14.05.2021,  00:01:30 | 0 comentarii | 440 vizualizari
Marian Boboc vă prezintă: Liberalii lui Miocu în urmă cu 90 de ani (II)
Booking.com
de Marian BOBOC

Face atent pe cetăţeni ca în ziua votării să bage bine de seamă pe cine votează pentru că: greşeala cea de-a doua e mult mai gravă şi se pedepseşte mult mai aspru ca cea dintâiu. În timpul vorbirii a fost viu aplaudat de mulţime. A îndemnat şi a dat sfaturi ţăranilor şi muncitorilor cum să sprijinească clubul şi cum să se devoteze partidului naţional-liberal.

Al doilea a vorbit ţăranul Nicolae Moruşi, care, în cuvinte simple, dar plastice, a arătat greutăţile ce apasă azi pe umerii tuturor, şi a însemnat ca toată lumea să voteze Gh. Tătărescu.

Al treilea a luat cuvântul muncitorul Bolunduţ; al patrulea, înv. dir. Gh. Cirip; al cincilea, Nicolae Preda-Buligă, iar al şaselea a vorbit dl. Dr. I. Nasta de la Hunedoara. D-sa, în cuvinte vehemente, a făcut un aspru rechizitoriu regimului gonit de la putere şi a arătat necesitatea de ordin naţional şi patriotic de a vota toţi cetăţenii conştienţi cu guvernul M.S. Regele Carol, în fruntea căruia se află marele nostru învăţat Nicolae Iorga, şi care în alegerile generale de acum merge împreună cu partidul naţional liberal.

Ultimul a vorbit dl. Tănăsescu de la Haţeg, care, de asemenea, a arătat care este ritmul vremii, făcând apel pentru unire şi disciplină. S-a strigat de mai multe ori: Trăiască Duca! Trăiască Tătărescu!”.

 

Miocu revine la primărie

 

În urma schimbărilor politice petrecute la nivel naţional, Ion Niciu, fostul primar al Petroşaniului, îşi prezintă demisia. Conform presei locale, Niciu şi ceilalţi primari din Valea Jiului ar fi trebuit să demisioneze mai demult, dar au tot tergiversat până într-o zi: „Dar ziua de 15 mai le fu fatală. Vorbim de cei din Valea Jiului, cu demisiile pregătite din timp de către cei mai pricepuţi dintre toţi, căci trebuie ştiut că nu toţi primarii ştiau cum se scrie o demisie, au aşteptat vizita prefectului delegat, d-l dr. Bejan, în faţa căruia cu umilinţă s-au plecat. D-l Niciu, pocăit în ultimele douăzecişipatru de ore, nici n-a avut curajul civic să înfrunte o întrevedere cu Prefectul Judeţului. Fostul primar înmânase încă din seara zilei de 14 V a.c. demisia sa d-lui Dr. R. Miocu, consilier comunal, actualul preşedinte al Comisiei interimare. Pe acest drum, dl. Niciu a fost urmat de ajutoarele D-sale, dr. M. Brigner şi H. Balmoş”.

În locul lui Ion Niciu este numit Romulus Miocu, care face primul „şut” ca primar la 18 mai. Astfel, dr. Romulus Miocu revine în fruntea primăriei după o absenţă de 2 ani şi 3 luni.

După consumarea alegerilor, Miocu îşi ia în serios mandatul de primar, punând pe liber o seamă de funcţionari şi angajaţi ai Primăriei Petroşani devotaţi fostului regim PNŢ: Iosif Receanu, Nicolae Palade, Nicolae Popovici, Ion Bodrog,  Gavril Butuza, Dumitru Gheza (îngrijitor la Căminul muncitoresc) şi Gheorghe Balasu (îngrijitor la Azilul de bătrâni).   

 

Alegerile parlamentare din iunie 1931

 

PNL sub umbrela Uniunii Naţionale

Pe fondul agravării tot mai accentuate a situaţiei economice a ţării, în iunie 1931 au loc alegeri generale. PNL participă la aceste alegeri făcând parte din Uniunea Naţională, în fruntea căreia se afla Nicolae Iorga. De reţinut (nu neapărat şi de aplicat în zilele noastre…) semnul electoral al Uniunii Naţionale: „un dublu pătrat, adică fereastra puşcăriei pe unde vor fi aruncaţi toţi aceia care v-au jefuit şi sărăcit până acum”.

La 7 mai se constituie la Deva organizaţia judeţeană a Uniunii Naţionale. Candidaţii Uniunii Naţionale pentru judeţul Hunedoara sunt: Dr. Ştefan Meteş, prof. De. Secărea, Ion Vulcu, Dr. S. Moşoligo, Dr. Mihuţ, Vlasopol, Dr. Sulică şi Rusu  (la Cameră); preot Ioan Moţa, Niculescu-Ritz şi prof. Stanciu (la Senat); preotul N. Duma la Colegiul consiliilor comunale.

(va urma)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter