02.06.2021,  18:42:24 | 0 comentarii | 746 vizualizari GALERIE:     FOTO    
IOAN DAN BĂLAN LA 70 DE ANI
de Ziarul Vaii Jiului

Scriitorul Ioan Dan Bălan, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara, care la 30 mai 2021  a sărbătorit împlinirea a 70 de ani, a lansat  cu prilejul acesta următoarele cărți:

1. Pro Logos. De Înălțarea Vieții, o carte de poeme , apărută la Editura Universitas din Petroșani, mai 2021, continuă seria de poeme din Pro Logos. Poeme apărută în anul 2020, la Editura Universitas din Petroșani, care este prezentată în prefață astfel:  „Cu fiecare carte, poezia lui Ioan Dan Bălan urcă trepte de spiritualizare, cum dovedeşte şi această carte, PRO LOGOS, cea  mai profundă şi cea mai unitară ca mesaj poetic dintre cărţile sale de poezie de până acum.

Mizând pe mari simboluri, textul poetic creează largi  reverberări poetice, cu conotaţii filozofice,  spiritual-religioase şi mitologice. 

Peştera, simbol central, devine un centrum mundi la care se raportează atât lumea spiritualizată, simbolizată de Sihastru şi de Poet, cât şi lumea profană, care aspiră la spiritualizare. Ea este locul retragerii Poetului din cetate, în tăcerea care-i oferă atât înţelegerea propriului sine şi a lumii, cât şi limpezimea spiritului, pentru a desluşi mai clar stelele Cerului şi îngerii Înaltului, pentru a vedea aievea visele şi gândurile. În raport cu Peştera, Poetul şi Sihastrul se suprapun.

În decodarea simbolului Peşterii, trimiterea e mai întâi la alegoria peşterii lui Platon, în care defilează umbrele ideilor divine, a căror logică e înţeleasă doar de Poet şi de Sihastru, care însumează atributele filozofului.

Dar Peştera este în acelaşi timp şi „Peştera naşterii”, trimiţând la mitul biblic al naşterii lui Iisus în ieslea din peşteră. Este momentul care va restructura spiritualitatea (…)

Poetul având un rol esenţial, prin lucrarea asupra cuvântului, în reînnoirea lumii, Pro Logos echivalează cu o memorabilă artă poetică.

În acelaşi timp, subliniind ca singură cale de salvare a omenirii cotropită de rău întoarcerea spre spiritualitate, mijlocită de cuvânt, Ioan Dan Bălan oferă prin Pro Logos nu atât un model idilic de renaştere a lumii oamenilor, cât o adevărată cale soteriologică, ceea ce face poemul citabil şi memorabil. O puternică viziune poetică, ce are toate atuurile să străbată timpuri şi hotare.” ( E.B.)

2. Semnul Kogayon. Vol. 2,  Muntele Dragostei, carte apărută la Editura Universitas din Petroșani, mai 2021, continuă seria de proze scurte  din volumul Semnul Kogayon. Proză scurtă, carte apărută la Editura Universitas din Petroșani, 2020. Aria de inspirație a acestor două volume este zona momârlănească, o zonă cu tradiții puternic păstrate, cu oameni viguroși, dârji și energici, cu patimi aprinse, o zonă cu locuri de mare frumusețe. Volumul al doilea cuprinde atât proze noi, cât și proze selectate tematic din volume anterioare, caracterizate prin măiestrie în structurarea materialului epic și în caracterizarea personajelor. În prozele lui Ioan Dan Bălan realul autohton se împletește cu straturi de mit și legendă, conform spiritualității complexe a locuitorilor acestor locuri: „Se spune între cei vârstnici și înțelepți, care sfidează trecerea timpului și poartă în sânge, lângă lumină, focul cel rămas de la Zamolxe, focul daco-geților care nu s-au temut, nu se tem nici astăzi, nu se vor teme de moarte veșnic, că la masa mare, primitoare și îmbelșugată a Zeului s-ar fi adunat petrecăreața și zburdalnica Flora, care o ținea din sărbătoare în sărbătoare cât erau flori sub soare, și Iana Sânziana, care avea grijă de viața celor care urcau cu animalele la munte, pentru pășunatul de obște, din primăvară până în toamnă. (…) Cu energii proaspete, și de la zâne, muntenii ciobani și oaspeții lor legau joc și petrecere de răsunau hotarele, unde veștile bune dintre ei erau dintotdeauna așteptate de tot neamul…”

 Autorul stăpânește cu măiestrie atât arta dialogului, cât și pe cea a narațiunii, construind proze captivante, cu un stil deosebit.

3. Volumul Poezii alese, apărut de asemenea la Editura Universitas, mai 2021,  Petroșani, este un volum „de suflet”. Inițiativa apariției acestui volum aniversar îi aparține lui Gheorghe Bogdan Urdea, Radu Dacian Chința. Marius Nicolae Heljiu a sprijinit apariția cărții. Volumul este bogat și sugestiv ilustrat de Radu Dacian Chința și cuprinde, în intenția și selecția Elisabetei Bogățan, unele din cele mai frumoase poezii din volumele anterioare, pe o gamă largă de tematici, de la poezia de dragoste („Te aștept aici, să te închei la trup / cu nasturi vii din ochii largi de lup / prin fiara mea, în rugă neștiută / să-ți cos pornirea-n vrajă și cucută / din fir să pot tristețile să-mi rup / și-n vârf de ac nădejdea să-mi întrup”) la cea de aspirație spirituală, („Iată, m-am apropiat de tine, Doamne, / tu privești prin mine, încă / nu-mi auzi ruga de a mă prinde / în privirea ta, de a fi în ea”), contribuind la conturarea mai pregnantă a profilului de poet al lui Ioan Dan Bălan.

Actuala suită de volume lansate dovedește încă o dată fervoarea trăirii lui Ioan Dan Bălan întru artă, literatură, constituind în același timp dovada cizelării necontenite a stilului său inconfundabil.

Elisabeta BOGĂȚAN


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter