07.06.2021,  00:21:34 | 0 comentarii | 182 vizualizari
Marian Boboc vă prezintă: La Palatul Cultural Lupeni, în urmă cu 70 de ani
de Marian BOBOC

TEATRUL DE ESTRADĂ BUCUREŞTI

Teatrul de Stat de Estradă Bucureşti este continuatorul celebrei companii „Cărăbuş” şi apoi a Ansamblului de Estradă. La 8 ianuarie 1951 Teatrul de Estradă începe un turneu în Valea Jiului, actorii bucureşteni jucând şi pe scena Palatului Cultural din Lupeni

 

27 DE ANI DE LA MOARTEA LUI V.I. LENIN

În toate localităţile Văii Jiului au loc la 21 ianuarie adunări comemorative cu prilejul a 21 de ani de la moartea „marelui învăţător şi dascăl al proletariatului”, Vladimir Ilici Stalin.

La Palatul Cultural Lupeni, Mihai Pop, preşedintele Sindicatului Minier Lupeni, evocă, în faţa a peste 300 de participanţi, personalitatea celui comemorat.

 

LANSAREA NUVELEI „ACASĂ”

Când pune piciorul în Valea Jiului, în februarie 1950, scriitorul Nicolae Jianu (pseudonimul lui Nicolae Popescu) păşise în al 35-lea an al existenţei sale, fiind autorul a trei cărţi: „Ucenicul Năsturaş descoperă viaţa” (nuvelă apărută în 1949), „Viforul” (roman, 1950) şi „Acasă” (nuvelă, 1951). În afară de acestea, Nicolae Jianu are la activ o experienţă jurnalistică de invidiat. Până atunci a colaborat sau a fost redactor la prestigioase reviste şi ziare, cum ar fi „Adevărul literar şi artistic” (unde debutează cu poezie în 1936), „Gândirea”, „Curentul” (al cărui redactor a fost 5 ani, între 1939 şi 1944) şi „Flacăra” (redactor între 1948 şi 1950).

Nefiind în anul 1951 împământenit termenul de „lansare”, Nicolae Jianu participă la 12 februarie la Palatul Cultural la o „consfătuire cu cititorii nuvelei sale, Acasă”. Fiind vorba de o naraţiune propagandistică, cartea era numai bună de lansat în acele timpuri… Pardon, de „consfătuit”…

 

CONSFĂTUIRE ŞI CONCERT DE ESTRADĂ AL ORCHESTRELOR RADIOULUI

 

Cu câteva zile înainte, „Steagul Roşu” anunţă în mai multe ediţii un eveniment antamat să se întâmple la Palatul Cultural: „COMITETUL DE RADIO/ de pe lângă/ CONSILIUL DE MINIŞTRI AL  R.P.R./ organizează o/ CONSFĂTUIRE/ cu ascultătorii din Lupeni/ în vederea îmbunătăţirii programelor de radio/ Consfătuirea va avea loc în ziua de Duminică, 4 martie 1951 în sala Palatului Cultural, fiind urmată de un/ CONCERT DE ESTRADĂ/ dat de soliştii şi orchestrele: populară şi de estradă ale Comitetului de Radio”. Din păcate, organul Comitetului Raional P.M.R. Valea Jiului şi al Sfatului Popular Raional nu a mai consemnat şi desfăşurarea evenimentului.

 

DISCURS SINDICAL

 

„În întreaga Valea Jiului, oamenii muncii au sărbătorit cu mult entuziasm ziua de 6 martie, cea de-a şasea aniversare a loviturii hotărâtoare pe care clasa muncitoare condusă de Partid a dat-o duşmanilor poporului nostru - burghezia şi moşierimea”, scrie „Steagul Roşu”. Multă cereală roșie va curge în presa comunistă din cadavrele dușamanilor tovarășilor comuniști: burghezia și moșierimea…

La Lupeni adunarea festivă are loc la Palatul Cultural. Mihai Pop, preşedintele Sindicatului Minier din localitate, vorbește în faţa a „numeroşi mineri” despre însemnătatea acestei zile. Înfierându-i, desigur, „cu mânie proletară”, pe burghezi și pe moșieri.  

 

ADUNARE PENTRU CONFERINŢA EUROPEANĂ A MUNCITORILOR

La 22 martie 1951 „Steagul Roşu” consemnează o adunare ţinută la Palatul Cultural Lupeni: „Peste 650 mineri, muncitori de la preparaţie, de la atelierul de grup, de la Filatura Lupeni şi de la alte întreprinderi, gospodine şi tineri din Lupeni, au luat parte la marele meeting care a avut loc marţi după amiază, în Sala Palatului Cultural, în cadrul căruia oamenii muncii au manifestat energic împotriva remilitarizării Germaniei Occidentale. La masa prezidiului au luat loc tovarăşii Pop Mihai, preşedintele Sindicatului Minier Lupeni, minerii fruntaşi Tomoioagă Ştefan, Damian Ioan şi alţii. Cu acest prilej, a luat cuvântul tovarăşul Rădulescu Anghel, activist al Uniunii Mine-Petrol-Gazmetan, care a vorbit despre pericolul reînarmării Germaniei Occidentale. Imperialiştii americani şi englezi - a arătat vorbitorul - nu se dau înapoi de la nici o ticăloşie în realizarea planurilor de dezlănţuire a unui nou şi sângeros măcel mondial, prin care speră să subjuge întreaga omenire. În acest scop, imperialiştii americani şi englezi reînarmează cu repeziciune rămăşiţele odioase ale armatei hitleriste în Germania Occidentală, cu ajutorul căreia se pregătesc să atace lagărul păcii şi socialismului, în frunte cu Uniunea Sovietică. Planurile ticăloase ale imperialiştilor de dezlănţuire a unui nou război se izbesc ca de un zid de netrecut de voinţa fermă a popoarelor de a apăra pacea. Împotriva remilitarizării Germaniei Occidentale se ridică cu energie popoarele lumii, care au avut de suferit de pe urma ultimului război mondial, dezlănţuit de hoardele hitleriste. Una dintre cele mai puternice acţiuni de zădărnicire a acestei acţiuni criminale este Conferinţa europeană a muncitorilor împotriva remilitarizării Germaniei Occidentale, care va avea loc în curând la Berlin. Această conferinţă, la care vor participa reprezentanţi ai muncitorilor din ţările Europei, va demonstra tăria cu care cei ce muncesc luptă împotriva reînarmării rămăşiţelor armatei hitleriste. Oamenii muncii din Lupeni au votat în unanimitate trimiterea unei delegaţii, care participând la Conferinţa europeană a muncitorilor împotriva remilitarizării Germaniei Occidentale, să exprime în numele lor şi al poporului muncitor din întreaga ţară voinţa neclintită de luptă împotriva remilitarizării rămăşiţelor odioasei armate hitleriste”. Înalte teme ataca neliniștita clasă muncitoare în 1951…


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter