20.04.2021,  16:21:34 | 0 comentarii | 434 vizualizari
Trista realitate a anului 2021 ambalată într-un document oficial ce va ajunge la Bruxelles (XI) / Ce își propune noua Strategie a Văii Jiului sub aspectul valorificării specificului local?
de Corneliu BRAN

Din punct vedere al patrimoniului cultural, este necesară acreditarea (acolo unde cazul), susținerea funcționării și punerea în valoare a muzeelor existente în Valea Jiului (Muzeul Mineritului, Muzeul I.D. Sârbu, Muzeul Mamei, Muzeul Salvatorului Minier, Muzeul Instalatorului, Muzeul Momârlanului etc.). Pe termen mediu, este nevoie de crearea unei rețele de spații muzeale în întreaga zonă a Văii Jiului, în special în cadrul fostelor situri industriale, care să pună în valoare istoria multi-etnică a zonei, precum și evoluția exploatărilor miniere și a dezvoltării economice a regiunii.
Dezvoltarea unor noi structuri de primire turistice cu funcțiuni de agrement va contribui substanțial la creșterea atractivității zonei. Un exemplu l-ar putea constitui crearea unui „Aqua Park” la Câmpu lui Neag, în măsura în care o analiză cost-beneficiu îi va confirma viabilitatea financiară. Amenajarea unor parcuri de aventuri tematice și a unor trasee de bob pe șină și de mocăniță vor avea, de asemenea, un puternic impact pentru dezvoltarea turistică a zonei.
Pentru consolidarea turismului pe timp de iarnă, se propune extinderea domeniului schiabil și a duratei sezonului de schi prin creșterea numărului de pârtii și de kilometri de pârtie existenți în zonele Straja, Parâng-Petroșani și Pasul Vâlcan (coordonată cu realizarea noilor PUZ-uri ale zonelor), prin conectarea zonelor schiabile din Straja și Pasul Vâlcan, prin realizarea de instalații și amenajări pentru producerea de zăpadă artificială și prin realizarea de noi instalații de transport pe cablu. Pentru folosirea infrastructurii specifice schiului pe întreaga durată a anului, se propunere amenajarea, pe același amplasament cu cel al unei din părți din domeniul schiabil din Valea Jiului, de trasee de mountain-bike, atât pentru adulți, cât și pentru copii. De asemenea, prin dezvoltarea infrastructurii de transport ecologic, se va realiza conectarea domeniului schiabil din Valea Jiului cu cele din Masivul Șureanu și Transalpina, ceea ce va determina creșterea numărului de turiști în zonă și a medie de înnoptări în unitățile de cazare locale.
Pentru susținerea investițiilor în infrastructura turistică, demersurilor, autoritățile locale, cu sprijinul Asociației „Valea Jiului”, vor întreprinde demersuri pentru clasificarea a cât mai multor UAT-uri și zone din Valea Jiului ca stațiuni turistice de interes național sau local. Printre altele, zona Șureanu (Munții Sebeșului) – Petrila, municipiul Uricani și zonele munții Vâlcan – Vulcan și Retezat – Aninoasa au potențialul de a fi clasificate ca stațiuni turistice de interes național sau local.

Sprijinirea și dezvoltarea turismului familial, cultural și școlar și consolidarea turismului activ
Pentru dezvoltarea turistică a zonei se impune creșterea și diversificarea ofertei de cazare, prin susținerea renovării unităților existente și prin construirea de noi unități de primire turistice cu funcțiuni de cazare turistică. Pentru transformarea zonei într-un atractivă pentru turismul familial, se impune sprijinirea înființării de pensiuni turistice cu funcțiuni de alimentație publică bazată pe produse locale. Pentru dezvoltarea turismului școlar, se impune sprijinirea renovării infrastructurii de tabere existentă (inclusiv a taberelor de schi de pe masivul Parâng) și a dezvoltării de noi facilități de cazare. Se impune implementarea și susținerea unui program extensiv de tabere școlare, derulate de-a lungul tuturor vacanțelor școlare anuale, operate atât de autoritățile statului, cât și de operatori privați. Taberele particulare „Viața” (din stațiunea Straja) și „Adeona” (implementate, printre altele, în munții Parâng și Vâlcan) pot constitui exemple de bune practici în acest sens.
Pe termen lung, urmare a dezvoltării susținute a ofertei de obiective, circuite, atracții turistice și de agrement, ca și a ofertei de evenimente cultural-sportive din Valea Jiului, se anticipează realizarea unei mari investiții hoteliere în zonă. Atragerea unui mare investitor va fi și o consecință a dezvoltării infrastructurii de transport menite să conecteze Valea Jiului de Domeniile schiabile Transalpina și Șureanu, dezvoltare ce va transforma Valea Jiului într-un hub de cazare zonal, deservind, din punct de vedere al structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică, atât propriile stațiuni turistice, cât și domeniile schiabile învecinate.
Pentru sprijinirea dezvoltării turismului activ, se va înființa un Program pentru renovarea și înființarea de noi structuri de primire turistice în zonele din arealul montan și submontan: spații de camping, cabane, refugii montane. În același timp, calendarul de evenimente sportive ce se desfășoară deja în zonă (schi, snowboard, alergare, ciclism, skateboard, longboard etc.) va fi consolidat și diversificat prin crearea de evenimente sportive dedicate familiei, copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități.
Pentru încurajarea turismului cultural, va fi elaborat un calendar predictibil și intens promovat de evenimente. Organizarea unui mare festival internațional de muzică în aer liber (zeci de mii de spectatori pe seară), urmând modelul festivalului „Electric Castle” de la Bonțida (Cluj), va mări notorietatea zonei. De asemenea, programarea unui festival muzical de dimensiuni medii (între 1.000 și 10.000 de spectatori pe seară), de tipul festivalului de jazz de la Gărâna (Caraș-Severin) sau al celui de blues de la Brezoi (Vâlcea), va contribui la creșterea atractivității regiunii. Similar, se va organiza un festival de film de dimensiuni medii (mii de spectatori zilnic), parțial indoor și parțial în aer liber, urmând modelul festivalului Lună Plină din Biertan (Sibiu). Se va avea în vedere și organizarea unui festival de teatru, coordonat de Teatrul Dramatic I.D. Sârbu din Petroșani Organizarea de apeluri anuale de proiecte va permite finanțarea unor rezidențe și tabere de creație dedicate artiștilor plastici, vizuali, scriitorilor, arhitecților, urbaniștilor.

Inițiative complementare, ce pot contribui la creșterea atractivității zonei
Realizarea unui brand turistic, coordonată de departamentul cu responsabilități în domeniul turismului din cadrul viitoarei Asociații Valea Jiului, va permite promovarea coerentă a regiunii, atât la nivel național, cât și internațional. Elaborarea unui plan de marketing al zonei va viza atât canalele clasice de comunicare, cât și pe cele online și va fi implementată prin implicarea activă a Centrelor Naționale de Informare și Promovare Turistică de la Petroșani și din stațiunea Straja (Lupeni). Întocmirea unui calendar coerent unitar a evenimentelor sportive și culturale va permite transformarea Văii Jiului într-o destinație atractivă de-a lungul întregului an, în acord cu unul dintre principalele obiective ale prezentei Strategii. Coordonarea calendarului de evenimente al Văii cu cel al zonelor turistice învecinate va conduce la creșterea numărului de turiști în zonă și la scăderea costului de organizare al evenimentelor. Includerea evenimentelor sportive în calendarul federațiilor și asociațiilor de profil, precum și promovarea evenimentelor culturale prin intermediul festivalurilor de profil cu renume organizate în România (TIFF, Gărâna Jazz Festival, Festivalul Național de Teatru etc.) va crește notorietatea zonei.
Crearea unui brand agroalimentar al Văii Jiului, complementar celui turistic, va facilita promovarea și comercializarea produselor locale, inclusiv prin soluții de e-commerce. Dezvoltarea unei rețele de distribuție va fi instrument esențial pentru sprijinirea fermierii, crescătorii de animale și producătorii locali de produse agroalimentare și meșteșugărești. În același timp, înființarea unui centru de colectare și procesare a laptelui, a unui abator și a unui centru de colectare, spălare și procesare primară de lână și piei va contribui la comercializarea produselor alimentare din zonă
Proprietarii structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și de alimentație publică, precum și organizatorii de evenimente cultural-sportive din zonă pot fi stimulați, prin scutiri de taxe sau alte instrumente financiare, să comercializeze produse agroalimentare și meșteșugărești din zonă, achiziționate fie direct de la producătorii locali, fie de la centrul de colectare și procesare a laptelui sau de la abatorul ce vor fi construite în zonă.
Înregistrarea în Catalogul Produselor Alimentare Certificate și obținerea etichetei de produs protejat la nivel european pentru produse alimentare din Valea Jiului vor reprezenta o confirmare la nivel continental a calității și unicității produselor locale”. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter