minieri s-au înfiinţat încă din secolele XIII - XV spitale, iar pentru convalescenţi chiar şi băi. Mai târziu, casele frăţeşti s-au îngrijit de înfiinţarea a astfel de instituţii.
În 1927, abia dacă mai există exploatare minieră mai însemnată, în jurul căreia să lipsească instituţiile igienice necesare cultivării sănătăţii muncitorilor.
Casele frăţeşti, înfiinţate în sânul întreprinderilor mari, mai aveau spitale ţinute la nivelul timpului modern cu medici şi îngrijitori bine retribuiţi.

Băile din coloniile miniere

În timpurile mai recente, prin coloniile mai însemnate ale minelor de cărbuni a prins rădăcini instituţia băilor muncitoreşti. Aceasta înseamnă un pas important făcut pentru igiena muncitorilor. Aceste băi se construiesc, de obicei, în apropierea coloniilor miniere.
Cu aceste băi sunt în legătură, adeseori, şi restaurante, unde lucrătorul, după ieşirea din baie, se poate alimenta cu mâncăruri calde şi nutritoare, ce le primeşte gata pentru consumaţie şi pe preţuri ieftine. De pildă, noua baie şi noul cazinou al societăţii Petroşani.
Cu toate acestea, ar trebui să ne îngrijim mai mult, prin educaţie corespunzătoare, ca să pregătim şi să obişnuim lucrătorii la aplicarea măsurilor de prevenire a diferitelor boli. Noţiunile fundamentale ale igienei ar trebui să fie explicate copiilor încă de la şcoala primară, ceea ce ar fi o măsură foarte oportună şi îmbucurătoare.

Gratuităţile minerilor - o poveste veche şi cu tâlc.
Bande de muzică pentru distracţie.

Unele întreprinderi se străduiesc să asigure traiul mai uşor şi stabilitatea muncitorilor mineri şi prin alte diferite măsuri. Astfel de avantaje speciale se consideră a fi combustibilul gratuit, locuinţa liberă, la saline - sarea gratuită, păşunea pusă la dispoziţie în condiţii avantajoase şi toate înlesnirile date în scopul creşterii şi ţinerii de animale domestice. Toate aceste avantaje au ca scop formarea şi menţinerea stabilă a unui efectiv de lucrători, dovedindu-se a fi un mijloc foarte eficace atingerii acestui ţel.
Pentru divertismentul minerilor şi membrilor lor de familie se mai organizează, de obicei, şi bande de muzică.

Din evul mediu exista obligaţia mai marilor zilei să inspecteze mina

În vremurile de demult, nu prea putea fi vorba despre amestecul statului în măsurile de prezervarea integrităţii şi vieţii lucrătorilor, cu atât mai puţin despre vreo acţiune imperativă de apărare.
Unele statute medievale prescriau, ce e drept, ca juraţii să inspecteze minele zilnic, săptămânal ori din două în două săptămâni şi să ia măsuri ca viaţa şi integritatea corporală a lucrătorilor să nu fie primejduită; aceste prescrieri, însă, nu erau potrivite pentru apărarea eficace a intereselor legate de viaţă. Aceste statute prevedeau mai mult apărarea averii, ci nu a muncitorilor. Despre apărarea acestora, în înţelesul modern al cuvântului, putem vorbi numai de la o vreme, de când dorinţele sociale mai recente şi schimbarea şi dezvoltarea grandioasă a producţiei a produs între capital şi muncitor antagonismul, care, în interesul ordinei publice, al păcii sociale şi al armoniei neturburate a vieţii economice, reclama amestecul statului în scopul apărării dreptului şi ocrotirii muncii. Efectul acestui amestec este că muncitorul şi capitalul se întâlnesc în ideea unei comunităţi etatice.
În conformitate cu această idee, se constituie la noi apărarea muncitorimii, exprimându-se în ordonanţele date de autorităţile miniere, precum şi în regulamentele diferitelor exploatări miniere aprobate de autoritatea minieră.
Apărarea muncitorimii se extinde asupra reglementării timpului de lucru, asupra angajării copiilor şi femeilor şi asupra instituţiilor de asistenţă publică.

Autoritatea minieră începe, încet-încet, să se implice

În timpurile mai recente, au devenit necesare unele dispoziţii speciale de apărare în urma accidentelor catastrofale întâmplate la unele exploatări miniere de cărbuni.  Autoritatea minieră a dat ordonanţe speciale, care, în general, se referă la reducerea, pe cât posibilă, a periculozităţii gazului metan, a prafului de cărbune şi a focurilor de mină. Se poate afirma că autorităţile miniere sunt mult mai atente faţă de exploatările de cărbuni, decât faţă de alte exploatări.

Protestele timpurii ale minerilor

Chiar şi în timpurile vechi, minerii s-au străduit să obţină o îmbunătăţire a stării lor, protestând prin încetarea colectivă a muncii, nevrând a relua lucrul înainte de satisfacerea pretenţiilor lor. Această încetare a muncii implica, de obicei, o rezistenţă armată şi, de multe ori, minerii reluau munca doar după intervenţia în forţă a autorităţilor.
Vechile mişcări ale muncitorilor minieri aveau nu doar caracterul unei rezistenţe sporadice şi instantanee (cum s-ar spune azi, greve spontane - n.a.) şi, prin urmare,  n-aveau nici din punct de vedere social, nici din punct de vedere economic, vreo importanţă prea mare. N-aveau tendinţă subversivă, ci erau mai mult o reacţie contra abuzurilor într-adevăr întâmplate. Nemulţumirea o stârneau, mai mereu, tratamentul insuportabil, exploatarea fizică a lucrătorilor, ori, mai târziu, împrejurarea că patronii îi sileau pe muncitori să cumpere de la ei alimente şi băuturi scumpe, ori se amestecau în viaţa lor socială. Îi sileau să le dea atenţii (adică şpăgi - n.r.), superiorii lor nu administrau cinstit minele, plata nu o primeau regulat ori li se făcea doar în valută slabă, alimentele li se socoteau foarte scump, iar în locul muncitorilor adulţi (care primeau salarii mai mari - n.a.) erau angajaţi copii (care erau retribuiţi cu mai puţini bani - n.a.).
În evul mediu şi mai târziu, până în vremurile din urmă,  mişcările cu caracter de grevă se pedepseau riguros, fiind considerate ca tulburând ordinea existentă şi pacea socială şi lovind greu în principiul disciplinei obligatorii.
(va urma)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter