24.05.2021,  23:37:48 | 0 comentarii | 899 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Primim la redacție / ​​​​​​​Reclamantul și martorii
de Diana Popescu

Corupția ce a cuprins România este cel mai important subiect de interes public. Este inadmisibil ca în numele dreptului la imaginea unei persoane să refuzi dreptul publicului de a fi informat cu privire la teme de interes public, mai ales atunci când personajul este subiectul unor fapte de corupție.

 

Sub masca funcționarului public, împopoțonați cu funcții, lacomi și perfizi, corupții ne sfidează drepturile, calcă în picioare principiile democratice și crezându-se intangibili provoacă adevărate găuri în bugetul statului.

Remunerați regește, într-o țară în care sărăcia și-a făcut sălaș, numiți în funcții de către politicieni corupți, la rândul lor devin lacomi după averi și huzur, rămânând „orbi” la doleanțele bietului contribuabil. Sfidători, obraznici, urmărindu-și interesele personale, corupții trebuie să-și afle locul în fața justiției.

Manifestările isterice cu care reacționează făptuitorii vizați nu mă împiedică să uzez de dreptul meu constituțional de a primii și difuza informații publicului cititor. Numai prin mediatizarea excesivă a tuturor detaliilor din cazurile de corupție, publicul poate înțelege cât de periculoși sunt cei acuzați și cum pot ca pe viitor să nu le mai acorde încredere.

Pentru a-și conserva privilegiile, unii funcționari publici acționează în instanță pe cei care-i critică în presă, având pretenția de a li se oferi sume importante de bani. Într-o lume civilizată nicio instanță nu își permite să ofere despăgubiri unor funcționari publici, pentru că ai îndrăznit să faci publice dezvăluiri ce frizează ilegalitatea și imoralitatea acestora. Motivul este foarte simplu, atunci când ești o persoană publică, plătită din bani publici, trebuie să accepți și faptul de a fi criticat.

AJOFM Hunedoara s-a aflat nouă ani sub conducerea lui Iorgovan Velichi, timp în care acesta devine „magnetul” fenomenului infracțional din instituție, aspect confirmat prin trimiterea sa în judecată de către procurori, în mai 2014, fiind acuzat pentru comiterea infracţiunii conflict de interese. Tot în 2014, decembrie, din nou, același Iorgovan Velichi este suspectat de mai multe infracţiuni: conflict de interese, abuz în serviciu, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, infracțiuni peste care s-a trecut ușor cu vederea.

Dezamăgit în așteptările sale de a ajunge în locul șefului său, Bercea Valentin, în 2014, pe când era funcționar public la AJOFM Hunedoara, formulează și depune la Tribunalul Hunedoara o acţiune civilă împotriva mea, pentru faptul că am publicat articole despre comiterea de fapte ilegale ale unor funcţionari din agenție printre care se afla și el.

Deși, decizia de publicare a articolelor a fost luată de către conducerile publicațiilor, este interesant faptul că reclamantul a înțeles să nu le cheme în judecată, probabil, motivat de ideea că odată demarată vreo acțiune judiciară împotriva acestora, ar putea face subiectul unor cercetări mai amănunțite din partea jurnaliștilor de investigații.

Nu am să plictisesc cititorul cu fazele desfășurării întregului proces, ci am să mă refer doar la interogatoriului luat reclamantului, cât și la audierea martorilor propuși de reclamant. Interogatoriul luat reclamantului a scos în evidenţă că nici după momentul sesizării instanţei de judecată, acesta nu a fost în stare să arate ce anume din articolele indicate în acţiunea formulată erau în măsură să aducă atingere drepturilor personale (reputaţie, onoare, demnitate etc.)

Pentru a ieşi din încurcătură, reclamantul uzează şi de proba testimonială solicitând pentru audieri doi martori.

Unul dintre cei doi martori audiați este bun prieten cu reclamantul. Nici el nu a fost în măsură, prin declaraţia dată, să demonstreze vreun prejudiciu adus reclamantului, în afară de  „schimbarea la faţă”  în momentul când s-au întâlnit şi a fost deschis subiectul despre un articol publicat în 2014, articol despre care „am aflat prin telefon de la sora mea, cea care a citit articolul” spune martorul care mai amintește că sora sa îl cunoaşte bine pe reclamant din controalele pe care le făcea firmei acesteia „cu corectitudine”, considerent în baza căruia pune la îndoială veridicitatea celor scrise în articol. Dar, tot acesta, într-un moment de sinceritate, declara că dacă articolele în speţă sunt reale atunci ele trebuiau publicate, fiind de interes public. Nu pot să uit momentul de ghidușie, care a stârnit râsul celor aflați în sala de ședință, al martorului când povestea despre „schimbarea la față” a reclamantului.

Cel mai important și interesant martor solicitat de către reclamant, pentru audieri, a fost tânărul Pinte Laurențiu. Prin depoziția sa în fața instanței de judecată, nici el nu a fost în stare să arate ce anume din articolele încriminate a fost în măsură să lezeze drepturile personale ale reclamantului, fiind un martor care a declarat că a luat la cunoştinţă despre conţinutul articolelor publicate în anul 2012, într-o şedinţă de analiză a mass-media la instituţia unde lucra.

În urma jurământului depus cu mâna pe Biblie, acest martor a avut mare curaj să mintă pentru a scoate reclamantul din încurcătură. Mărturia acestuia s-a conturat foarte repede a fi mincinoasă și prin faptul că părea să fi uitat ce îl învățase reclamantul să declare. Asta pentru că în anul 2012 nu au apărut în presă nici un articol cu referire la reclamant. Cine credeți că este acest martor? Ei, dacă nu știți, vă spun eu ! Martorul este fiul managerului unui proiect derulat, prin programul POSDRU, de către AJOFM Hunedoara în parteneriat cu Asociaţia Calificare, Specializare şi Perfecţionare Petroșani condusă de către sora reclamantului, asociație de la care tatăl martorului împreună cu reclamantul se înfruptau cu venituri bănești. Încrengături, nu glumă !

Oare cât de mulțumit este tatăl, Pinte Cornel, de bravura fiului său Pinte Laurențiu? Nu pot interveni mai mult în educația acestui tânăr, primită de la părinții săi, decât să-i spun că nu e bine ce a făcut sub jurământul depus cu mâna pe Biblie.

 

Cele prezentate în acest articol reflectă o parte din tentaculelor „caracatiței” de la AJOFM Hunedoara ce frauda fonduri europene în perioada când instituția se afla sub bagheta lui Iorgovan Velichi, subiect pe care îl voi aborda întru-un viitor articol. 

Petre LUNGOCI

 

NOTA REDACȚIEI

Întrucât în articolul primit la redacție se face referire și la câteva persoane, în spiritul deontologiei jurnalistice, respectului față de adevăr și principiului de a asculta și partea cealaltă, redacția „Ziarul Văii Jiului” își exprimă  disponibilitatea de a publica și punctul de vedere al acestora, dacă aceste persoane consideră oportun exprimarea unui punct de vedere. După care, redacția va pune punct acestui subiect. „Ziarul Văii Jiului” nu dorește decât corecta informare a cititorilor, nu întreținerea în paginile sale a unei atmosfere polemice și a unui climat conflictual între cetățeni.


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter