08.06.2021,  21:21:34 | 0 comentarii | 1049 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Arbitrii lui „Don Corleone”
de Loredana JUGLEA

Petru Spărios, tăticul multor arbitri din județul Hunedoara, a vorbit pentru „Ziarul Văii Jiului” despre pandemie și „fluierași”.

 

Careul de ași

„În pandemie jocurile s-au desfășurat fără spectatori! Nu au fost constatate prea multe erori în arbitrajul hunedorean. Din momentul când am predat frâiele arbitrajului hunedorean, am continuat să stau aproape de arbitri, de cei care au fost școliți de mine și am satisfacția că 4 arbitri, cum i-am numit eu careul de ași, au urmat cursul Cavalerii viitorului, organizat de CCA, au fost delegați la jocuri de Liga 3 cu observatori din partea CCA. Toți arbitrii au fost apreciați cu calificative foarte bune. Este vorba de: Raul Bădărău, Cătălin Blîndu, Leopold Herczeg și Andrei Fodor.

Liderul arbitrilor la nivel de județ este elevul meu în vârstă de 21 ani, Raul Bădărău, care a promovat în lotul național de arbitri liga 3, fiind clasat pe locul 1 pe țară la concursul inițiat de CCA, for care a scos la concurs doar 3 locuri pentru categoria arbitri. Din punct de vedere al fotbalului oficial, am predat ștafeta mai tinerilor conducători Cristi Petrean și Cosmin Danciu, dar sunt încă aproape de elevii mei cu sfaturi, merg cu ei la meciuri, deci sunt aproape de ei în continuare”, spune cu mândrie cel alintat de elevii săi, „Don Corleone”.

Petru Spărios este profesor la Școala Postliceală Sanitară Hunedoara.

Cât privește nivelul fotbalului din județ, Petru Spărios a fost corect în punctul de vedere exprimat. „Nivelul fotbalului din județ nu este deosebit de fotbalul de la nivel național. O notă în plus ar fi aceea că vreau să-l felicit pe Cristi Petrean, care a reușit chiar și în situație de pandemie, să continue competiția la nivel de Liga 4 . AJF are o conducere tânără și se preocupă permanent cu promovarea tinerilor în fotbal începând cu campionate de copii și continuând cu juniori de toate categoriile A, B, C și juniori republicani! Forul județean este pe mâini bune și merge foarte bine„.

 

39 de ani în slujba fotbalului,

din care 25 de ani petrecuţi ca observator, Petru Spărios a descoperit şi a format numeroşi arbitri, printre care şi pe cunoscutul Denis Haidiner, fost prim divizionar.

„Personalitatea arbitrului de fotbal este un domeniu foarte puţin studiat, cercetările limitându-se aproape în totalitate asupra jucătorilor sau a antrenorilor, minimalizându-se rolul esenţial pe care îl are arbitrul în bunul mers al jocului. Arbitrul este persoana care pe terenul de joc reprezintă autoritatea. Este cel care decide şi aplică sancţiuni tehnice şi disciplinare conform legilor jocului. Arbitrul trebuie să aplice sancţiunea tehnică şi disciplinară într-o fracţiune de secundă. Arbitrul trebuie să fie inteligent, pentru a avea capacitatea de analiză şi sinteză rapidă (capacitatea de a înţelege jocul), apoi spirit de observaţie, respectiv capacitatea de a depista greşelile şi, bineînţeles, capacitatea de învăţare, fără de care nu este posibil progresul”, a spus Petru Spărios.

Este cunoscut faptul că a condus şi a coordonat cursurile de formare pentru arbitri de fotbal, iar prin mâna sa au trecut generaţii întregi de arbitri.

„Din anul 2000 până în anul 2018 am coordonat în fiecare an 18 promoţii de cursanţi, care au devenit arbitri la o vârstă foarte fragedă. De reţinut că noi am recrutat cursanţi, tineri începând de la vârsta de 16 ani. Printre arbitrii pregătiţi de mine se numără: Denis Haidiner, Florin Anca, Andrei Buda, Cristian Bumb, Claudiu Doarvaş, Raul Popa, Raul Bădărău, Cătălin Radac, Marius Bartoşiu, Alexandra Maier, Cristian Sîncrăian, Cătălin Jurgiu, Andrei Macovei, Leopold Herczeg, Sergiu Stanca, Cătălin Ioniţă, Raluca Rus, Răzvan Sandra”, a declarat Petru Spărios. El s-a bucurat de un tratament aparte în lumea fotbalului judeţean şi pentru că este un om jovial, glumeţ, dar şi pentru că a spus mereu lucrurilor pe nume. Este unul dintre puţinii observatori care la un moment dat a intervenit pentru a clarifica un adevăr legat de fosta echipă Hercules Lupeni, nedreptăţită în timpul unui meci de campionat.

 

Carte de vizită

39 de ani în slujba AJF Hunedoara – Comisia Judeţeană de Arbitri HUNEDOARA.

Calificarea ca arbitru de fotbal, anul 1979.

•Arbitru lot judeţean, 1979 – 1982 – 4 ani;

•Arbitru lot naţional, 1983 –1992 – 10 ani;

ACTIVITATE ÎN COMISIA JUDEŢEANĂ A ARBITRILOR:

Preşedinte în comisia de disciplină în perioada 1993 – 2000 – 7 ani

•Secretar executiv CJA, 2000 – 2018 – 18 ani

•Coordonator cursuri de formare arbitri fotbal

•18 promoții 2000 – 2018

•Mentor şi instructor arbitri CJA – CCA

•Observator de joc şi arbitri AJF Hunedoara la nivel de Liga 4 şi 5 1993 – 2018 – 25 ani

•Observator federal de arbitri FRF – CCA 2009 – 2015 – 7 ani.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter