19.04.2021,  19:33:34 | 0 comentarii | 1354 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În urma unui apel de la un cititor, / ZVJ a prins în flagrant un poluator pe strada Primăverii din Colonia Petroșani, un angajat al unei firme de curierat
de Corneliu BRAN

• În urma unui telefon m-am deplasat pe strada Primăverii din Cartierul Colonie

 

„Unul aruncă dintr-o roabă, de ceva timp, deșeuri din construcții…”

Persoana care m-a sunat mi-a zis să merg să văd cum un bărbat cu o roabă plină cu deșeuri din construcții, de la o firmă de curierat cu sediul în apropiere, le aruncă pe marginea Maleii, în spatele a două containere. „Abia ce au mai curățat și acum iar se întâmplă grozăvia… Dacă vreți să-l prindeți asupra faptului trebuie să ajungeți repede”, a spus cel care mă sunase.

Sincer, am crezut la început că umblu după cai verzi pe pereți, în condițiile în care respectivul domn n-a vrut să-și decline identitatea, mi-a spus că e doar un cititor fidel al ziarului. Dar pe de altă parte, eram conștient că poate fi și adevărat, deoarece nu e prima dată când oamenii mă sesizează ori sună la ZVJ să reclame astfel de poluări, în condițiile în care ziarul nostru a tratat și tratează, nu de puține ori, astfel de cazuri.

 

Sesizarea telefonică a fost reală

Ajuns la intrarea pe strada Primăverii, ce să vezi? Într-adevăr, un morman de deșeuri din construcții. Mai exact, gudron ce se pune pe acoperișuri, zăcea exact cum mi s-a spus, pe malul de sus al Maleii. „Dar pe respectivul nu l-am prins. Asta este, rămâne ca Mediul din primărie să-l verifice”, mi-am zis.

Numai că, n-au trecut nici trei minute, timp în care am făcut poze, ca să ilustrez cu dovezi materialul, și pe drum, agale, venea un bărbat cu… roaba plină de deșeuri! Ajuns în dreptul mormanului de deșeuri, aruncate tot de el mai înainte, omul răstoarnă cu seninătate roaba.

„Domnule, nu vă supărați, dar cine vă dă dreptul să aruncați deșeurile astea aici, în condițiile în care nu demult cei de la primărie tocmai au făcut curat. Și asta nu ar fi chestiunea principală, și dacă nu curățau, dumneavoastră nu aveți voie să aruncați aici aceste deșeuri din construcții și nici altele asemenea. În cele două containere puteți arunca, dar doar deșeuri menajere. Ori astea sunt deșeuri din construcții!”.

„Păi, cei care ridică gunoiul mi-au spus că pot să le pun aici, jos, nu în container, ei mi-au spus când am vorbit cu ei. De asta arunc aici. Nici n-am știut că nu am voie. Dar așa mi-au zis… Noi am reparat un acoperiș la firmă și trebuia să aruncăm aceste materiale, că n-aveam unde. Că ăia de la firma de salubritate nu vin să ridice gunoiul nici joia, când ar trebui, doar dacă le fac semn opresc să ridice gunoiul”, a venit răspunsul. „Domnule, acolo e vorba de deșeuri menajere, aici e vorba de poluare cu deșeuri provenite din construcții. Ce nu se înțelege? E cu totul altă treabă. Noi am făcut anchetă pe strada asta de vreo patru ori, mereu aici vin unii și alții și aruncă cu de toate. Nu-i normal, trebuie înțeles că așa ceva NU se face!”.

 

Inspectorii de mediu au ajuns pe Primăverii în viteză!

L-am rugat pe respectivul domn să aștepte puțin până ce vin cei de la Mediu. Oricum, și dacă nu o făcea, știam unde lucrează și de unde aduce deșeurile. Dar, corect, omul a stat să aștepte, ceea ce mă face să cred că omul respectiv chiar e un om de treabă, dar a greșit, poate și din comoditate, dar poate vina e și a celor de la firmă, care trebuiau să aconteze un container de la primărie, unde plătea o taxă și cu asta era rezolvată problema. Așa, l-au lăsat pe om să răspundă singur cum ar veni. Nu e prima oară, din păcate, când o firmă își lasă angajatul sau colaboratorul „desculț”, să răspundă pentru o vină care, în fond, nu e a lui. Că dacă știau că au de făcut renovări, cei de la firma în cauză trebuiau să știe că rezultă și deșeuri industriale, și atunci un container de la primărie și o taxă rezolva problema.

„În 10 minute suntem acolo”, mi-a spus Artur Ambruș, șeful inspectorilor de mediu din primărie. Zis și făcut… Chiar mai repede, în 7 minute Ambruș și cu un inspector de mediu din cadrul biroului erau la fața locului.

A urmat un schimb de replici. Inspectorii l-au mustrat, politicos, pe respectivul angajat al firmei de curierat, explicându-i de ce nu are voie să arunce astfel de deșeuri, nici pe jos nici în containerele de deșeuri menajere. „Se plătește o taxă de 80 lei pe mc de gunoi din construcții, apoi, noi venim cu un container special, la final firma de salubritate îl ridică. Dar nu așa, aruncat peste tot. Veți primi sancțiune, să știți, ne pare rău, dar așa ceva trebuia să știți că nu e voie. Iar noi nu credem că cineva de la salubritate v-a putut spune că puteți să aruncați aici gunoiul provenit din construcții. Dacă cineva v-a dat un astfel de sfat fie a greșit, fie a făcut-o în bătaie de joc. Dar mai degrabă credem că ne spuneți așa doar ca să aveți o scuză. Oricum, n-are nicio treabă una cu alta, dumneavoastră trebuia să fiți conștient că așa ceva nu se face. Ne pare rău, dar nu veți scăpa de sancțiune. Acum haideți să mergem la firmă, să vedem dacă cu recomandarea celor de-acolo ați venit să aruncați deșeurile aici”. „Nu, ei nu au nicio vină, nimeni nu mi-a zis, eu am venit aici de capul meu”, a răspuns bărbatul.

 

Primăverii - un „cartof” fierbinte

După plecarea unuia dintre inspectori cu respectivul domn surprins în flagrant că arunca deșeuri industriale pe marginea apei, am stat de vorbă cu Artur Ambruș.

„Din păcate, astfel de lucruri se tot întâmplă. Ne bucurăm când presa ne ajută, precum ați făcut și dumneavoastră azi, la fel ne bucurăm când există cetățeni responsabili care ne sună să ne anunțe că într-o zonă sau alta există cazuri asemănătoare celui de azi. Numai așa putem stopa acest fenomen. Domnul acesta va primi o amendă și poate data viitoare se va gândi de două ori când aruncă astfel de deșeuri industriale pe unde apucă. Aici, pe strada Primăverii, noi am mai surprins și în acest an, dar mai ales anul trecut și în 2019 și alți cetățeni care poluau. Din păcate, deși au fost puse containere aici, în urma anchetei jurnalistice făcute de dumneavoastră în ZVJ în 2018, unii cetățeni din zonă tot nu aruncă mizeriile în aceste containere, ci pe lângă ele, iar alții cu plasa direct lângă linia ferată sau pe marginea apei. Aici este o zonă pe care noi o monitorizăm, o zonă unde se întâmplă astfel de lucruri, cum mai sunt destule în Colonie, dar și pe Saturn în Aeroport și altele”, a declarat pentru ZVJ, Artur Ambruș.

 

O mică speranță

Finalul a fost simplu. Domnul în cauză a fost invitat la sediul poliției local, de către cei de la Mediu, pentru a da o declarație. Cum spunea Artur Ambruș, va urma amenda. Din păcate, aceste amenzi nu stopează decât foarte puțin fenomenul. Totul pornește de la educație și civilizație, de la cei șapte ani de-acasă, în primul rând. Aici, ca să schimbi mentalitatea unora e greu. Ce mi-a plăcut în acest caz este că bărbatul respectiv a recunoscut că a greșit și a spus că nu va mai face niciodată acest lucru. Asta denotă că la unii mai sunt șanse de îndreptare, mai sunt șanse să-și revină și să-și dea seama că orașul unde trăiești nu e cocina ta de gunoi. De aici și un mic licăr de speranță că se poate!

 

P.S. Nici n-am apucat să termin articolul și Artur Ambruș mi-a și trimis procesul-verbal cu amenda de 500 lei dată omului cu roaba. Semn că inspectorii de mediu s-au mișcat foarte repede. Bine ar fi să o țină tot așa!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter