20.05.2021,  21:47:39 | 0 comentarii | 383 vizualizari
Din volumul în lucru „Viața în coloniile miniere ale Văii Jiului” / MEZEI - SPAIMA COLONIILOR „SUB ACOPERIRE”
de Marian BOBOC

Am pornit de ceva timp la scrierea unei cărți despre viața în coloniile miniere ale Văii Jiului. Până să-i pun punct vă voi oferi, din când în când, câte un fragment din volumul aflat în lucru.

Viața în coloniile miniere ale Văii Jiului are farmecul său. Însă, după cum veți vedea, și o anumită doză de risc. Viața în coloniile miniere are personajele sale pline de pitoresc, dar după ce veți citi mai la vale, și de agresivitate.

Povestea se petrece în urmă cu mai bine de 100 de ani la Petroșani. Uniunea muncitorilor mineri și topitori din Ardeal și Banat - Grupa Petroșani strânge la un loc mai multe declarații ale membrilor săi referitoare la comportamentul unui anumit Ioan Mezei. Așa se face că la 29 septembrie 1920 Inspectoratul General al Minelor de Cărbuni din Valea Jiului află că reclamatul, un anume Mezei, angajat la Mina Vest din Petroșani și locuitor al străzii Roca, este un fel de „spaima coloniilor”, nu doar protejat, ci și folosit, „sub acoperire”, de armată.

 

Pălmuit pentru deținere de armă

„În luna mai 24 anul curent am fost atacat de Ioan Mezei cu motivul că am armă și m-a pălmuit, după aceea m-a dus la comenduirea Pieții, de unde am fost deținut și au venit cu soldați la localul meu de au căutat arme, din care s-a dovedit că nici un fel de armă nu s-a găsit, și de atunci tot mereu mă atacă cu astfel de cuvinte” (Ștefan Paluvegi, str. Sziv nr. 20)

 

Ajent secret cu revolver și sabie

„În luna august, la 23 anul curent, venind de la plătirea salariului către casa Ioan Mezei, s-a luat după mine și a tot strigat să stau. Eu atunci nu am vrut să stau, căci am știut că de cine am noroc. Atunci Mezei a fugit după mine și m-a ajuns și a început cu forța a mă căuta prin buzunare. Eu atunci l-am întrebat că ce are cu mine și pentru ce mă atacă pe stradă. El mi-a răspuns că e ajent secret și are revolver și sabie. El este împutenicit cu astfel de serviciu. Zice ele că a primit de la D-l Colonel 10.000 lei, ca să aibă din ce trăi până se ocupă cu astfel de serviciu (Andron Toma, Str. Aradi nr. 36)

 

I-a răsturnat corfa cu alimente

„În luna august anul curent venind de la piață cu un coș plin de alimente, venind pe stradă, m-a ajuns Ioan Mezei cu un soldat. Mi-au răsturnat corfa cu alimentele pe stradă. Atunci eu l-am întrebat dacă lucrul acesta e serios sau glumește, atunci soldatul mi-a răspuns să-l las în pace că e beat și că e nerod”. (Mihail Micita, strada vago hid, nr. 226, Petroșani)

 

Acuze false

„În luna iulie am fost atacat de Ioan Mezei că am arme și m-a provocat. După ce mi-au cercetat soldații locuința, s-a dovedit că nu e adevărat”. (Ștefan Bota, nr. 33, Petroșani)

 

Atacată fără motiv

„În luna septembrie, 24, am fost atacată de Ioan Mezei, care a vrut cu forța să mă dețină și să mă ducă la poliție, fără nici un motiv. A fost de față femeia lui Ștefan Roșca și femeia lui Antal Bredan”. (Femeia lui Ștefan Imbrișca, str. Vadas nr. 3)

 

Detectivul Mezei

„Luna curentă 5, venind de la piață, pe strada Bisericii, m-am întâlnit cu Ioan Mezei, care m-a atacat și mi-a zis că cum îndrăznesc a circula pe stradă fără legitimație. Eu atunci i-am spus că pentru ce îmi trebuie legitimație, pentru că eu sunt de aici din Petroșani. El atunci m-a înjurat și mi-a spus că mă deține și că e detectiv și abia am scăpat de el”. (György Seres, Strada Roca, nr. 40, Petroșani)

 

Înjurat la un deți de rachie

„Eu sunt om bătrân și venind de la lucru am intrat în cârciuma lui Imling Antal ca să beau un deți de rachie. A venit Ioan Mezei și a început să se certe cu mine și m-a înjurat. Văzându-l Széci Denessi și Gheorghe Filip l-au ocărât, că nu e rușine să se certe cu un om bătrân și numai așa am putut scăpa de el. (Janos Sedar, str. Vedas, nr. 13)

 

O anchetă…

Inspectoratul minier ordonă societății miniere o anchetă. Nu știm acrea au fost rezultatele ei. Cert e că, la un moment dat, Mezei dispare din peisajul birocratic. Să fi fost relocat „ajentul secret” Mezei  în altă misiune?


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter