12.04.2021,  22:59:34 | 0 comentarii | 136 vizualizari
Evoluţia condiţiilor miniere la minele de cărbuni din Ardeal şi Banat (VI)
de Marian BOBOC

Problema organizării muncitorilor

În 1927, dreptul la grevă era considerat o armă de atac a propagandei socialiste, dar era, totuşi, reglementat prin dispoziţii legale.
La reglementarea acestui drept se porneşte, în general, de la dreptul de liberă învoială şi contractare a puterilor economice. Din această concepţie reiese că statul consideră şi recunoaşte muncitorimea de factor juridic contractant egal cu el. La reglementarea acestui drept, statele se mulţumesc doar la apărarea intereselor superioare ale ordinii de stat în contra oricărui prejudiciu. Principiul dreptului la grevă se bazează pe libertatea economică a muncii.
La noi, Legea dreptului la grevă a fost introdusă de Trancu-Iaşi - ministrul muncii.
Problema organizării muncitorilor minieri, din cauza fenomenelor speciale ale vieţii noastre de stat, de societate şi economie, nu poate fi judecată nicidecum după statele industriale din apus, care, din punct de vedere economic şi social, sunt cu mult mai tari şi mai dezvoltate. Spiritul public al muncitorimii noastre descompuse din punct de vedere al raselor este destul de înapoiat, nivelul ei cultural e infim, intuiţia ei economică e nulă şi simţul ei naţional nu este încă desăvârşit. Priceperea ei se mişcă, aproape exclusiv, în sfera egoistă a celui mai crud materialism şi porneşte oarbă după vorba măgulitoare şi steagul împodobit cu cele mai fantastice promisiuni.

Ca şi conglomerat etnic, minerii din Ardeal erau ca ortacii lor din America

Formaţia specială a stării noastre publice, faptul că economia şi cultura sunt la noi numai în stadiul încolţirii ne arată că pe terenul dezvoltării culturale, cercurile noastre economice şi tehnice au de îndeplinit probleme grele.
Noi trebuie să iniţiem o dezvoltare mai sănătoasă a situaţiei lucrătorilor. Ocaziile ni se prezintă din abundenţă prin instituţiile de asistenţă publică, precum şi în cercul de educaţie.
Industria noastră minieră prezintă pretutindeni - cu excepţia, poate, a minelor metalice - un conglomerat de muncitori aşa de pestriţ, cum nu se mai găseşte decât în America. Nu doar diferitele naţionalităţi indigene, dar şi multe soiuri de venetici străini îşi găsesc la noi ocupaţie. Această societate muncitorească de o compoziţie aşa de eterogenă, pelegrinajul  neîntrerupt, fluctuarea necontenită de colo până colo, dau un colorit special coloniilor noastre miniere. Mai cu seamă muncitorii de la întreprinderile nou-deschise, care sunt nevoite a-şi găsi muncitori de prin toate colţurile lumii, ne prezintă o stare bătătoare la ochi asemănătoare  celei a coloniilor din California. Oricine a avut ocazia să vadă această situaţie sau de a conduce exploatări cu astfel de muncitori, ştie prea bine că această învălmăşeală, acest conglomerat fără orice simţ naţional, cât de mult împiedică consolidarea situaţia muncitorilor minieri şi formarea unor efective potrivite de muncitori.
Dacă mai amintim şi chestiunea că aproape la fiecare exploatare minieră întâlnim şi lucrători agricoli, care numai iarna sunt mineri, iar la prima adiere a zefirului de primăvară se duc la sapă şi nu pot fi constrânşi prin nici un mijloc disciplinar să nu părăsească minele, credem că am dat o icoană corespunzătoare asupra împrejurărilor muncitoreşti din Ardeal.

Minerul român - mai bun decât minerul italian

Este adevărat că la unele întreprinderi miniere mai mari şcoala, instituţiile caritabile, drepturile, au condus, cu timpul, la formarea unei mase solide de muncitori, dar această îmbunătăţire gradată, stabilizarea împrejurărilor merge încet de tot.
Este aproape imposibil a lămuri cu date statistice componenţa etnică a contigentului de muncitori.
Sunt unele ţinuturi şi unele ramuri de ocupaţie, unde locuitorii băştinaşi dau un timbru fundamental împrejurărilor muncitoreşti.
La noi, naţiunea română ne dă grosul muncitorimii. Românii reprezintă stabilitatea pe care se bazează continuitatea şi nivelul general al producţiei minelor.
Muncitorul român, în general, din naştere învaţă lucrarea minieră, caracterul acestuia e deschis. În tinereţe se disciplinează mai greu, iar la vârsta bărbăţiei devine mai serios şi are un caracter mai statornicit.
Capacitatea sa de lucru este medie, dar sunt mineri români care, în urma ocupaţiei lor, lungi şi stabile, pot să se întreacă cu cei mai buni lucrători italieni. Cei mai mulţi dintre ei îşi părăsesc lucrul îndată ce au putut acapara ceva pământ ori au casă. Minerul român se deosebeşte de minerul de altă naţie şi prin aceea că, cunoaşte mai bine ce-i buna cuviinţă, este mai ascultător, mai tenace în muncă, mai sprinten şi mai priceput. În anumite lucrări  îşi câştigă, repede, dexteritatea. Nu-l prea poţi îndupleca la strămutări continue, căci este legat mult de pământ, de satul său. În ţara noastră este cel mai stabil muncitor.
O latură slabă a minerului român este aceea că se hrăneşte slab, dar, în schimb, bea mult.

Minerul german lucrează până la epuizare

Minerul german, în cele mai multe cazuri, este un miner profesionist, îşi câştigă repede abilitatea: lucrările miniere le socoteşte ca fiind una dintre ocupaţiile cele mai frumoase. Ştie să lucreze până la epuizare; se închină la obiceiurile străbune miniere, şi îi place disciplina tradiţională. Ca muncitor stabil colonizat este de toată încrederea.
(va urma)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter