07.06.2021,  22:23:17 | 0 comentarii | 156 vizualizari
Marian Boboc vă prezintă: ​​​​​​​La Palatul Cultural Lupeni, în urmă cu 70 de ani (II)
de Marian BOBOC

UN SFERT DE VEAC DE COR MINERESC

La 24 martie 1951 Corul Minerilor din Lupeni sărbătoreşte împlinirea unui sfert de veac de la înfiinţarea sa. La momentul aniversar, găzduit de Palatul Cultural, participă şi corurile sindicatelor de la minele Aninoasa şi Petrila.

Din „Steagul Roşu” aflăm amănunte despre istoricul corului: „(…) au luat parte reprezentanţi ai organizaţiilor de partid şi de masse şi un mare număr de mineri, muncitori şi elevi din localitate. În cuvântul de deschidere, s-a trecut în revistă activitatea corului pusă în slujba ridicării nivelului cultural al minerilor. Acest cor a luat fiinţă în 1926, însă activitatea sa a fost interzisă de regimul burghezo-moşieresc în anul 1929, după greva minerilor din Lupeni. În 1939 corul şi-a reluat activitatea, însă şi de data aceasta pentru o scurtă durată. Din ordinul guvernului antonescian, în 1940, corul minier care, prin repertoriul său, ducea mai departe tradiţia de luptă a minerilor împotriva exploatării capitaliste, a fost interzis. Abia după 23 august 1944, când ţara noastră a fost eliberată de către glorioasele Armate Sovietice, corul minier din Lupeni şi-a reînceput activitatea, reuşind să se claseze printre primele coruri muncitoreşti din Valea Jiului. În 1949 participă la concursul pe ţară organizat de C.G.M. (Confederaţia Generală a Muncii - n.a.). La concursul corurilor muncitoreşti din anul trecut a luat premiul I pe judeţ. Corul e format din mineri şi muncitori de la suprafaţă. Numeroşi membri ai corului activează chiar de la data înfiinţării lui. Printre aceştia sunt minieri ca tov. Kiss Francisc, Pintea I. - decorat cu Medalia Muncii, Bidea Gheorghe, Haidu Gavrilă, Demeter Ventzel, Kun Ştefan şi alţii”.

Amintim câteva dintre cântecele executate de corul minerilor din Lupeni la ceas de sărbătoare: „Minerii”, „Pornim să zidim”, „Cântec haiducesc de pe Volga”.

Aniversarea se încheie cu o „masă comună” oferită de Sindicatul Minier Lupeni.

 

RETRAGERE CU TORŢE LA „SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A TINERETULUI DEMOCRAT”

Între 21 şi 28 martie în România se desfăşoară „Săptămâna Mondială a Tineretului Democrat”.

Cu prilejul închiderii acestei acţiuni cultural-sportive-propagandistice la Petroşani şi Lupeni au loc mitinguri. La mitingul de la Lupeni participă peste 700 de ostaşi, mineri, elevi ai Şcolii Tehnice de Cărbune, muncitori de la atelierul de grup şi de la Filatură, mineri. Ludovic Almaşan, secretarul Comitetului orăşenesc U.T.M., cuvântează despre importanţa evenimentului încheiat. La finalul mitingului are loc retragerea cu torţe.

 

„SCÂNTEIA TINERETULUI” LA LUPENI

La 5 noiembrie 1944 apare la Bucureşti „Scânteii Tineretului”, iar din 1949 - seria a II-a. Ziarul este un „organ” editat de Uniunea Tineretului Muncitor apoi de Uniunea Tineretului Comunist.

La 8 aprilie 1951 are loc la Palatul Cultural o întâlnire a redacţiei „Scânteii Tineretului” cu cititorii lupeneni. Participă militari, elevi şi eleve de la Şcoala Tehnică de Cărbune, muncitori, mineri. Din partea cotidianului bucureştean e prezent Mânzu Radian, redactor responsabil adjunct.

Conform „Steagului Roşu” consfătuirea „a avut ca scop întărirea legăturii ziarului cu cititorii din Lupeni, analizarea lipsurilor ziarului şi antrenarea unui număr cât mai mare de corespondenţi - şi în special din rândul tinerilor mineri -, care să scrie ziarului despre succesele şi lipsurile lor de muncă. Din discuţiile care au avut loc au fost subliniate importante succese şi au fost sesizate o serie de lipsuri pe care Scânteia Tineretului le-a avut în ceea ce priveşte oglindirea vieţii şi muncii tinerilor mineri din Valea Jiului. Între numeroasele propuneri venite din partea tinerilor, se numără şi aceea de a se publica pagini speciale închinate luptei şi muncii tinerilor mineri din Valea Jiului, care să le fie un preţios îndreptar în munca lor de zi cu zi. După consfătuire a urmat un program artistic”.

La câteva luni de la această întrunire, apare la Petroşani săptămânalul „Tânărul miner” - Ediţie pentru Valea Jiului a „Scânteii Tineretului”. Ultima ediţie a acestei publicaţii vede lumina tiparului la 27 februarie 1953. De la 6 martie va ieşi pe piaţă, prin fuzionarea publicaţiilor „Tânărul miner” şi „Tânărul metalurgist”, „Tânărul muncitor” - organ al Comitetului Regional UTM Hunedoara.


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter